Vágólapra másolva!
A hétközi válogatott mérkőzéseken csak kevés kiemelkedő teljesítmény akadt, így aztán álomcsapatunk egy-két kivételtől eltekintve inkább a topligák hétvégi hőseire épül. Természetesen a héten véget ért olimpiai futballtornáról is válogattunk, és egy brazil klub is képviselteti magát egy focistával.

Kapus:

Shay Given (ír, Newcastle United): a Szarkák a vártnál jobban kezdték a Premier League-et, a hétvégén a Bolton Wanderers ellen gyűjtötték be a három pontot. Ehhez persze az is kellett, hogy Given kivédjen egy tizenegyest - ráadásul a portás a hét közben, hazája válogatottjában is védett egy félidőt Norvégia ellen, kapott gól nélkül.

Hátvédek:

Heiko Westermann (német, FC Schalke 04): a gelsenkircheniek futballistája igazi fregoli-embernek számít a hátsó alakzatban. Alaphelyzetben középhátvédnek számít, a hét közben a német válogatottban ezen a poszton is szerepelt a belgák ellen, de az előző idényben volt balhátvéd is, a hét végén a Werder Bremen ellen pedig a jobb oldalon futballozott, és szerzett nagyon fontos találatot.

Onyekachi Apam (Nigéria): a nigériai válogatott döntőt játszhatott az olimpián, és az afrikaiak a fináléban alaposan megnehezítették Argentína dolgát. Ez elsősorban Apamnak volt köszönhető, aki a védelemben hibátlanul futballozott, és többször is egészen remek közbelépéssel mentett a világ egyik legjobbjának tartott Lionel Messi elöl.

Brede Hangeland (norvég, Fulham FC): Gera Zoltán új klubját a szezon előtt biztos kiesőjelöltnek tartották a Premier League-ben, de a londoni együttes eddig felülmúlja a várakozásokat. A hét végi, Arsenal FC elleni győzelem mindenképpen a bravúr kategóriába tartozott. A védelem remekül állta a sarat, és a középhátvéd Hangeland szerezte a győztes találatot.

Marek Jankulovski (Csehország): a hétközi válogatott mérkőzések közül az angol-cseh összecsapás iránt volt talán a legnagyobb az érdeklődés, és a hazai együttes nagy csalódást okozott. A csehek viszont rendkívül jól játszottak, és balhátvédjük, Jankulovski a mezőny egyik legjobbja volt - nem csak a parádés szabadrúgásgólja miatt.

Középpályások:

Ivan Rakitic (horvát, FC Schalke 04): a horvát nemzeti tizenegy a hét közben Szlovéniában lépett pályára, és Slaven Bilic együttese kétszer is hátrányból fordítva nyert 3-2-re - a középpályás Rakitic két gólt is szerzett. A focista a hét végén klubjában már nem remekelt ennyire, de a Werder Bremen ellen is hasznosan futballozott, és benne volt az egyenlítő gólban is.

Jean Makoun (kameruni, Olympique Lyon): a francia bajnokcsapat a nyáron alighanem azzal a céllal igazolta le a Lille kameruni középpályását, hogy stabilizálja a védekezését, Makoun azonban eddig meglepően gólerősnek bizonyult. A hét végi, Grenoble elleni rangadón is eredményes volt, megadva az alaphangot a 2-0-s győzelemhez.

Steven Gerrard (angol, Liverpool FC): a háromoroszlánosok nem nyújtottak valami jó teljesítményt a csehek elleni barátságos mérkőzésen, talán egyedül Gerrard volt az, aki elfogadhatóan teljesített az angolok közül. A középpályás aztán a hét végén klubjában is bizonyított, hiszen az utolsó percben győztes találatot szerzett a Middlesbrough FC ellen.

Ángel di María (Argentína): az albiceleste címvédőként utazott el a pekingi olimpiára, és Kínában ismét begyűjtötte az aranyérmet. A sztárokkal teletűzdelt együttesben is akadt viszonylag ismeretlen arc, akik közül Di María lett a legnagyobb felfedezett: a brazilok elleni elődöntőben még "csak" gólpasszt adott, a döntőben pedig Nigéria ellen győztes találatot ért el.

Csatárok:

Teofanisz Gkekasz (görög, Bayer Leverkusen): a hellén válogatott alaposan leszerepelt a nyári Európa-bajnokságon, de az Eb utáni első mérkőzését megnyerte a csapat. A görögök Szlovákiát Gkekasz két találatával verték, és a támadó a hét végén is eredményes volt: ugyan csak csereként lépett pályára a Leverkusenben, de így is gólt ért el a VfB Stuttgart ellen.

Washington (brazil, Fluminense): az idei Libertadores-kupa ezüstérmesének, a Fluminensének a bajnokságban minden pontra szüksége van, hiszen meglepően rosszul áll. A héten Brazíliában két fordulót is rendeztek, és a Flu négy pontot szerzett: a Nátuciót 3-1-re verte, az Internacionallal pedig 1-1-re végzett - és mind a négy találatot Washington szerezte.

www.infosport-focivilag.hu