Vágólapra másolva!
Erwin Koeman nagy meglepetést keltett, amikor két év után ismét behívta a válogatott keretbe Torghelle Sándort, aki aztán Albánia és Málta ellen is góllal hálálta meg a kapitány bizalmát. Olvasóinkat arról kérdeztük, vajon valóban a Bundesliga II-ben szereplő Torghelle a legjobb magyar csatár? Lássuk, hogy miben bíznak, kiben hisznek és mit várnak a magyarfocitól a futballrajongók!

Nincs szükség csatárokra, majd Gera és Huszti lövi a gólokat! (olvasóink 1,5 százaléka gondolja így)

Ez is egy opció lehet, de olvasóink szerint ez a legrosszabb ötlet. Az esztendő első válogatott mérkőzésén - még a Várhidi Péter irányította együttes - egyszerűen csatár nélkül állt fel Szlovákia ellen, a támadó szekcióban a Buzsáky, Gera, Huszti trió feladata volt a gólszerzés, s előretolt ékként Gera Zoltán szerepelt. A próbálkozás végül is bejött, hiszen a mieink egyetlen találatát az akkor még a WBA-ban légióskodó exferencvárosi támadó szerezte.

Erwin Koeman a bemutatkozó mérkőzésén, a görögök ellen Huszti Szabolcsot küldte előre, s bár a válogatott 0-1-ről fordított, a gólokat nem a Hannover-légiós szerezte, hanem két középpályás (Dzsudzsák Balázs, Vadócz Krisztián), illetve egy védő (Juhász Roland). A holland szakember a meccs után épp a csatárrá tett balszélsőt emelte ki: "Minden játékos szászszázalékot nyújtott, Husztit azért emelném ki közülük, mert nem a megszokott posztján játszott, és az új feladatát is kiemelkedően oldotta meg."

A május végi magyar-horváton (1-1) ismét Huszti volt egyedül elöl, de nem ő döntött: Niko Kovac szerzett egy fejes- és egy öngólt.

A 3-3-ra végződött, Montenegró elleni - még mindig csak - barátságos összecsapáson lépett ezidáig utoljára pályára Priskin Tamás, aki ugyan lőtt egy 15 méteres gólt, az azóta tartó gólcsendje miatt Koeman nem postázott neki meghívót Watfordba. Érdekesség, hogy a Győrből Angliába igazolt csatár épp a múlt hétvégén volt ismét eredményes klubcsapatában, s rögtön két gólt is szerzett, és elmondása szerint - nem meglepő módon - ismét várja, hogy szerepelhessen a nemzeti együttesben.

Összességében elmondható: bár Huszti nem játszott rosszul a csatárposzton, Gera pedig - igaz, még a Várhidi-éra alatt - még gólt is lőtt, a 2008-as meccseket figyelembe véve vélhetően mégsem az a legjobb megoldás, ha ők szerepelnek csatárként. Persze ettől még szélsőként, középpályásként nyugodtan lőhetik a gólokat.

Helye van Torghellének a keretben, de Tököli és Bajzát még elférne mellette (olvasói igenek aránya: 12,5 %)

Sokan keveslik a magyar NB I-ben szereplő játékosokat a válogatottból. Legutóbb mindössze Rudolf Gergely (DVSC, csatár) és Köteles László (Diósgyőr, kapus) volt tagja a keretnek, utóbbi ráadásul csak vésztartalékként ugrott be a sérült Babos Gábor "helyére". Rudolf Svédországban szépítő gólt szerzett, s ha nem (csak) ő, ki lehetne még centerként tagja a csapatnak?

Ha a hazai góllövőlistára pillantunk, adódhat a kérdés: a 10 góljával éllovas, győri Bajzát Péter, netán a 9 gólos Tököli Attila (a Paks csatára 22-szer már volt válogatott, s 3-szor eredményes) miért nem kerül tűzközelbe? Nos, Erwin Koeman a hírek szerint mindkét támadót megnézte élőben, és megállapította: bizony, aki a Soproni Ligában szórja a gólokat, az nem biztos, hogy egy nemzetközi tétmeccsen is megfelel az elvárásoknak. Ezzel összecseng olvasóink véleménye, akik közül csak minden kilencedik klikkelő gondolta úgy, hogy az említett duónak ott lenne a helye a válogatott keretében.

Persze, Sanyi a király! (olvasóink 25 százaléka egyetért az állítással)

Torghelle Sándor gyorsan közönségkedvenc lett. Noha klubcsapataiban volt egy hihetetlen góltalansági sorozata (Crystal Palace: 12 meccs/0 gól, Panathinaikosz: 11/0, PAOK: 24/1), 2007-ben, a német másodosztályban megtalálta a góllövőcipőjét. Azt a cipőt, amellyel barátságos meccseken, nem is olyan régen gólokat lőtt Németországnak, Argentínának, Brazíliának.

