Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája ötödik fordulójának szerdai mérkőzésein nem csatlakozott új csapat az eddigi továbbjutókhoz, de az eldőlt, hogy a Bordeaux és a Chelsea csoportelsőként várhatja a nyolcaddöntő sorsolását. Nyert a Maccabi Haifa ellen, és ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit a Bayern, amely így az utolsó körben ki-ki meccset vív majd a Bordeaux-ban bukó Juventusszal. A C csoportban továbbra is három csapat reménykedhet, a Milan ikszelt a Marseille-jel, a Real viszont legyőzte a Zürichet, a spanyol gárdában 23 percet játszott a bokasérülése után visszatérő Cristiano Ronaldo. A játéknap meglepetését a Besiktas okozta, amely 1-0-ra nyert Manchesterben, megszakítva ezzel az angolok 23 meccses hazai veretlenségi sorozatát.

Bajnokok Ligája, 5. forduló
A csoport:
Bordeaux (francia) - Juventus (olasz) 2-0 (0-0)
Bordeaux, Stade Chaban Delmas
v.: Itturalde González (spanyol)
Bordeaux: Carrasso - Chalmé, Ciani, Planus, Trémoulinas - Fernando, A. Diarra - Gouffran (A. Traoré, 75.), Plasil, Wendel - Samak.
Juventus: Buffon - Cáceres, Legrottaglie, Chiellini, Grosso - Felipe Melo, Mo. Sissoko (Marchisio, 89.) - Camoranesi, Diego, Del Piero (Immobile, 68.) - Amauri (Giovinco, 77.).
gól: Fernando (54.), Samak (94.)

A már továbbjutott Bordeaux előtt adódott az első félidő legnagyobb helyzete, Samak azonban Buffonba lőtt. A fordulás után kilenc perc telt el, amikor Plasil szabadrúgása után Fernando a kapunak háttal állva csúsztatott a Juve kapujába, megszerezve ezzel a Bordeaux vezetőgólját.


A hosszabbítás legvégén még Semaknak összejött az, ami az első félidőben nem, így a Bordeaux már biztosan csoportelső, a Juventus pedig ki-ki meccset játszhat a Bayernnel, igaz, a Zebráknak egy iksz is elég a nyolcaddöntőhöz.

Bayern München (német) - Maccabi Haifa (izraeli) 1-0 (0-0)
München, Allianz Arena
v.: Thompson (skót)
Bayern: Butt - Lahm, Demichelis, Van Buyten, Badstuber - T. Müller, Van Bommel, Schweinsteiger, Pranjic (Ottl, 70.) - Olic (Timoscsuk, 81.), Gomez.
Maccabi: Davidovitch - Meshumar, Maimon, Keinan, Masilela - Kajal, Osman (Golasa, 74.), Culma (Refaelov, 69.), Ghadir - Katan, Dvalisvili (Arbeitman, 63.).
gól: Olic (62.)

A Bayernnek mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy maradjon esélye a nyolcaddöntőre, de az első félidőben a mezőnyfölény ellenére nem jött össze a gól a bajnokságban is visszafogottan teljesítő bajoroknak.

A 62. percben aztán sikerült megszerezni a nagyon fontos gólt a Bayernnek, Van Bommel passzolt Gomezhez, akinek a lövését Davidovitch csak kiütni tudta, Olic pedig bevágta a kipattanót. A Bayern ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit, a Maccabi pedig továbbra is rúgott gól és pont nélkül áll.

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Girondins Bordeaux 13 pont, 2. Juventus 8, 3. Bayern München 7, 4. Maccabi Haifa 0

B csoport:
Manchester United (angol) - Besiktas (török) 0-1 (0-1)
Manchester, Old Trafford
v.: Lannoy (francia)
Manchester: Foster - G. Neville, Vidic, W. Brown, Rafael (Evra, 74.) - Obertan, Gibson (Carrick, 74.), Anderson, Park (Owen, 69.) - Macheda, Welbeck.
Besiktas: Rüstü - Ibrahim Kas, Ferrari, Ibrahim Toraman (Erhan Güven, 67.), Ibrahim Üzulmez - Fink, Ernst - Ekrem Dag, Tello (Ugur Inceman, 75.), Ismail Koybasi - Bobo (B. Karadeniz, 84.).
gól: Tello (20.)

