Vágólapra másolva!
Egy bolíviai televíziós cég a nemzeti labdarúgó-válogatott minden játékosát 66 ezer USA-dollárral jutalmazta a szerda esti vb-selejtezőn Argentína legjobbjai felett aratott 6-1-es diadalért.

A La Paz-i kiütéses siker előtt az ITS nevű tévétársaság bejelentette, hogy valamennyi bolíviai gól fejenként 11 ezer dollárt ér, jóllehet aligha gondolták a premizálási akció kiötlői, hogy a kedvencek meg sem állnak majd hat találatig a világ egyik legjobb futballválogatottjának számító vendégek ellen. A találkozón 14 hazai játékos lépett pályára, így összesen 924 ezer dollárt osztott szét a tv-társaság.

Diego Maradona, az albiceleste szövetségi kapitánya mindenesetre nem panaszkodott arra, hogy a tengerszint felett 3600 méteres magasságban játszott meccs élettanilag is leküzdhetetlen akadálynak bizonyult legénysége számára.

Csapatából ugyanakkor utóbb a jelen legnagyobb argentin futballcsillagának számító Lionel Messi nagyon is kritikusan beszélt a La Paz-i körülményekről, a válogatott fizikai felkészítéséért felelős edző pedig egyenesen végzetesnek nevezte az Hernando Siles-stadiont.

"Meggyőződésem, hogy La Pazban, ilyen magaslaton egy labdarúgó akár meg is halhat" - jelentette ki Fernando Signorini. "Ezen a szinten nem tudod érvényesíteni képességeidet, a körülményekhez alkalmazkodni nem lehet, légzési nehézségeid támadnak. Ha tiszteletben akarjuk tartani a sport szellemét, ilyen tengerszint feletti magasságban nem szabad meccset rendezni."

Messi az 1-6 után úgy nyilatkozott, hogy személy szerint "nagyon rosszul" érezte magát a La Paz-i stadionban.

"Úgy gondolom, hogy képtelenség itt futballozni, bár az is tény, hogy vannak, akiket nem zavar a dolog. Ez azonban nem lehet mentség a vereségre" - jelentette ki az FC Barcelona erőssége.

Maradona egy szót sem szólt "magassági ügyben", de nem is nagyon tehette, mivel ő volt az egyik szószólója annak a más országbeli szövetségesekre is lelt bolíviai kampánynak, amelyet éppen azért indítottak, hogy elérjék a FIFA-nál a sportági világszövetség tiltó határozatának megváltoztatását. Nevezetesen azt a döntést, amellyel a FIFA szó szerint felső határt szabott, kimondva, hogy 2750 méternél magasabban fekvő pályán nem rendezhető futballmérkőzés.