Vágólapra másolva!
Az argentin válogatott Bolíviában elszenvedett 6-1-es veresége kapcsán ismét előtérbe került a nagy tengerszint feletti magasságban lejátszott futballmeccsek kérdése. Azonban nem csak a nagy magasság jelenthet extrém körülményt a futballpályán: játszottak már élvonalbeli bajnokit -14 fokban, világbajnoki döntőt déli hőségben, és arra is volt példa, hogy egy találkozó öt perccel éjfél után kezdődjön.

Az mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy az argentin nemzeti csapatnak nem lesz könnyű dolga Bolívia ellen, hiszen a mérkőzést La Pazban játszották, amely 3577 méterrel a tengerszint felett található - de a hazaiak 6-1-es diadala így is óriási szenzációt jelentett.

Dél-Amerikában persze már hozzászokhattak ahhoz, hogy egyes csapatok rendszeresen ilyen extrém körülmények között fogadják ellenfeleiket, és ebből a szempontból még nem is La Paz a legrosszabb helyszín a kontinensen, bár kétségtelen, hogy ez a legmagasabban fekvő város, ahol egy nemzeti csapat játssza a hazai találkozóit.

A bolíviai bajnokságban jelenleg három olyan egyesület is szerepel, amely ennél magasabban szokott pályára lépni: a 3697 méteren lévő Potosí városában a Real Potosí és a Nacional, a 3966 méteren fekvő Oruróban pedig a CD San José futballozik. A rekordot azonban a perui Unión Minas tartja, amely Cerro de Pasco városában szokta játszani hazai meccseit - 4380 méteres magasságban!

Ebben a magasságban elsősorban a hideg, illetve a ritka levegő okoz gondot, Mexikóvárosban (amely 2240 méter magasan található) azonban a nagy meleg a legádázabb ellenség. Persze, ki lenne olyan bolond, hogy rekkenő hőségben rendezzen futballmérkőzést a mexikói fővárosban?

Forrás: AFP

Cerro de Pasco

Nos, a válasz nagyon egyszerű: a FIFA. Az 1986-os világbajnokságon ugyanis sok találkozóra került sor helyi idő szerint délben, mivel a nemzetközi szövetség az európai tévétársaságok számára lehető legkedvezőbb időpontban rendezte a meccseket.

A FIFA-t az egyáltalán nem érdekelte, hogy a játékosoknak így gyakran 30-35 Celsius fokban kellett pályára lépniük. A magyar válogatott is ebben az időpontban és ilyen melegben játszott a Szovjetunió ellen Irapuatóban, és utólag már könnyen belátható, hogy az ilyen körülményekre az ausztriai edzőtábor (ahol a tengerszint feletti magasság ugyan hasonló volt, de a hőmérséklet és a páratartalom korántsem) nem volt éppen ideális. De délben játszották a vébé döntőjét is - a tornán összesen 35 találkozó akadt, amelyet a legnagyobb melegben bonyolítottak le.

Dél- és Közép-Amerikában a meleg, Oroszországban viszont a hideg jelenthet extrém körülményt. Nem csoda, hogy az orosz bajnokság küzdelmei rendszerint március végén kezdődnek, és októberben már véget is érnek, azonban még így is megesik, hogy a csapatoknak az ellenfél mellett a mínuszokkal is meg kell küzdeniük.

Forrás: AFP

Az exszovjet-utódállamokban nem szokatlan: előbb eltakarítjuk a havat, aztán szurkolunk

Az idei bajnokság nyitófordulójában például a Rubin Kazany mínusz hat fokban fogadta a Kubany Krasznodart, mindez azonban semmiség ahhoz képest, amit tavaly a Tom Tomszk és a Dinamo Moszkva focistáinak ki kellett állniuk. Az első fordulóban, március 14-én lejátszott találkozón ugyanis a hivatalos adatok szerint mínusz 14 fok volt - az elmúlt öt évben egyetlen orosz bajnokin sem volt ilyen hideg!

A meccsre azért így is kilátogatott 12 500 néző, balszerencséjükre azonban egyetlen gólt sem láthattak. Érdemes még megemlíteni a 2005-ös bajnokság második fordulóját, amelyet március 19-én, illetve 20-án rendeztek, és mind a nyolc találkozón nulla fok alatt volt a hőmérő higanyszála, két meccsen pedig mínusz tízig süllyedt!

Az orosz bajnokság az előző két évben egyébként is extrém sportágnak számított, köszönhetően a Lucs-Energija feljutásának. A klub az óriási ország keleti csücskében, Japánhoz közeli Vlagyivosztokba való, ami azt jelenti, hogy a csapatok nagy részének hat-hét időzónán kellett keresztülutazniuk - ez kilencórás repülőutat jelent Moszkvából. Nem csoda, hogy a többi klubnál pezsgőt bontottak, amikor a Lucs tavaly kiesett a legjobbak közül...


Egy kis Lucs-Energija-mix

A magyar pontvadászatban az elmúlt években arra is volt példa, hogy egy-egy bajnoki délelőtt 11 órakor kezdődött a televíziós közvetítés miatt, de a legkorábbi meccs rekordját alighanem az FC Barcelona tartja - bár lehet, hogy az időpontot inkább a legkésőbbi kategóriába tartozik. A 2003-2004-es bajnokság második játéknapja hétközi forduló volt a Primera Divisiónban, és a Barcelona-Sevilla összecsapást szerdai napra írták ki - azonban a hét végi vb-selejtezők miatt ez azt jelentette, hogy a katalánok nem számíthattak volna válogatottjaikra, akiket a FIFA rendelkezése alapján négy nappal a kvalifikációs mérkőzések előtt el kell engedniük.


Ronaldinhót a hajnali időpont sem gátolta abban, hogy szépségdíjas gólt szerezzen

Éppen ezért kérték ellenfelüket, hogy a meccset tegyék át keddre, amibe a Sevilla persze nem ment bele, arra hivatkozva, hogy ők vasárnap léptek pályára, márpedig nem kötelezhetik őket arra, hogy 48 órán belül két meccset játszanak. Az ellen viszont semmit sem tehettek, hogy a Barca válaszként kedd éjfél után öt perccel rendezte meg a találkozót, abban bízva, hogy a nemzeti szövetségek engedékenyek lesznek, és csak a találkozó után kérik ki focistáikat.

Ebbe csak a portugálok mentek bele, így a katalánok hat alapemberük nélkül voltak kénytelenek játszani, de a 0 óra 5 perckor kezdődő találkozóra így is 80 ezren látogattak ki a Camp Nouba, hogy lássák, amint csapatuk Ronaldinho bombagóljával (a brazil klasszisnak ez volt az első találata a klub színeiben) 1-1-es döntetlent ért el a Sevillával.

www.global-soccer.eu