Forrás: MTI

Juhásszal megoldották az Albánia elleni meccset

A Koeman-féle reaktiválása váratlan volt, ám bejött. A svédek ellen még csak a brusztolós Torghellét láthatták a magyar drukkerek, ám Albánia, majd Málta ellen gyönyörű fejesgólokkal bizonyította, hogy nemcsak barátságos mérkőzéseken képes betalálni, s hogy megérte őt újra behívni.

Pedig Koeman szerint még a Málta előtti meccs edzésein is képtelen volt betalálni a kapuba az Augsburg légiósa, ám a legjobbkor mégis képes volt tökéletesen koncentrálni, ami bizony hat vb-selejtezős pontot hozott a magyar válogatottnak! Lám, milyen gyorsan változnak a dolgok, a két legutóbbi meccs előtt agyonkritizált csatár két fejesgóljával azonnal belopta magát a magyar szurkolók szívébe, akik közül minden negyedik úgy gondolja, hogy: "Sanyi a király!"

A Koeman-zrikára így reagált Torghelle:


Németh Krisztián jobb megoldás lenne
(100-ból 29 klikkelő így véli)

Sok szurkoló viszont két gólja ellenére sincs elájulva Torghellétől, mondván: nem nagy kunszt két kiscsapatnak stukkolni egyet-egyet. Ők úgy vélik, hogy a 26 éves ex-MTK-s helyett egy 19 éves ex-MTK-st kéne favorizálnia Koemannak - Németh Krisztiánt. Amikor a holland kapitány meghallja a Liverpool tartalékcsapatában, no és az utánpótlás válogatottakban is remeklő csatár nevét, már fogja is a fejét, mert szerinte "nincs még helye Némethnek a nemzeti csapatban, hiszen még semmit nem tett le az asztalra". Olvasóink közül nagyon sokan viszont úgy gondolják, hogy igenis esélyt kellene adni a Rafael Benítez 'Pool-edző által is többször megdicsért játékosnak a magyar válogatottban, hiszen ő tényleg vérbeli csatár, és a mutatói - még ha nem is felnőttmeccseken hozta őket össze - igencsak sokatmondóak.

Forrás: MTI

Németh Krisztián - már "csak" felnőttszinten nem bizonyított

Az U17-es válogatottban 9 meccsen 11 gólt lőtt, az U19-esben (amelyet idén Prágában Eb-bronzig vezetett) 15/14-es átlagot produkált, míg az U21-es csapatban 8 találkozón 13-szor (!) vette be az ellenfelek kapuját. Az angol tartalékbajnokság - mondhatnák Koemannak a Németh-rajongók - bizony erősebb a magyar NB I-nél, hiszen nem ritkán a nagycsapatok nevesebb játékosai is pályára lépnek a mérkőzéseken.

A Liverpool-fakó előbb megnyerte a tartalékbajnokság északi csoportját (Németh 9 találattal gólkirály lett) - úgy, hogy a Manchester Cityre 13, a Unitedre pedig 14 pontot vert rá -, majd az Aston Villa elleni észak-dél nagydöntőn 3-0-ra diadalmaskodott. A liverpooliak első találatát Németh Krisztián szerezte a 7600 néző előtt rendezett Anfield Road-i fináléban. A Vörösök hivatalos honlapja őt választotta a döntő legjobbjának, s így indokolt: "Klasszis csatár, aki ismét bizonyította, hogy nagy reménységnek számít: lőtt egy csodás gólt és adott egy okos gólpasszt."

Mindegy ki játszik, úgysem jutunk ki a vb-re (32 százaléknyian így gondolkodnak)

A legtöbben mégis pesszimisták, és azt mondják, a gyorsan begyűjtött hat vb-selejtezős pont ellenére még azért ne vegyen senki repülőjegyet Dél-afrikába, s mindegy, hogy a Tököli, Bajzát, Rudolf vagy a Németh, Priskin, Torghelle csatártrió szerepel a magyar keretben.

Forrás: MTI

Koeman ráérzett arra, hogy - legalábbis Albánia és Málta ellen - Torghelle lehet a csatárkérdésre a válasz, Némethet még túl tapasztalatlannak tartja

Mi mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy Erwin Koeman kiket hív be a november 19-én, Észak-Írország ellen szereplő csapatba, s még inkább várjuk, hogy tavasszal folytatódik-e a magyar válogatott vb-selejtezős "pontgyűjtő akciója".

A válogatott 2008-2009-es programja:
2008. november 19.: Észak-Írország - Magyarország (barátságos)
2009. február 11.: Izrael - Magyarország (barátságos)
2009. március 28.: Albánia - Magyarország
2009. április 1.: Magyarország - Málta
2009. szeptember 5.: Magyarország - Svédország
2009. szeptember 9.: Magyarország - Portugália
2009. október 10.: Portugália - Magyarország
2009. október 14.: Dánia - Magyarország