Sir Alex Ferguson nyolc helyen változatott az Everton elleni kezdőcsapaton, több fiatal is bekerült, mellettük pedig olyan rutinos rókák voltak a pályán, mint Gary Neville vagy Nemanja Vidic. Hiába birtokolta többet a labdát a MU, az első játékrész egyetlen gólját a vendégek szerezték: Tello balos lökete Rafaelen pattant meg, becsapva ezzel Foster kapust. Sőt, Fink révén egy kapufáig is eljutott a török csapat az első felvonásban.

Tello találata:


A Manchester hiába rohamozott a második félidőben, vagy a csatárok nem voltak elég hatékonyak, vagy Rüstü védett nagyot, a török kapus a végén Macheda és Wes Brown fejesénél is óriási bravúrral hárított. A MU-nak így megszakadt a 23 meccset számláló hazai veretlenségi sorozata, csoportmeccsen 2001-ben a Deportivo ellen, az egész sorozatban 2005-ben a Milan ellen kapott ki utoljára az Old Traffordon a Ferguson-legénység.

A MU a mostani vereségtől függetlenül már továbbjutott, de a csoportelsőség Wolfsburgban dől el, a BL-ben hat év után először nyerő Besiktas pedig még odaérhet az Európa Ligát érő harmadik helyre, ha nyer a CSZKA ellen.

CSZKA Moszkva (orosz) - Wolfsburg (német) 2-1 (0-1)
Moszkva, Luzsnyiki-stadion
v.: Rizzoli (olasz)
CSZKA: Akinfejev - A. Berezuckij, Ignasevics, V. Berezuckij, Sennyikov - Krasic, Rahimic, Aldonyin, Mamajev - Dzagojev, Necid.
Wolfsburg: Benaglio - Riether, Ricardo Costa, Madlung, Schäfer - Haszebe, Josué, Misimovic, Gentner - Martins (Ziani, 68.), Dzeko.
gól: Necid (58.), Krasic (66.), illetve Dzeko (19.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester United 10 pont, 2. VfL Wolfsburg 7 (8-5), 3. CSZKA Moszkva 7 (8-9), 4. Besiktas 4

C csoport:
Real Madrid (spanyol) - Zürich (svájci) 1-0 (1-0)
Madrid, Bernabéu-stadion
v.: Hamer (luxemburgi)
Real: Casillas - Sergio Ramos, Raúl Albiol, Pepe, Arbeloa (Van der Vaart, 58.) - L. Diarra, Xabi Alonso - Kaká (Granero, 90.), Raúl (Cristiano Ronaldo, 70.), Marcelo - Higuaín.
Zürich: Leoni - Stahel, Barmettler, Tihinen, Koch - Gajic (Vonlanthen, 76.), Aegerter, Rochat, Djuric (Schönbachler, 88.) - Margairaz, Alphonse (Mehmedi, 86.).
gól: Higuaín (21.)

A sérüléséből felépült Cristiano Ronaldo már a kispadon ült, a portugál zseni az első félidőben egy Real-gólnak tapsolhatott, Kaká mesés passza után Higuaín gurított a svájciak hálójába. A 70. percben eljött Ronaldo visszatérése is, az aranylabdás klasszis Raúlt váltotta, és a végén gólt is szerezhetett volna, de Leoni kivédte balos gurítását. A Realnak Marseille-ben egy pont is nyolcaddöntőt ér.

Kaká passza után Higuaín lövi a Real gólját:


Milan (olasz) - Marseille (francia) 1-1 (1-1)
Milánó, San Siro
v.: Webb (angol)
Milan: Dida - Oddo (Abate, 27.), Nesta, T. Silva, Zambrotta - Pirlo, Seedorf, Ambrosini - Ronaldinho, Borriello, Pato.
Marseille: Mandanda - Bonnart, S. Diawara, Heinze, Taiwo - Abriel, L. González (B. Koné, 67.), É. Cissé, Be. Cheyrou (Morientes, 85.) - Brandao, Niang (Ben Arfa, 73.).
gól: Borriello (10.), illetve L. González (17.)

