Vágólapra másolva!
A nyári átigazolási időszakban a Real Madrid labdarúgócsapata költötte a legtöbb pénzt. A spanyolok új világrekordot állítottak fel, pedig nem volt hozzá pénzük: Cristiano Ronaldót és Kakát is hitelből vették meg. Ez persze egyáltalán nem szokatlan, a legnagyobb sztárklubok szinte egytől egyig hatalmas adóssággal rendelkeznek.

A madridi egyesület összesen 257 millió euróért vásárolt új játékosokat a nyáron, köztük olyan világklasszisokat, mint Xabi Alonso, Karim Benzema, Kaká és Cristiano Ronaldo. Utóbbi vételára 94 millió euró volt, ez az érvényben lévő világrekord. Ekkora összeg kifizetését még tavasszal is sokan lehetetlennek tartották. Az egyesület valóban nem rendelkezett ezzel a vagyonnal, a nyáron megválasztott elnök, Florentino Pérez két banktól is jelentős kölcsönt vett fel.

A Caja Madrid és a Banco Santander egyaránt 76 millió eurót hitelezett a klubnak, mégpedig a szokottnál jelentősen kedvezőbb feltételekkel. Pérez esetében ez persze nem meglepő, hiszen az üzletember remek kapcsolatokkal rendelkezik a bankszektorban, májusban annak köszönhetően lehetett ellenfél nélkül a Real Madrid elnöke, mert egyedül ő volt az, aki garantálni tudta, hogy rendelkezik a kandidáláshoz szükséges 50 millió euróval - egy katalán bank, a La Caixa segítségével.

A Real Madrid adóssága a kölcsönök miatt összesen már 494 millió euróra rúg, ám van klub, amely ennél is többet halmozott fel. A World Soccer összeállítása szerint a Manchester United adóssága még nagyobb, közel 700 millió euró. Az angol szaklap egy huszas listát állított össze a legnagyobb adóssággal rendelkező egyesületekről. A top húszban csupán két olasz egyesület található, a többi mind angol és spanyol.

A Premier League-et és a Primera Divisiónt sokan a világ két legjobb bajnokságának tartják. Itt futballozik a szupersztárok nagy része, és nemzetközi szinten is ezek a csapatok a meghatározók: a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírásában csak angol és spanyol csapatok jutottak a legjobb négy közé. Ennek azonban ára van. Hogy meg tudják fizetni a legnagyobb klasszisokat, az egyesületek egyre nagyobb költségekbe verték magukat, és ebből a spirálból szinte lehetetlen kikecmeregni.

A MU egészen 2004-ig az egyik legjobban gazdálkodó klub volt. A tulajdonosváltás óta azonban más a helyzet: a Glazer család ugyanis úgy vehette meg az egyesületet, hogy ennek érdekében hitelt vett fel, amelynek fedezetét részben maga a klub, illetve annak értékei (az Old Trafford, illetve a carringtoni edzőpálya) jelentik. A hitel kamata eléri az évi 62 millió fontot. Hasonló helyzetben van a Liverpool is: itt a két amerikai tulajdonos, Tom Hicks és George Gillett a Royal Bank of Scotlandtól, illetve a Wachovia nevű banktól kapott hitelt hárították a klubra. A legutolsó üzleti évben az éves kamat itt 36,5 millió font volt.

A 20 legnagyobb adóssággal rendelkező klub a World Soccer szerint:

1. Manchester United 699 millió euró
2. Real Madrid 494
3. Atlético Madrid 449
4. Valencia 441
5. Arsenal 416
6. Barcelona 384
7. Chelsea 339
8. AS Roma 330
9. Liverpool 313
10. Deportivo 257
11. Villarreal 210
12. Fulham 197
13. Manchester City 147
14. Espanyol 133
15. Internazionale 125
16. Racing Santander 120
17. Newcastle United 106
18. Real Zaragoza 98
19. Sevilla 96
20. Middlesbrough 93


Az Arsenal más okok miatt szedett össze több mint 400 millió fontos adósságot. A klub új stadionja, az Emirates felépítéséhez vett fel hitelt egy több bankból álló konzorciumtól, miközben a régi aréna, a Highbury helyére lakóházakat terveztek - az építőipart alapjaiban megrendítő pénzügyi válság tehát a lehető legrosszabbkor jött az Ágyúsoknak. Ezzel együtt a londoniak még mindig jobban állnak adóstársaiknál, mivel náluk folyamatosan csökken a tartozás: az új stadionnak köszönhetően nőtt a jegybevétel, ha pedig felépül a Highbury lakópark, újabb jelentős vagyonhoz jut a klub.

Az új stadion komoly problémákat okozott a Valenciának is. A spanyol egyesület eredetileg 2009-re szerette volna befejezni a Nou Mestalla építését, ebből már biztosan nem lesz semmi, sőt a 2010-es átadás is erősen kétséges. A projekt jelentős adósságokba kergette az egyesületet, a folyamat 2009 elején olyan szintre jutott, hogy a focisták fizetésére sem maradt pénz. Végül a Bancaja nevű pénzintézettől kapott hitelből sikerült megszüntetni a likviditási problémákat, és a várakozásokkal ellentétben a legnagyobb sztárokat sem kellett eladni. A Valencia anyagi helyzetének romlásában a pályán nyújtott teljesítmény visszaesése is közrejátszott: a csapat immár második éve nem tudta kvalifikálni magát a Bajnokok Ligájába.

Fizetési plafont terveznek a skót fociban

A Skót Labdarúgó Szövetség (SFA) a nehéz pénzügyi helyzetben lévő klubok tehermentesítésére fizetési maximum bevezetését tervezi. A példát az ír bajnokság szolgáltatja, amelyben már korábban megszabták a játékosoknak juttatható bérek felső határát.

"Elemeztük, hogy milyen helyzetet teremt Írországban az a szabály, amelynek alapján a bevételeknek legfeljebb a 65 százalékát lehet fizetésekre fordítani" - idézte szerdán Gordon Smith-t, az SFA igazgatóját az FC Business című magazin. "Amennyiben a helyzet nem változik, én ebbe az irányban lépnék előre, és még további reformok bevezetését is szorgalmaznám. Hogyan is maradhatna tétlen az SFA, amikor azt látja, hogy néhány klub közel került az összeomláshoz?"

Smith egyúttal egyetértett Michel Platininek, az európai szövetség (UEFA) elnökének egyik korábbi kijelentésével, mely szerint "az eladósodást vállalva költekezni a csalás az egyik formája."

(MTI)


Különös helyzetben van a Chelsea, saját tulajdonosának, Roman Abramovicsnak tartozik. Amikor az orosz üzletember megvette a klubot, egyben kifizette annak adósságait is - mégpedig úgy, hogy 700 millió fontos kölcsönt adott az egyesületnek. Ezt januárban aztán a felére csökkentette, mégpedig azzal a huszárvágással, hogy a nagy részét klubrészvénnyé alakította át.

www.global-soccer.eu