Vágólapra másolva!
Meglepetésekben nem volt hiány a világbajnoki futballselejtezők hétvégi fordulójában, de a csapatoknak nincsen sok idejük elmerengeni a történteken, hiszen szerdán folytatódik az európai meccsdömping. Ezúttal 25 találkozóra kerül sor, köztük olyan rangadóra, mint a Franciaország-Szerbia vagy a Horvátország-Anglia összecsapás.

A 25 mérkőzés értelemszerűen azt jelenti, hogy pontosan 50 európai válogatott lép majd pályára szerdán, vagyis mindössze három UEFA-tagállam pihenhet: Bulgária, Ciprus és Norvégia.

A hétvégén egyetlen olyan európai nemzeti tizenegy lépett pályára, amely nem vb-selejtezőt, hanem barátságos mérkőzést játszott: Hollandia nem a legjobban készült a Macedónia elleni találkozóra, hiszen 2-1-re kikapott Ausztráliától. Mindez azt jelenti, hogy az Európa-bajnokság után a szövetségi kapitányi posztra került Bert van Marwijkkal egyelőre nyeretlen, és ezen változtatni Szkopjéban sem lesz egyszerű.

A macedónok ugyanis egy Skócia elleni győzelemmel rajtoltak, és ez alighanem további lendületet ad a szlovén Srecko Katanec által irányított együttesnek. A holland gárdában immár nem szerepel a kontinensviadalt követően a válogatottságot lemondott Ruud van Nistelrooy és Edwin van der Sar, Marco van Basten távozásával viszont visszatért az Oranjéba Marc van Bommel - akinek a jelenlegi szövetségi kapitány az apósa...

A hét vége egyik legnagyobb meglepetése a franciák bécsi veresége volt, és könnyen lehet, hogy a Francia Labdarúgó Szövetségben már fogalmazzák Raymond Domenech felmondólevelét.

A szövetségi kapitányt korábban sokan kritizálták, mert nem válogatta be az AS Roma védőjét, Philippe Mexest - erre Ausztria ellen éppen ő volt a leggyengébb láncszem a hátsó alakzatban, alaposan benne volt mindhárom kapott találatban. A francia sajtó szerint persze erről is Domenech tehet, hiszen a két középső védőt pont fordítva játszatta, mint kellett volna: Mexes volt a balon, William Gallas pedig a jobbon...

Kérdés, a szerbek ellen a Stade de France-ban hasonló lesz-e a helyzet, hiszen Domenech-t nem úgy ismertük meg, mint aki könnyen feladja saját álláspontját. A védelemnek mindenesetre nagyon össze kell kapnia magát, hiszen a pláviknál ott lesz a csapatban a hórihorgas Nikola Zigic, vagyis a gallok számíthatnak a magas beívelésekre - amiből Bécsben kétszer is gólt kaptak.

Ebben a csoportban nem csak az osztrákok okoztak szenzációt, hanem a litvánok is, akik idegenben nyertek 3-0-ra Románia ellen - és a két meglepetéscsapat szerdán éppen egymás ellen játszik. Amelyik válogatott begyűjti a három pontot, az megerősíti, hogy a folytatásban komolyan kell számolni vele, pedig előzetesen egyiket sem tartották esélyesnek a továbbjutásra.

A litvánoknál az új portugál szövetségi kapitány, José Couceiro elsősorban a mentális felkészültségben látta a siker zálogát, és a romániai győzelmet követően a játékosok önbizalma alighanem még nagyobb lett - de ugyanez elmondható a sógorokról is.

Forrás: AFP

Andorra ellen Joe Cole volt Anglia megmentője

A játéknap legnagyobb rangadóját Zágrábban rendezik, ahol Horvátország Angliát fogadja majd. Mind a két együttes győzelemmel kezdte a kvalifikációs sorozatot, mégpedig egy gyengébbnek tartott gárda ellen, de míg a horvátok gond nélkül verték Kazahsztánt, már az első félidőben eldöntve a három pont sorsát, addig a háromoroszlánosok váratlanul nehezen bírtak Andorrával - csak a szünetben becserélt Joe Cole két gólja hozott megnyugvást Fabio Capellónak.

Az olasz mester a duplázás ellenére sem volt maradéktalanul elégedett a Chelsea focistájával, de azért meglepő lenne, ha a horvátok ellen nem ő kezdene a középpálya bal oldalán. Andorrában a jobbszélső Theo Walcott volt, de az angol szakértők szerint Zágrábban megint David Beckham kezd, a védelembe pedig visszatérhet a sérülés miatt pihenőt kapott Rio Ferdinand.

Ami a horvátokat illeti, nekik nincs okuk változtatni a kezdő tizenegyükön, és a pszichés előny mindenképpen náluk lesz - elvégre az Eb-selejtezők során mindkétszer legyőzték a háromoroszlánosokat. További pikantériát ad a meccsnek, hogy a horvát szakvezetőt, Slaven Bilicet a jelenleg edző nélkül álló West Ham United csábítja kispadjára.

Ami a magyar válogatott csoportját illeti, elméletileg itt is rangadóra kerül sor, de elnézve a dánok Budapesten mutatott teljesítményét, Morten Olsen csapata nem sok jóra számíthat Portugáliában. A hazaiak a sérült Cristiano Ronaldo nélkül is magabiztosan nyertek Máltán, és Lisszabonban is valami hasonlót várnak a csapattól.

www.infosport-focivilag.hu