Vágólapra másolva!
A topligákban ugyan még csak a felkészülésnél tartanak a klubok, de a nemzetközi kupákban beindult a nagyüzem - igaz, a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa első selejtezőiben még elsősorban a kisebb futballnemzetek csapatai szerepelnek. Így aztán e heti álomcsapatunkban akad albán, szlovák, litván és fehérorosz labdarúgó is.

Kapus:
Edvan Bakaj (albán, Partizani Tirana): Az albán együttes az UEFA-kupában a bosnyák Siroki Brijeg vendége volt, és elsősorban kapusának köszönhette, hogy gól nélküli döntetlent ért el. A portás bravúrok egész sorát mutatta be, főleg a második félidőben védett parádésan.

Hátvédek:
Marián Cisovsky (szlovák, Artmedia Petrzalka): A klub, amely pár éve egészen a BL főtáblájáig jutott, megint ott van a sorozat selejtezőjében, és az első kört alighanem simán veszi, hiszen az első meccsen idegenben nyert 2-0-ra a málta Valletta FC ellen. Mind a két gólt a csapat egyszeres válogatott jobbhátvédje érte el.

Stuart Jones (walesi, Llanelli AFC): A walesi bajnoktól általában már a BL első selejtezőkörének túlélése is nagy teljesítmény, így aztán a Llanelli hívei elégedettek lehettek az FK Ventspils elleni összecsapás után. A walesiek ugyanis otthon nyerni tudtak 1-0-ra, mégpedig a középhátvéd Jones góljával, aki a védekezésben is kiemelkedőt nyújtott.

Igor Djuric (szerb, Vojvodina): A vajdasági együttes hazai pályán fogadhatta az azeri Olimpi Bakit az UEFA-kupában, és sokáig úgy tűnt, hogy a szerb csapat képtelen előnyt szerezni a visszavágóra. A második félidő közepén aztán a gárda középhátvédje, Djuric megmutatta a támadóknak, hogy miként kell gólt szerezni, az újvidékiek az ő találatával nyertek 1-0-ra.

Alessandro Mangiaratti (svájci, AC Bellinzona): A csapat a nyáron jutott fel az élvonalba, de a kupán keresztül kiharcolta a nemzetközi szereplést, amelyet az UEFA-kupa első selejtezőjében az Ararat Jereván otthonában kezdett el. Mégpedig idegenbeli győzelemmel, ami a saját nevelésű védő, Mangiaratti találatának volt köszönhető.

Középpályások:
Linas Pilibaitis (litván, FBK Kaunas): A litván bajnokcsapatnak nem volt nehéz dolga a BL selejtezőjében, hiszen az andorrai Santa Coloma volt az ellenfele, a kaunasiak simán nyertek is idegenben. A 4-1-es diadal fő letéteményese Pilibaitis volt, a középpályás két találattal járult hozzá a győzelemhez.

Dietmar Hamann (német, Manchester City): Az angol klub csak a Fair Play-tabellának köszönheti, hogy indulhatott az UEFA-kupában, így már a selejtezőben játszania kellett, és le is győzte a feröeri EB/Sterymur Eidit. A második manchesteri gólt Hamann szerezte egy látványos kapáslövéssel - a német középpályás több, mint három éve nem volt eredményes.

Idan Srur (izraeli, Hapoel Tel-Aviv): A szentföldi csapat sem izzadt meg különösebben a San Marino-i Juvenes/Dogana ellen, hiszen bő félóra alatt háromgólos előnyt szerzett - a folytatásban nem is törte magát az együttes. A három gólból kettőt az utánpótlás-válogatott középpályás, Srur ért el.

Lukasz Piszczek (lengyel, Hertha BSC): A berlini együttes már az UEFA-kupa első selejtezőkörében pályára lépett, és gólfesztivált rendezett a moldáv Nistru Otaci ellen. A 8-1-es diadalból az Eb-n is látott lengyel Piszczek mesterhármassal vette ki a részét - pedig nem is a támadósorban, hanem a középpálya bal oldalán játszott.

Csatárok:
Hennagyij Bliznyuk (fehérorosz, BATE Boriszov): A fehérorosz bajnokcsapat a vártnál jobban megizzadt az izlandi Valur Reykjavík ellen a BL selejtezőjének első mérkőzésén, de végül sikerült kétgólos előnyt szereznie a visszavágóra. Ez elsősorban Bliznyuknak volt köszönhető, a válogatott csatár ugyanis duplázni tudott.

Kim Christensen (dán, FC Midtjylland): A dán klub alaposan kitömte a walesi Bangor Cityt az UEFA-kupában, hiszen idegenben is 6-1-re tudott nyerni. Christensen csak csere volt, de így is mesterhármast ért el, és jó formáját a hét végi bajnokin is bizonyította, elvégre az Aalborg BK elleni találkozón is eredményes volt.

www.infosport-focivilag.hu