Vágólapra másolva!
A spanyol Király-kupa 1902 óta íródó történetében hetedik alkalommal végzett az élen a Valencia, amely a szerda éjszakába hajló döntőben 3-1-re legyőzte a madridi kiscsapatként jegyzett Getafét.

A fővárosi alakulat néhány napon belül második alkalommal öltötte magára a tragikus hős szerepét, hiszen a múlt héten drámai körülmények közepette esett ki az UEFA-kupa negyeddöntőjében a Bayern München ellenében, a Király-kupa fináléjában pedig hasonlóképpen némi szerencse hiányzott neki a végső diadalhoz.

A madridi Vicente Calderón-stadionban rendezett összecsapáson a Valencia alig tizenegy perc alatt kétgólos előnyhöz jutott, s bár még a szünet előtt 11-esből szépített a Getafe, egyenlítenie nem sikerült, a hajrában a csereként beállt exválogatott kiválóság, Fernando Morientes bebiztosította csapata győzelmét.

Ezzel 1999 után, tehát kilenc évvel az utolsó kupaelsőséget követően végzett ismét a sorozat élén a Valencia, amelyre amúgy roppant mód ráfért a siker, hiszen a bajnokságban csak vergődik, s a 16. hely - no és a Primera Divisiónban mutatott csapnivaló teljesítmény - miatt megingott a vezetőedzői szék Ronald Koeman alatt.

A kupagyőzelemmel viszont alighanem megmenekült a szégyenteljes elküldéstől a holland szakvezető, aki egyébként - s ez külön érdekességét adta a meccsnek - a 90-es évek legendás Barcelonájában még együtt focizott a Getafét edző dán Michael Laudruppal.

Utóbbi is büszke lehet azonban csapatára, hiszen a tavaly ugyancsak finalista, de - akkor a Sevillával szemben - szintén elbukó gárda szinte végigtámadta a szerda esti mérkőzést, s 1-2-nél voltak lehetőségei a fordításra. A Getafe teljesítményének értékét mutatja, hogy a mintegy 20 ezer Valencia-szurkoló is felállva éltette a dél-madridi alakulatot, amikor a találkozót követő ünnepségen az uralkodótól, János Károly spanyol királytól átvették a második helyezettnek járó emlékérmeket.

Az igazi fiesta azonban - értelemszerűen - magának a Király-kupának az átadásakor tört ki, a stadionban és persze Valenciában is, ahol a városban hajnalig szóltak az autódudák, csoportokba verődött emberszázak, a központi helyen, a városháza előtti téren pedig ezrek ünnepeltek. Volt mit, hiszen a bajnoki (le)szereplés után a kupagyőzelemmel mégiscsak kiléphet az európai futballporondra az együttes - talán változatlanul Ronald Koemannal a kispadján.