Vágólapra másolva!

Csalás miatt őrizetben egy lengyel futballbíró

A wroclawi ügyészség szerdán bejelentette, hogy csalással vádol egy lengyel futballbírót, akit a rendőrség kedden este vett őrizetbe.

A 35 éves Grzegorz Gilewski tagja a nemzetközi szövetség (FIFA) keretének, és őt is jelölték a 2010-es dél-afrikai világbajnokság lehetséges játékvezetői közé.

A PAP lengyel hírügynökség úgy tudja, hogy a vádirat szerint a sípmester összesen 31 593 eurót kapott azért, hogy megbízói számára kedvező végeredmény szülessen az általa vezetett mérkőzéseken.

Gilewski az egyik legismertebb lengyel játékvezető, hazájában ő volt az első hivatásos bíró, havonta 3000 eurót kapott azért, hogy kizárólag a meccsek irányításából élt.

Jan Tomaszewski, korábbi lengyel válogatott kapus a botrány kirobbanása után Michel Platininek, az európai szövetség (UEFA) elnökének közbelépését kérte. Tomaszewski szerint a Grzegorz Lato által vezetett lengyel szövetség semmit sem tesz a játékvezetői visszaélések megakadályozásáért, és a korábbi kínos eseteket sem vizsgálja ki.

Hétfőn egy másik, élvonalbeli meccseken közreműködő bírót vettek őrizetbe. Lengyelországban 2005 óta folynak vizsgálatok mérkőzések végeredményének manipulálása miatt. Az ügyészség eddig 180 fő - sportvezetők, edzők, játékosok és játékvezetők - ellen emelt vádat.