Vágólapra másolva!
Tomboltak az öltözőben az U20-as válogatott tagjai, miután 122 perces csatában 3-2-re legyőzték Olaszországot az egyiptomi világbajnokság negyeddöntőjében. Remeklésével eddig már hatvanmillió forintot keresett a csapat, de összejöhet a száz is. Az elődöntőben a tornán eddig veretlen Ghána lesz a magyarok ellenfele, az afrikai csapatban több olyan játékos is van, aki már a felnőttválogatottban is bemutatkozott, köztük a legendás Abedi Pelé fia, Andre Ayew.

"Pista bácsi, nyúljál a zsebedbe" - énekelték kórusban a Lisszabonból telefonáló Kisteleki Istvánnak az U20-as csapat játékosai, akik euforikus hangulatban ünnepelték az öltözőben az olaszok legyőzését.

Sokáig szólt a ria, ria, hungária, a nagyválogatott mellől gratuláló MLSZ elnököt pedig tréfásan arra emlékeztették a fiatalok, hogy minden sikerrel vett körért húszmillió forintot ígért a csapatnak, amely a négy közé jutással már hatvanmilliónál tart.

El kell ismerni, az olaszok hősiesen küzdöttek, hiszen kétszer is emberhátrányban egyenlítettek, Koman Vladimir és Németh Krisztián vezérletével azonban meg tudtak újulni a magyarok, és a hosszabbításban két hasonló koreográfiájú gólt szerezve 3-2-re megnyerték a meccset.

Igaz, vezéráldozattal, hiszen a gólkirályi címre is esélyes csapatkapitány, a két nagyszerű gólpasszt jegyző Koman sárga lapjai miatt hiányozni fog Ghána ellen, csakúgy, mint Takács Péter és a kiállított Szekeres Adrián.

Simon Ádám és Présinger Ádám azonban visszatérhet a csapatba kedd estére, az olasz kapitányhoz hasonlóan pénteken a lelátóra száműzött Egervári Sándor pedig már megmutatta ezen a vb-n, hogy jól tud sakkozni a rendelkezésére álló játékosokkal.

"Két, egyaránt fáradt csapat mérkőzését láthatták a nézők, de ezen játékosaink újra bebizonyították, hogy helyén van a szívük. Futballistáink ismét hatalmas mentális tartásról tettek tanúbizonyságot, és egy csodálatos mérkőzésen harcolták ki, hogy ott legyenek a világ legjobb négy gárdája között" - mondta közvetlenül a meccs után Egervári a magyar szövetség honlapján.

A negyeddöntő összefoglalója


A magyar csapat szövetségi kapitánya a meccs utáni napon már hosszabban értékelt: "Tudtam előre, hogy nagyon forró hangulatú meccs vár ránk, éppen ezért türelemre intettem játékosaimat. El kell mondanom, hogy hosszú edzői pályafutásom során még nem tapasztaltam olyasmit, hogy egy természetes, gyors reakció után a bíró elküldjön a kispadról. A csapat azonban ezt követően is jól futballozott, ami újabb bizonyíték arra, hogy hatalmas energia van a fiúkban.

A játékosok most joggal mondhatják, hogy jobban megvalósították, amit kértem, mint én magam... A vb során már másodszor tudtuk kamatoztatni egységességünket és mentális erőnket. Valami olyan hihetetlen összetartás uralkodik az öltözőben - dacára annak, hogy alig egy hónapja vettem át a gárdát, és sok az új játékos is -, amely mindenkinek erőtartalékot ad a legnehezebb pillanatokban. Ami pedig góljainkat illeti, a klasszisok éppen ezekben a helyzetekben tudják megmutatni, hogy kivételes labdarúgók, most Koman Vladimir és Németh Krisztián is bizonyított. Megérdemlik a dicséretet, ahogyan a csapat összes többi tagja is."

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Németh Krisztián első góljánál Fiorillo kapust is kicselezte

Francesco Rocca, az olaszok szakvezetője az amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a magyarokkal érdekfeszítően izgalmas meccset vívtak, amelyet azonban meghatározott a nyitány: "Rosszul kezdtünk, az első percben ellenünk megítélt tizenegyes befolyásolta az egész mérkőzést. Szomorú vagyok, amiért nem 11 ember játszott 11 ellen, a hibák tapasztalatlanságunkból eredtek."

Az AP külön kitért az angol FC Liverpool jelenleg kölcsönben, az AEK Athénban futballozó játékosának, Németh Krisztiánnak a teljesítményére, akiről a tudósító azt írta, hogy kitűnő labdakezelésével, okos elfutásaival gondokat okozott az olasz védelemnek, és két remekbe szabott gólt rúgott a hosszabbításban.

