Vágólapra másolva!
Egyelőre megmenekült a menesztéstől Louis van Gaal, a Bayern München vezetőedzője, miután csapata szerdán este a Maccabi Haifa 1-0-s legyőzésével életben tartotta továbbjutási reményeit a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Marseille-t irányító Didier Deschamps reménykedik benne, hogy csapata az utolsó körben négy góllal legyőzi a Real Madridot.

"Nagyon jó összecsapást vívtunk egy nagyon jó erőkből álló ellenféllel szemben" - értékelt Louis van Gaal. "A különbség nagyobb is lehetett volna, mint egy gól, de ezzel együtt ez volt az egyik legjobb mérkőzésünk. 50 százalék esélyünk van a továbbjutásra, ezt kell kihasználnunk az utolsó fordulóban."

Az A csoportban már biztosan első a francia Girondins Bordeaux, így a másik továbbjutóról az utolsó körben sorra kerülő Juventus-Bayern párharc dönt.

A két hét múlva rendezendő utolsó mérkőzések a C csoportban is tartogatnak még izgalmakat - várhatóan nem is akármilyeneket. A Real Madrid szerdán legyőzte a Zürichet, ezzel egyelőre a csoport élére ugrott, az AC Milan azonban csak 1-1-es döntetlent ért el a vendég Marseille ellen, így nyitott maradt a továbbjutók kilétének kérdése. Az olaszok a zárófordulóban Zürichben vendégeskednek, s ha nyernek, a Marseille-nek 4-0-ra kell vernie a Madridot a továbbjutáshoz.

"A végeredménnyel nem lehetünk teljesen elégedettek, bár egy milánói döntetlen általában értékes szokott lenni" - nyilatkozta Didier Deschamps, a franciák trénere. "Álmodnunk és reménykednünk kell, nem lenne kis teljesítmény négy góllal megverni a Realt."

Leonardo, a Milan vezetőedzője nem nyugtalan amiatt, hogy a döntés az utolsó fordulóra marad. "Csak a saját meccsünkre kell koncentrálnunk Zürichben. Az a legfontosabb, hogy a sorsunk a saját kezünkben van, egy jó eredménnyel továbbléphetünk."

A B csoportban a hazai pályán 2005 óta sorozatban 23 BL-találkozón veretlen Manchester United - kulcsemberei nélkül - kikapott a török Besiktastól, igaz, az angolok már korábban bebiztosították részvételüket a legjobb 16 között, így ebből a szempontból az eredménynek nem volt jelentősége. Volt viszont a CSZKA Moszkva hazai sikerének: az oroszok 2-1-re verték a német bajnok Wolfsburgot, így a befejező kör előtt mindkét gárda hét pontos. A németek az utolsó fordulóban a - vélhetően ismét tartalékos - Manchestert fogadják, a CSZKA előtt viszont komolyabb feladat áll: a Besiktas vendégeként kellene három pontot szereznie.

A D csoportban a lényeges kérdések már eldőltek, a Chelsea és az FC Porto továbbjutott, s az angolok szerdán nyerni tudtak a portugálok vendégeként, így a csoportelsőséget is bebiztosították. Ebben a négyesben csupán az a kérdés, hogy a jelenleg harmadik spanyol Atlético Madrid, vagy a ciprusi Apoel Nicosia folytathatja-e tavasszal az Európa Ligában.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe eddig a Chelsea, a Manchester United, az Arsenal, a Lyon, a Bordeaux, a Sevilla, a Fiorentina és a Porto jutott be, az pedig már kedden eldőlt, hogy a Debreceni VSC csoportjából (E) az angol FC Liverpool az Európa Ligában folytatja.