Vágólapra másolva!
A Barcelona vezetősége ajánlatott tett az észak-amerikai labdarúgóliga (MLS) egyik lehetséges új csapatának, a Miaminak franchise-jogaiért.

A katalán klub illetékesei közvetlen azelőtt ismertették az ügy részleteit, hogy lejárt volna a 2011-es amerikai bajnokságra szóló jelentkezés határideje. A terv megvalósításához egy befeketetőcsoportot hoznak létre, amelyben a Barcelona képviselői mellett egy Miamiban élő bolíviai vállalkozó, Marcelo Claure is közreműködik.

Claure egy amerikai és dél-amerikai befektetőkből álló cégcsoport vezetője, és egyben az FC Bolivar tulajdonosa is, amellyel eddig is jó kapcsolatokat ápoltak a gránátvörös-kékek.

"A befektetőtársaság képviselői sürgősen benyújtják kérelmüket az MLS illetékesei felé. Ha a pályázat sikeres lesz, akkor a társaság valósággá válhat, ha viszont nem, akkor megszűnik" - szól a katalán klub vezetőinek közleménye. Ha sikeres lesz a kísérlet, akkor a miami franchise-t a katalán klub után neveznék el, és ezzel próbálnák a Barcelonát az Egyesült Államokban még népszerűbbé tenné.

A tervet egyébként Florida állam is üdvözölte, melynek 2001 óta nincs első osztályú csapata, akkor a Miami Fusion és a Tampa Bay Mutiny volt kénytelen franchise-problémái miatt elhagyni az első osztályt.

Az MLS jelenleg 14 csapatból áll, de a bővítési tervek szerint hamarosan 16-ra nő a létszám: 2009-től a Seattle, 2010-től pedig a Philadelphia csatlakozik a bajnoksághoz. Miami mellett Atlanta, St. Louis, Portland, Ottawa és Vancouver is beadta anyagát a 2011-es szezonra.