Vágólapra másolva!
Biztonsági okokra hivatkozva megtiltották a DAC Dunaszerdahely-FC Spartak Trnava (Nagyszombat) labdarúgó mérkőzés, a szlovák labdarúgó bajnokság 11. fordulójában esedékes találkozó szombati megtartását Dunaszerdahelyen.

A döntést Hájos Zoltán polgármester szerdán hozta meg a megyei rendőr-főkapitányság és a városi tanács ajánlására. A mérkőzés új időpontját később tűzik ki.

A polgármester azzal érvelt, hogy a városban csütörtökön kezdődik a hagyományos Csallóközi Vásár, amely vasárnap délig tart. A vásár alkalmával sok ezer ember látogat el Dunaszerdahelyre, s a városi hatóságok szerint ilyen körülmények között nehéz a közrend biztosítása.

Hájos Zoltán elmondta: csak két csapat esetében kell ilyen körültekintőnek lenniük, a pozsonyi Slovan és a nagyszombati Spartak esetében. Más csapatokkal nincs gond, s ha egy másik csapat jönne, nem lenne semmi ok arra, hogy ezt a lépést megtegyék.

Javasolják a klubnak, hogy vasárnap tartsák meg a bajnoki mérkőzést, és ha lehet korábbi időpontban, nem este fél nyolckor, egy korábbi időpontban könnyebb biztosítani a rendet. A SITA hírügynökség úgy tudja, hogy a meccs vasárnap lesz.

A DAC vezetése egyelőre nem reagált a döntésre. Korábban, amikor a mérkőzés elhalasztását a rendőrség kérte, a klub a kérést visszautasította. Azt állította, hogy a stadionban biztosítani tudják a rendet, azon kívül pedig ez a rendőrség dolga. Helyi megfigyelők szerint a klub álláspontja érthető: szombaton telt házra számíthatott, ami más napokon nem biztos, s ez egyebek között bevételkiesést is jelent.

A bajnoki mérkőzés elhalasztása nyilvánvalóan összefüggésben van azzal a feszültséggel, amely az utóbbi hetekben és hónapokban a magyar-szlovák kapcsolatokban tapasztalható. Hasonló okokra hivatkozva halasztották el a DAC Dunaszerdahely-Slovan Bratislava mérkőzést, a szlovákiai labdarúgó bajnokság 9. fordulójának találkozóját.

A dunaszerdahelyi együttest Szlovákiában "magyar csapatnak" tartják, s szurkolói aránylag gyakran szigorú rendőri fellépésekbe ütköznek. A közelmúltban Nyitrán "Halál a magyarokra!" jelszó skandálásával fogadták a dunaszerdahelyieket, s az indulatokat csak a mérkőzést vezető bíró és a rendezők határozott fellépése csillapította le. A múlt szombaton Zsolnán a helyi szurkolók kemény magja az egész mérkőzés alatt azt skandálta, hogy "Magyarok a Dunán túlra!", illetve "Verd, verd, fejbe verd a magyart!".

Magyarország és Szlovákia között komoly feszültségeket okozott, amikor 2008 november elsején Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan bajnoki mérkőzésén - amelyre mintegy ezer magyarországi szurkoló is elutazott - kommandósok hatoltak be a magyar szurkolók szektorába, s a kemény fellépés következtében több sérültet kórházba kellett vinni.

A közelmúltban a DAC-stadion adott helyt a szlovákiai magyarok nyelvtörvény elleni országos tüntetésének, amelyen több mint tízezer ember vett részt.