Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A német válogatott egészen a döntőig menetelt az Európa-bajnokságon, de a fináléban végül vereséget szenvedett a spanyoloktól - így aztán a Nationalelfnek nem sikerült megvalósítani azt a jóslatot, amit a csapat hivatalos Eb-himnusza ígért. A Revolverheld száma szerint ugyanis a németeknek meg kellett volna nyerniük a kontinensviadalt...

A nótát előadó zenekarnak ez már a harmadik elnevezése. A banda eredetileg Manga néven alakult 2003 nyarán, Hamburgban, majd nem sokkal később a Tsunamikiller (azaz Cunamigyilkos) nevet vette fel. Ez azonban a 2004 végén bekövetkezett ázsiai természeti katasztrófát követően nem bizonyult túl szerencsésnek, így aztán a tagoknak megint új néven kellett gondolkozniuk, és innentől kezdve Revolverheld (azaz Revolverhős) néven működtek. Úgy tűnik, hogy ez a váltás meghozta a sikert is a banda számára, hiszen 2005 februárjában lemezszerződést kötöttek egy nagy nemzetközi kiadóval, és még ugyanabban az esztendőben megjelent az első albumuk is.


Ez a nagylemez egészen a hetedik helyig jutott a német listán, és az albumról több single is ott volt az első 20-ban a kislemezek között. A 2006-ban megrendezett Bundesvision Song Contesten (amelyen a német szövetségi államok versengenek egymással az Eurovíziós dalfesztivál mintájára) a Revolverheld második lett a Freunde bleiben című dallal, és ez tovább növelte a népszerűségüket - egy internetes szavazáson őket választották meg 2006 legjobb új zenekarának. A második nagylemez tavaly májusban jött ki, és ez már a harmadik helyig jutott fel a slágerlistán.

Alighanem ennek a sikernek a hatására kérte fel a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a Revolverheldet arra, hogy írja meg a Nationalelf hivatalos Eb-himnuszát, és ez lett a Helden 2008 című dal. A szám szövegében rengeteg futballklisé megtalálható a német nyelvből, és a zenekar rendkívül optimistán úgy vélte, hogy Ballackék megnyerik az Európa-bajnokságot. Olyan sokat nem tévedtek...