Vágólapra másolva!
Az Újpest FC fegyelmi eljárást kezdeményez Komlósi Ádámmal, a Debrecen labdarúgójával szemben, mivel a lila-fehér klub szerint a futballista a két csapat március 20-án lejátszott bajnokiján súlyosan sportszerűtlen volt Tisza Tiborral szemben. Az Újpest így éppen azzal az eszközzel él, amelyet két nappal ezelőtti közleményében hecckampánynak és a rosszindulat megnyilvánulásának nevezett, amikor a Győr kezdeményezésére az MLSZ eltiltotta Rajczi Pétert. Sallói István sportigazgató szerint az újpestiek nem kerültek ellentmondásba magukkal, csak azt szeretnék, ha a Debrecennel egyenlő feltételekkel küzdhetnének a bajnoki címért. 

"Tisza Tibor az eset következtében csak és kizárólag a szerencséjének köszönheti, hogy nem szenvedett súlyos sérülést. Komlósi Ádám magatartása következtében játékosunk testi épsége közvetlen veszélyben volt, kétséget kizáróan megállapítható, hogy Komlósi magatartása alkalmas volt súlyos sérülés okozására" - írta az Újpest a március 20-án lejátszott Debrecen elleni mérkőzésről abban levelében, amelyet Retteghy Istvánnak, a fegyelmi bizottság elnökének címzett, és a honlapjára is kirakott.

Az Újpest azt szeretné, ha ebben az ügyben hasonlóan járna el a testület, mint játékosuk, Rajczi Péter esetében, aki a hétvégi REAC elleni találkozón nem léphet pályára. Ügyében a Győr kezdeményezte a fegyelmi eljárást egy Ligakupa-meccsen elkövetett szabálytalanság miatt, amit a játékvezető ugyan észrevett, de nem állította ki az újpesti támadót. A fegyelmi bizottság utólag, a videofelvételek megtekintése után tiltotta el Rajczit.

Az Újpest akkor hecckampánynak és a rosszindulat megnyilvánulásának minősítette a Győr lépését. "Az ilyen ügyekben egy klubnak fegyelmi eljárási kezdeményezési joga nincs" - állt a szerdai közleményben. E szerint az újpestiek úgy vélik, eltiltásra csak a játékvezetői vagy a mérkőzés-ellenőri jelentés adhat alapot, és azt is nehezményezték, hogy Rajczit Ligakupa-mérkőzés helyett egy bajnokira tiltották el.

"A magyar futball érdekeit és a sportszerűséget szem előtt tartva arra nem is merünk gondolni, hogy a határozat precedensértékű. Sajnálattal vennénk tudomásul, ha a jövőre nézve ez lenne a követendő gyakorlat, és ezáltal a mérkőzések nem a pályán dőlnének el - a játékvezetői tévedéseket is magukba foglalva -, hanem bizonyos érdekek mentén, a szabályok részrehajló értelmezése következményeként" - zárult a szerdai nyilatkozat.

Ezek után némileg váratlan, hogy az Újpest pénteken kezdeményezte a debreceni Komlósi Ádám eliltását. "Továbbra sem tartjuk ezt egy elegáns lépésnek, és nem is kívánunk rendszert csinálni belőle, mert idegen a futballtól" - mondta el az [origo]-nak Sallói István, az Újpest sportigazgatója. "Ez egy egyszeri eset, amellyel a fegyelmi bizottság működését szeretnénk próbára tenni, mert kíváncsiak vagyunk rá, hogy az MLSZ egyformán bírálja-e el a csapatokat. Olyan éles a versenyfutás, hogy minden döntésnél még a látszatát is kerülni kellene annak, hogy egyik vagy másik csapat igazságtalanul hátrányba kerül. Az utóbbi időben azonban több olyan döntés is született, amelynek az Újpest egyértelműen a kárvallottja volt."

- Azzal, hogy Komlósi eltiltását kezdeményezik, nem a Győrnek vágnak vissza, hanem a lefőbb riválisuk, a Debrecen helyzetét nehezíthetik meg. Ezt sportszerűnek gondolják?
- A Győr nem saját maga miatt indította ezt az eljárást, hiszen jelenleg egyik sorozatban sincs versenyben az Újpesttel, ezzel a lépésével akarva vagy akaratlanul a Debrecen malmára hajtotta a vizet. A döntés miatt azonban alapvetően nem a Győrt hibáztatjuk, bár sportszerűtlennek tartjuk, hogy kifejezetten kérték: Ligakupa-meccs helyett bajnokira tiltsák el Rajczit. A fegyelmi bizottság engedett a nyomásnak, ezzel azonban nem a Győrrel, hanem a Debrecennel szemben hozott hátrányba minket, tehát elégtételt is a Debrecennel szemben adhat. Mi nem a Győr hátráltatásában vagyunk érdekeltek, hanem abban, hogy a riválisunkkal egyenlő mércével mérjenek, ami gyakran nem történik meg.

- Eddig miért gondolták, hogy egy csapat utólag nem kezdeményezheti az ellenfél játékosának eltiltását, ha erre megfelelő okot lát?
- Annak idején még a Ferencváros kezdeményezésére a klubvezetők gentleman's agreement alapon megállapodtak abban, hogy nem fogják kérni az utólagos videoelemzést, mert ez inkorrekt azokkal a csapatokkal szemben, amelyek állandóan képernyőn vannak, míg a legtöbb meccsről nem is készül felvétel. Ezt a megegyezést már jópáran felrúgták azóta.

- Ön szerint meghatározó lehet a bajnoki cím szempontjából, hogy Rajczi játszik-e a REAC ellen?
- Egy meccs kihagyás önmagában valóban nem számítana olyan sokat, mégis van jelentősége, mert egy esetleges kiállításnál Rajczi így már visszaesőnek számítana, vagyis egy meccsel többre tiltanák el. Másfelől pedig Rajczi egy agresszív támadó, aki a csatárok közül talán a legjobban védekezik a magyar mezőnyben, az ilyen döntésekkel pedig kiölhetik a játékából ezt az elemet, amivel az Újpest is sokat veszíthet.

- Többször utalt már rá, hogy az MLSZ rendszeresen hátrányos helyzetbe hozza az Újpestet. Mit gondol, mi az oka ennek?
- Valóban úgy érezzük, hogy következetlen döntések születnek, amelyek folyamatosan minket sújtanak, de azt nem tudom megmondani, hogy mindez szándékos-e, vagy csak figyelmetlenség következménye.

Korábbi sérelmek

Az újpestiek Rajczi eltiltásán kívül többször is kritizálták az MLSZ-t ebben a szezonban. Március elején azt kifogásolták, hogy a csapatnak kilenc nap alatt négy mérkőzést kellett játszania, s nem vették figyelembe az időpont-módosításokra tett javaslataikat, a Debrecen kéréseinek viszont eleget tettek. Az őszi szezonban az Újpest szerint meg kellett volna büntetni a Debrecent azért, mert Verpecz István a versenykiírás értelmében nem játszhatott volna az első csapatban a Fehérvár elleni Magyar Kupa-mérkőzésen, mivel a DVSC-DEAC játékosaként már védett korábban a sorozatban. Az MLSZ szerint ugyanakkor nem volt jogosulatlan a fiatal kapus szerepeltetése.

Az Újpest a 20. forduló után egy ponttal vezet a bajnokságban a DVSC-TEVA előtt.