"Itt a magyarázat, miért szerződtette a Liverpool: ő valódi minőség" - idézte a beszámoló Egervári edző Némethről mondott szavait. A meccs hőse sok kritikát kapott a csehek elleni bűnrossz büntetőjéért, most azonban két góllal igazolta, hogy a kapu előtt tökéletesen feltalálja magát. "Tudjuk, hogy egyre többen és többen állnak mögöttünk, sok biztatást kaptunk otthonról. Az volt a célunk, hogy bebizonyítsuk a hazaiaknak, és a vb résztvevőinek is, hogy bárkit le tudunk győzni.

Büszkék vagyunk arra, hogy ez most egy ilyen nagyszerű mérkőzésen sikerült. Tavaly az U19-es Eb elődöntőjében egygólos vereséget szenvedtünk Olaszország ellenében, azóta vártam, hogy törleszthessek. Ez most összejött, két fontos góllal járultam hozzá sikerünkhöz, amely valamennyi játékos érdeme. Együttesünk megérdemelte a továbbjutást, mindenki sokat tett érte, megdolgoztunk a győzelemért, amelynek rettenetesen örülünk" - mondta a lefújás után a tornán már három találatnál járó Németh.

A kedd délután 16.30-kor kezdődő elődöntőben Ghána lesz a magyar fiatalok ellenfele, az afrikai csapat eddig veretlen a tornán. A csoportkörben Üzbegisztánt 2-1-re, Angliát 4-0-ra győzték le, Uruguay ellen 2-2 lett a vége, így első helyen léptek tovább a D csoportból. A nyolcaddöntőben a magyarok által 4-0-ra legyőzött Dél-Afrikával kerültek össze, és hosszabbításban tudtak nyerni 2-1-re, úgy, hogy a második félidő elején még Dél-Afrika vezetett. A nyolc között Dél-Korea ellen sem beszélhettünk sima meccsről, de a félóra alatt összehozott kétgólos előnyből Ghána egyet a lefújásig megőrzött, és 3-2-es sikerrel jutott az elődöntőbe.

Ghána a Dél-Korea elleni győzelemmel jutott az elődöntőbe:


A ghánai csapat tipikusan az afrikai csapatokra jellemző erényeket csillogtat: a játékosok bivalyerősek, gyorsak, sokat ütköznek, és a labdával is jól bánnak, de néha kissé szertelenek. Ghána utánpótlásvonalon hagyományosan erős, az U17-es válogatott 1991 és 1997 között négyszer játszott vb-döntőt, és ebből kétszer (1991-ben és 95-ben) nyerni tudott, az U21-es garnitúra pedig kétszer (1993-ban és 2001-ben) szerzett vb-ezüstérmet.

A magyar védőknek jó lesz odafigyelnie a vb-góllövőlistát hat góljával vezető Dominic Adiyiahra, aki a norvég Fredrikstad játékosa, valamint Ransford Osei-re, aki mindhárom csoportmeccsen betalált, öt fellépésén eddig négy találatot jegyzett a vébén. Osei a holland bajnokságot jelenleg vezető Twente játékosa, de még nem lépett pályára ebben a szezonban. Már két éve idegenlégiós tavaly az izraeli Maccabi Haifában, az előző szezonban a lengyel Legia Warszawában szerepelt. A 2007-es U17-es vébén, amikor Ghána negyedikként zárt, 7 mérkőzésen 6-szor volt eredményes.

A jobbhátvéd Daniel Oparéról Szalai Ádám tudna mesélni, ugyanis a Real Madrid Castillában a magyar csatár csapattársa. Oparét két éve a World Soccer a világ 50 legtehetségesebb tinédzsere közé sorolta, már játszott a ghánai nagyválogatottban is. Mohamed Rabiu az olasz Sampdoria profija, de még nem játszott az A csapatban. Korábban Spanyolországban focizott, például a most élvonalbeli Xerezben is.

A Dél-Afrika elleni nyolcaddöntőt hosszabbításban nyert meg Ghána:


A tornán eddig két gólnál jár Andre Ayew, akinek édesapja nem más, mint Abedi Pelé, minden idők leghíresebb ghánai futballistája, aki háromszor (1991, 1992, 1993) volt Afrika legjobbja. Ayew Marseille-ben nevelkedett, ahol a papa a legnagyobb sikereit érte el, de az OM-nél még várnia kell a sorára, jelenleg kölcsönben a másodosztályú AC Arles foglalkoztatja. Ő is stabil felnőttválogatott.

Szintén bemutatkozott már Ghána felnőtt válogatottjában Samuel Inkoom, aki a hátvédsorban szerepel, és klubjában, a svájci Baselben is rendszeresen szóhoz jut.

Fel van adva tehát a lecke a magyar válogatottnak, de a csehek és az olaszok elleni siker után igazolták a fiatalok, hogy senkitől sem kell félniük, ha Koman pótlását sikerül megoldani, akkor a jövő pénteki döntőben is lesz kiért szurkolnunk.