Vágólapra másolva!
A Liverpool szurkolói számára már majd két évtizede csak álom a bajnoki cím, az idén azonban a klub rendkívül közel került az aranyéremhez. A Vörösök az egész szezon során mindössze kétszer kaptak ki a Premier League-ben, de így is csak másodikak lettek a Manchester United mögött. Angliában ilyen kevés vereséggel eddig mindig bajnokságot lehetett nyerni, ám máshol már akadt hasonlóan balszerencsés gárda.

A liverpooli egyesület klubrekordot döntött a szerzett pontokat illetően, hiszen még sohasem szerepelt olyan jól a Premier League-ben, mint a 2008-2009-es idényben. A gárda 86 pontot gyűjtött, és mindössze kétszer kapott ki a bajnokságban, azonban ez is kevés volt az elsőséghez. A két vereség mellett ugyanis 11 döntetlen áll, márpedig a hárompontos rendszerben ez túl sok. A szurkolókat aligha vigasztalja, hogy csapatuk így is történelmet írt, hiszen Angliában még nem volt arra példa, hogy egy csapat két vereséggel ne nyerjen bajnokságot.

Az angol liga históriájában mindössze hatszor fordult elő, hogy egy klub kettő, vagy annál kevesebb vereséget szenvedjen, és valamennyi bajnokságot is nyert. Rögtön a legelső kiírásban, az 1888-89-esben a Preston North End veretlenül abszolválta a szezont, amit a 2003-2004-es szezonban az Arsenal ismételt meg. Az Ágyúsok 1991-ben, a Chelsea 2005-ben lett bajnok mindössze egyetlen vereséggel, míg két vesztes meccsel a Leeds United (1969) és a Liverpool (1988) ért célba.

A többi topliga közül a Bundesliga hasonló statisztikával rendelkezik: Németországban veretlen csapat még nem akadt, olyan viszont négy is, amely kettő, vagy annál kevesebb vereséggel játszotta végig a szezont - és mind bajnok is lett. A Bayern München az 1986-87-es idényben mindössze egyszer kapott ki, míg a Köln 1964-ben, a Hamburg 1983-ban, a Bayern pedig 2008-ban zárt úgy, hogy csak két vereség állt a neve mögött.

A Primera Divisiónban kilenc esetben nem maradt el az aranyérem, ha kettő, vagy annál kevesebb vereséggel sikerült végigjátszani egy bajnokságot. Az Athletic Bilbao 1930-ban, a Real Madrid pedig 1932-ben veretlenül lett bajnok; a Real 1969-ben és 1989-ben egyetlen vereséggel végzett az élen; mindössze két fiaskóval zárt az Atlético Aviación (1941), az FC Barcelona (1985), a Real Madrid (1961, 1967, 1990).

A kivételt a Real Sociedad jelentette, amely az 1979-80-as sorozatban csak egy vereséget szenvedett (a Sporting Gijón győzte le), azonban így is csak második lett, köszönhetően annak, hogy a 34 bajnokiból 14-szer döntetlent játszott. A Real Madrid pedig a három veresége mellett csak kilencszer ikszelt, viszont 22-szer nyert - és így egy ponttal megelőzte riválisát.

A Serie A-ban viszont már többször is előfordult, hogy egy csapat háromnál kevesebbszer kapott ki, mégsem nyerte meg a scudettót. Az AS Roma különösen balszerencsés, elvégre kétszer is így járt: 1981-ben és 2002-ben is második lett, miként 1982-ben a Fiorentina is.

Az Internazionale 2005-ben pedig bronzérmes lett, annak ellenére, hogy csak két alkalommal győzték le a bajnokságban - más kérdés, hogy abban az esztendőben a Juventustól a calciopoli-botrány miatt elvették az aranyérmet, és nem is ítélték oda senkinek. A Torino hívei különösen fájdalmasan élhették meg az 1976-77-es idényt, amikor kedvenceik mindössze egyszer kaptak ki, mégis megelőzte őket a városi rivális Juventus.

A legpechesebb csapat azonban kétséget kizáróan az 1978-79-es Perugia volt. Az umbriai együttes története legjobb idényét produkálta, veretlen maradt, ami korábban egyetlen klubnak sem sikerült Olaszországban - de a perugiaiak így is csak másodikak lettek az AC Milan mögött. Mert bár kétségtelen tény, hogy egyszer sem győzték le őket, viszont ők csak 11-szer nyertek a 30 találkozóból. A többi 19 bajnokijukon döntetlen született... A Serie A-ban azóta is csak egyszer fejezte be a bajnokságot veretlen csapat, de a Milan 1991-92-ben 34 összecsapásából 22-t megnyert, és nyolc pontot vert a másodikra.

A Perugia esete ritkaság ugyan, de nem példátlan Európában - még négy klub járt így. Bulgáriában 1951-ben a CDNV Szófia (a CSZKA jogelődje) veretlensége ellenére is lemaradt egy ponttal a Szlavia Szófia mögött.

Az 1977-78-as idényben a Benfica vereség nélkül abszolválta a portugál bajnokságot, ám az FC Porto (amely egyszer kapott ki a szezonban) ugyanannyi pontot szerzett, és jobb gólkülönbségével megnyerte az aranyérmet.

A török Galatasaray 1985-86-ban 36 meccsen maradt veretlen, ám a Besiktas a maga két zakójával is ugyanannyi pontot szerzett, és a gólkülönbsége jobb volt.

A legfrissebb példa pedig Szerbiából származik: a 2007-2008-as bajnokságban a veretlen Crvena zvezda gyűjtött öt ponttal kevesebbet, mint a Partizan Beograd.

www.global-soccer.eu