Vágólapra másolva!
Egyre több tisztségviselő, labdarúgó és játékvezető keveredik korrupciógyanús ügyekbe Lengyelországban, így akár még az is megtörténhet, hogy külföldi bírók vezetik majd a lengyel bajnoki mérkőzéseket - jelentette be hétfőn Miroslaw Drzewiecki sportminiszter.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését Ukrajnával közösen elnyerő lengyeleknél eddig közel kétszáz embert - köztük a futballszövetség vezető beosztású tagjait, klubok tisztségviselőit - vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy befolyásolták a mérkőzések végeredményeit. Az ügyben 52 lengyel csapat érintett.

Az eltiltások miatt az országban jelenleg csupán tizenöt bírónak van engedélye arra, hogy első osztályú találkozókat vezessen, ez pedig azt jelenti, hogy egyre inkább veszélybe kerül az élvonalbeli bajnokság életbentartása.

"Határozott célunk, hogy küzdjünk a korrupció ellen egészen addig, amíg a bűnösök megkapják méltó büntetésüket" - mondta Drzewiecki. "Azt gondolom, hogy a jövő évben befejeződnek a vizsgálatok, ha azonban a játékvezetők létszáma tizenkettőre csökken, akkor az alacsonyabb osztályokban szereplő bírók közül tudunk még választani, vagy szükség esetén a szomszédos országoktól kérünk segítséget."

A sportminiszter a bundagyanús ügyekben elítélteknek leginkább a sporttól való örökös eltiltását tartaná helyes szankciónak, ugyanakkor nem biztos benne, hogy a klubokat drasztikusan kellene sújtani 4-5 évvel korábban elkövetett cselekedetek miatt, mivel az akkori vezetők nagy része már nem tölti be tisztségét.

Drzewiecki szerint a korrupció teljes eltörlése csak az egyik fontos alapköve annak, hogy a lengyel futballban érdemi változás álljon be. A miniszter Leo Beenhakkert, a nemzeti válogatott holland szövetségi kapitányát is szeretné lecserélni.

"Nagyon jó szakember, de a labdarúgó-szövetséggel meglehetősen szegényes a kapcsolata, ezért nehéz elképzelni, hogy a jövőben együtt tudjanak dolgozni" - mondta Drzewiecki. "Így pedig nem lehet sikereket elérni, bár természetesen a szerződését ki kellene töltenie a válogatott élén."

Beenhakker kontraktusa ebben az évben jár le, és a sportminiszter jelezte: várhatóan lengyel szakembert fognak a helyére kinevezni.