Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban meglehetősen nagy visszhangot kapott, hogy a Chelsea FC és az FC Internazionale is kihagyta egy-egy sztárját a Bajnokok Ligájára benevezett labdarúgók közül. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az UEFA meglehetősen szigorú nevezési feltételeket szabott, így a klubok nem tehetik meg, hogy egyszerűen csak a 25 legjobb focistájukat regisztrálják. Ez pedig azt jelenti, hogy például Adriano és Michael Ballack csak a lelátóról nézheti társait.

A Bajnokok Ligájába bejutott együttesek 25 labdarúgót nevezhetnek a sorozatra, ám ezen belül is több megkötéshez kell alkalmazkodniuk. A 25 futballista között ugyanis három úgynevezett "club-trained", vagyis saját nevelésű játékosnak kell lennie, másik háromnak az "association-trained", vagyis szövetségi nevelésű kategóriába kell beleillenie.

Saját nevelésű focistának az UEFA azon labdarúgókat nevezi, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három esztendőt az adott egyesületnél töltöttek, a szövetségi nevelésű labdarúgók pedig azok, akik a klub nemzeti szövetségébe tartozó valamely más egyesületnél futballoztak legalább három esztendeig. Utóbbi kategória természetesen magába foglalja az előbbit, vagyis a club-trained focisták egyben association-trainednek is számítanak.

A bonyolult megfogalmazás nem véletlen, hiszen itt nem nemzetiségekről van szó (az ilyen korlátozásba az EU alighanem rögtön belekötne): ha egy focista legalább három éve játszik mondjuk a Serie A-ban, akkor már "association-trained" labdarúgó válik belőle, mint ahogyan ha valaki elég fiatalon szerződik egy adott egyesülethez, akkor saját nevelésűnek tekintik.
Röviden összefoglalva a Bajnokok Ligájába bejutott klubok 19 szabadon választott labdarúgó mellett további három szövetségi nevelésű, és újabb három saját nevelésűt neveznek a sorozatra, így jön ki a hivatalos 25-ös lista.

Az egyesületeknek ezen kívül is van lehetőségük arra, hogy regisztráljanak focistákat a BL-re: ez az úgynevezett B-lista, ahol csak 21 éven aluli játékosok szerepelhetnek, és közülük is csak olyanok, akik már legalább két éve az adott klub futballistájának számítanak. Utóbbi kitétel okozta azt, hogy az Internazionale nem jelölhette a B-listán Filkor Attilát: a magyar középpályás az életkori határba még befért volna, de csak tavaly érkezett a milánóiakhoz.

Forrás: EPA

A fenti okfejtésből látható, hogy a BL-re benevezett focisták listájának összeállítása nem is olyan egyszerű, főleg a sztárkluboknál, és az is világos, hogy az egyesületek manapság miért igyekeznek minél fiatalabb korban lecsapni a tehetséges játékosokra. Itt van például az Arsenal FC példája: az Ágyúsok még azt is megtehették, hogy Francesc Fabregast "csak" a B-listán nevezték, hiszen megfelelt a kritériumoknak, és így egy játékossal többet tudtak benevezni a sorozatra. Hasonlóan járt el az FC Barcelona, amelynél a szupertehetségnek tartott Bojan Krkic neve szerepel a B-listán. Azért a legtöbb sztárklubnak is sikerült "produkálnia" három-három saját nevelésű, illetve szövetségi nevelésű labdarúgót - csak a Chelsea FC, illetve az Internazionale volt gondban.

A milánóiaknál az volt a fő probléma, hogy a klubnak alig van olasz futballistája, és akkor még a saját nevelésűekről nem is beszéltünk. A nagycsapatban rendszeresen pályára lépő focisták közül csak Francesco Toldo és Marco Materazzi talján, de utóbbi lehet, hogy az ősszel nem is léphet pályára sérülése miatt - ezzel együtt azért benevezték. Az "association trained" focisták kvótáját pedig a nyáron a Fiorentinától megvett, chilei Luis Jiménez teszi teljessé: ő ugyanis már 2002 óta Olaszországban futballozik (korábban szerepelt a Ternanában, a Fiorentinában és a Lazióban), és még 18 éves kora előtt érkezett Itáliába, ami azt jelenti, hogy Olaszországban nevelkedett focistának számít.

Ami a "club trained", vagyis saját nevelésű futballistákat illeti, a megkötések miatt a harmadik számú kapus, Paolo Orlandini mellett még két olyan ifista került be a nevezettek közé, akik aligha fognak pályára lépni a sorozatban: a 18 esztendős középpályás, Francesco Bolzoni, illetve a 19 éves védő, Dennis Esposito.

A jelek szerint az Inter nem akarta megtenni, hogy csak 23 futballistát nevez be a BL-re, a Chelsea FC-nél azonban éppen ez történt: a londoniak a lehetségesnél kettővel kevesebb labdarúgót regisztráltak az UEFA-nál. Ennek persze megvan az oka: az angol klubnak John Terry személyében mindössze egy olyan futballistája van, aki saját nevelésű!

Külön érdekesség, hogy a Chelsea az átigazolási időszakban két olyan labdarúgótól is megvált, aki pedig "club trained" lehetett volna: a jobbhátvéd Glen Johnsont eladták a Portsmouth FC-nek, a belga hálóőr, Yves-Makabu Makalambay (aki még 2003-ban, mindössze 17 évesen került a csapathoz) pedig kölcsönbe a skót Hibernian FC-hez távozott. Pedig ha harmadik számú kapusnak nem a portugál Hiláriót, hanem őt nevezik, akkor egy hely felszabadult volna a keretben, és Michael Ballackot is regisztrálhatták volna a BL-re...