Vágólapra másolva!
Puskás Ferenc-díjat alapított a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), melynek elnöke, Joseph Blatter bejelentette, hogy az elismerést mindig a legszebb gólt szerző játékos veheti át a szervezet éves, zürichi gáláján. Az erről szóló szerződést Blatter és az Aranycsapat legendás játékosának özvegye írta alá kedden a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A FIFA futballbizottsága, melynek Franz Beckenbauer az elnöke és korábbi világklasszis játékosok a tagjai, összeállít egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhatnak november utolsó két hetében a FIFA hivatalos honlapján. Az idén december 21-én rendezendő gálára mind a tíz jelöltet meghívják, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

"Nagyon fontos, hogy megőrizzük az egykori kiváló játékosok emlékét, ez a kezdeményezés is ezt a célt szolgálja" - mondta a svájci sportdiplomata. "Hogy miért éppen Puskás? A futballtörténelemben van, aki több gólt szerzett nála, de a FIFA számára a személyiség is rendkívül fontos tényező, mert példaképeket szeretnénk a fiatalok elé állítani. Puskás pedig példa nélküli tehetsége mellett fantasztikus ember volt a pályán kívül is, azaz a díjjal nemcsak a góljait, hanem a személyiségét és a játékhoz való hozzáállását is elismerjük".

Blatter elárulta, hogy három éve keresték meg a FIFA-t az ötlettel, s ők boldogan mondtak igent a kezdeményezésre. Hozzátette, szerzői és névhasználati jogok miatt csak most sikerült valóra váltani a terveket, de a lényeg az, hogy megvalósultak.

Orbán Viktor, a Puskás Akadémia alapítója szerint a Bp. Honvéd és a Real Madrid emblematikus csatárának élete máig tanulsággal szolgálhat a magyarok számára, hogy közös akarattal és elszántsággal ez a kis ország is tud győzni, s ennek a díjnak az alapítása közös siker, mert egész Magyarország nyert vele.

"Öcsi bácsi halálakor megígértük, hogy ápolni fogjuk emlékét. Ez a díj pedig a lehető legjobb módja, hogy neve az idők végezetéig fennmaradjon" - jelentette ki Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Az olimpiai bajnok Puskás Ferenc özvegye könnyeivel küzdve csak annyit tudott mondani: "köszönöm".

A hivatalos program zárásaként Blatter a jeles alkalomra készült egy-egy FIFA-zászlóval ajándékozta meg Orbán Viktort és Puskás özvegyét. Előbbi az akadémia zászlójával viszonozta, míg utóbbi a Puskás 1969-es búcsúmeccsére (Real Madrid-Rapid Wien) készült kulcstartóval.

A FIFA delegációja a nemzetközi sajtótájékoztató előtt körbejárta a Puskás Ferenc Akadémiát. Az eseményen jelen volt többek között az Aranycsapat két élő tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, továbbá Szepesi György legendás rádióriporter, Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az U20-as világbajnokságon bronzérmes magyar csapatból Présinger Ádám és Szabó János, valamint Egervári Sándor szövetségi edző és olyan volt válogatott futballisták és szakvezetők, mint Nyilasi Tibor, Mészöly Kálmán, illetve Gellei Imre és Mezey György.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a világ legolvasottabb futballmagazinja, a "FourFourTwo" jövő márciustól magyar nyelven is olvasható lesz, a szerkesztőség a felcsúti akadémián rendezkedik majd be.

Kiderült, hogy Jakab János vezetésével jövő hétfőn delegáció indul Spanyolországba a Puskás-hagyaték feldolgozására, a kezdeményezés nem titkolt célja, hogy megőrizze a jövő nemzedék számára Puskás Spanyolországban felhalmozott futballereklyéit, s azokat Magyarországra hozza.