Vágólapra másolva!
Manapság, amikor a klubok egy szezonban akár közel 60 tétmérkőzést is játszanak, az edzők nagy része nem ragaszkodik egy állandó kezdőtizenegyhez, hanem a rotációs szisztémának megfelelően akár meccsről meccsre is változtatja az összeállítást. Ez alól még a kulcsemberek sem jelentenek kivételt - csak nagyon kevés labdarúgó mondhatja el magáról, hogy régóta nem hiányzott csapata bajnokijáról. De azért vannak néhányan...

Itt van például az argentin Javier Zanetti, aki 13 esztendeje futballozik az olasz Internazionaléban, és már 600-nál is több mérkőzésen lépett pályára. A jelenlegi a 14. idénye a milánói egyesületnél, ami azt jelenti, hogy szezononként átlagban több, mint 40 meccsen szerepelt a gárdában - ami jelzi, hogy csak nagyon ritkán hiányzott a csapatból.

Ebben a szezonban eddig minden bajnokin szerepelt, igaz, a második játéknapon, a Catania ellen csak a kispadon kezdett, és José Mourinho a szünetben cserélte be. Zanetti az előző idényben sem hagyott ki mérkőzést a Serie A-ban, és akkor is csak egyetlen alkalommal történt meg, hogy valamelyik találkozót a kispadon kezdte: a nyolcadik fordulóban a Reggina ellen csereként kapott lehetőséget.

Ahhoz pedig, hogy megtaláljuk az utolsó bajnokit, amelyiken az Inter színeiben nem lépett pályára az "Il Capitano" becenévre hallgató focista, még egy évet kell visszamennünk az időben: 2006. október 25-én, a Livorno elleni összecsapáson nem vetették be. Mindez sorozatban 82 olyan bajnokit jelent, ahol az Inter drukkerei a pályán látták Zanettit - és ki tudja, mikor szakad meg ez a széria...

Zanetti honfitársa, Fabricio Coloccini azonban ennél is elképesztőbb sorozatot mondhat magáénak. A középhátvéd jelenleg a Newcastle United futballistája, és ebben a szezonban eddig egyetlen bajnokit sem hagyott ki, sőt, mind a 16 összecsapást végigjátszotta, ami már önmagában is elismerésre méltó teljesítmény - de Coloccini ennél is többel dicsekedhet.

Az előző szezonban ugyanis, még a spanyol Deportivóban, szintén egyetlen másodpercről sem hiányzott a Primera Divisiónban, vagyis immár másfél idény óta nem hagyott ki egyetlen pillanatot sem. Utoljára a 2006-2007-es idény 32. játéknapján hiányzott, vagyis összességében már 61 meccset játszott le úgy, hogy végig a pályán volt.

Ez azonban korántsem jelent rekordot a topligákban. A Paris Saint-Germain védője, Zoumana Camara még 2007 nyarán igazolt a párizsi gárdához, és az egykoron a válogatottban is szerepelt bekk azóta egyetlen másodpercről sem hiányzott a Ligue 1-ben. Camarát a PSG az AS Saint-Etienne-től vette meg, és a focista a Zöldeknél is kihagyhatatlannak számított a kezdők közül, és az esetek többségében végig is játszotta a meccseket.

A 2006-2007-es idény 23. fordulója, azaz 2007. február 3. óta Camara minden egyes fordulóban 90 percet töltött a pályán - ez pontosan 69 végigjátszott összecsapást jelent. Az ő esetében külön érdekességet jelent, hogy ha egészséges volt, vagy nem volt eltiltva, akkor edzői mindig a kezdőtizenegyben vették számításba.

Forrás: AFP

Camara (jobbra) nem tudja, milyen érzés a kispadon ülni

A középhátvéd a Saint-Etienne előtt eltöltött egy évet a Leeds Unitedben, előtte megfordult a Lensban és az Olympique Marseille-ben is, de ezeknél a csapatoknál soha egyetlen bajnokin sem cserélték be - ha játszott, akkor kezdő volt. Lehet, hogy nem is tudná, mit kell tennie, ha a kispadra kerülne, és be akarnák cserélni, ilyen ugyanis utoljára bajnoki mérkőzésen 2000. február 2-án történt meg vele, még a Bastia színeiben.

A topligák első számú "vasemberének" azonban jelenleg a német Simon Rolfes számít. A Bayer Leverkusen válogatott középpályása ebben a szezonban eddig minden meccset végigjátszott, és az előző idényben is csak egyszer fordult elő vele, hogy nem 90 percet töltött a pályán: a harmadik játéknapon a Karlsruher SC ellen 3-0-s vezetésnél a 87. percben lecserélték.

Az pedig még régebben fordult elő vele, hogy csak a kispadon kapott helyet: 2006. november 13-án történt meg utoljára, hogy nem nevezték a kezdő tizenegybe a Bayernél. De akkor is becserélték, vagyis pályára lépett, és nem hagyta ki a találkozót. Leverkusenben már alighanem el sem tudják képzelni nélküle a csapatot, hiszen Rolfes 2005-ben szerződött a klubhoz, és azóta mindössze két bajnokiról hiányzott, utoljára 2005. augusztus 27-én hagyta ki a gyógyszergyáriak meccsét. Ez összesen 115 bajnokit jelent, amelyen sorozatban pályára lépett - és hol van még a vége...