Mozgalmasan indult a milánói meccs, Pato remek indítása után a balhátvéd Zambrotta került ziccerbe, de Mandandát találta telibe, a 10. percben viszont így is gólt szereztek az olaszok, Borriello csapta be Heinzét, majd a kapus alatt a hálóba gurított. A Marseille gyorsan válaszolni tudott, Oddo bénázott a jobb oldalon, Niang elvitte a labdát, a beadást Dida kiütötte, az érkező Lucho González pedig a bal felsőbe bikázta a labdát.

A Marseille egyenlítőgólja:


A 65. percben Niang beadása után Brandao találta el hatalmas helyzetben a keresztlécet, a Marseille tehát nem elégedett meg a döntetlennel. A hajrában előbb Borriello találta el a vállával a labdát Ronaldinho beadása után, így gól helyett szinte felszabadított, a másik oldalon pedig S. Diawara fejese csattant a jobb kapufán egy szöglet után. Az 1-1 azt jelenti, hogy a Milan a Marseille előtt maradt, és ha nyer az utolsó fordulóban Zürichben, akkor továbbjutott.

Az állás: 1. Real Madrid 10 pont, 2. AC Milan 8, 3. Olympique Marseille 7, 4. FC Zürich 3

D csoport:
Porto (portugál) - Chelsea (angol) 0-1 (0-0)
Porto, Dragao-stadion
v.: Eriksson (svéd)
Porto: Beto - Sapunaru (Farías, 79.), Rolando, Bruno Alves, Álvaro Pereira - Belluschi (Guarín, 71.), Fernando, Raul Meireles - Varela (Hulk, 60.), Falcao, C. Rodríguez.
Chelsea: Cech - Ivanovic, Ricardo Carvalho, Terry, Zsirkov - Mikel, Ballack (Essien, 68.), Malouda, Deco (J. Cole, 76.) - Anelka, Drogba.
gól: Anelka (69.)

Mivel mindkét csapat továbbjutott már, így a csoportelsőség miatt volt fontos a portói meccs, amelynek 69. percében Malouda beadása után Anelka bevetődve fejelt a hazaiak kapujába, amivel a Chelsea begyűjtötte a három pontot, és ezzel első helyen lépett a legjobb 16 közé.

APOEL (ciprusi) - Atlético Madrid (spanyol) 1-1 (1-0)
Nicosia, GSP-stadion
v.: De Bleeckere (belga)
APOEL: Hiotisz - Purszaitidisz, Paulo Jorge, Kontisz, Elia (Breska, 70.) - Kosowski (M. Zewlakow, 77.), Nuno Morais, Mihail (Broerse, 71.), Alexandru - Hélio Pinto, Mirosavljevic.
Atlético: Asenjo - Ujfalusi, Juanito, Perea, Álvaro Domíguez - Jurado (Maxi Rodríguez, 79.), Cléber Santana, Camacho, Simao Sabrosa (Antonoi López, 92.) - Agüero, Forlán (Reyes, 87.).
gól: Mirosavljevic (5.), illetve Simao Sabrosa (62.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Chelsea 13 pont, 2. (és továbbjutott) FC Porto 9, 3. Atlético Madrid 3, 4. APOEL Nicosia 2

A ciprusi meccs csak az Európa Liga-részvételt jelentő harmadik hely miatt volt fontos, és a hazaiak álomszerűen kezdtek, Mirosavljevic már az ötödik percben a bal sarokba perdített egy baloldali beadás után. A spanyol bajnokságban katasztrófálisan szereplő Atlético azért egy pontot elvitt Nicosiából, a 62. percben Agüero beadása után Hiotisz kivetődve kiütötte a labdát, az érkező Simao Sabrosa pedig jobbal a hálóba helyezett.