Vágólapra másolva!
Az előző szezonban meglehetősen hektikusan szerepelt Hamburger SV a mostani idényben szeretné stabilizálni a helyét a Bundesliga közvetlen élmezőnye mögött, miközben a nemzetközi porondon is ismét letenné névjegyét. Utóbbi teljesítése során a Budapest Honvéd a következő akadály, és a magyar együttes egy rendkívül szisztematikusan felépített gárdával találkozik majd.

A hamburgiak a 2006-os bronzérmük után abban bíztak, hogy a csapat állandósítja helyét a Bundesliga élmezőnyében, de a legutóbbi szezonban a HSV csak a hetedik pozíciót szerezte meg a pontvadászatban - azt is érdekes körülmények között. Miközben az együttes utolsó lett BL-csoportjában, a bajnokságban pocsékul szerepelt, és február elején, a 20. fordulót követően az utolsó helyen állt a tabellán.

Az akkor végrehajtott edzőcsere azonban valósággal csodát tett, hiszen a Thomas Doll helyére kinevezett Huub Stevens vezérletével a hamburgiak megindultak felfelé, és végül egészen a hetedik helyig nyomultak előre - ami azért volt fontos, mert így legalább az UEFA-Intertotó-kupa-szereplést kiharcolták.

A holland mester amellett, hogy sokkal nagyobb fegyelmet követelt focistáitól, a taktikát is átalakította, ráadásul annyiban szerencséje is volt, hogy az ősszel sérülés miatt hiányzott játékmester, Rafael van der Vaart is a rendelkezésére állt. Stevens aztán a sportigazgatóval, Dietmar Beiersdorferrel közösen a nyáron nagytakarítást hajtott végre a keretben, amire szükség is volt, hiszen az előző pontvadászatban a HSV a Bundesliga egyik legbővebb játékosanyagával dolgozott, a bajnokság során összesen 30 futballista lépett pályára.

Közülük a nyáron összesen tizenegyen távoztak, és a csapatra való labdarúgóért összesen 8,6 millió eurót kaszált a gárda. Volt, akit ingyen engedtek el, mint például Mehdi Mahdavikiát, René Klingbeilt vagy Stefan Wächtert, Matthias Abel és Danijel Ljuboja pedig eleve csak kölcsönben szerepelt a klubnál, de a többiekért kisebb-nagyobb összeg azért befolyt a kasszába.

Jellemző, hogy a legtöbb pénzt azokért kapták, akiket utoljára adtak el: az amerikai középpályás, Benny Feilhaber a napokban írt alá az angol Derby Countyhoz 1,5 millió euróért, míg Alexander Laas, illetve Boubacar Sanogo a HSV első szezonbéli tétmeccsén, a moldáv Dacia Chisinau elleni, idegenbeli Intertotó-kupa-találkozón egyaránt a kezdőtizenegyben szerepeltek. Laas végül másfélmillióért a VfL Wolfsburgban, Sanogo pedig 4,5 millióért a Werder Bremenben kötött ki.

Az érkezési oldalon mindössze két olyan labdarúgó szerepelt, aki igazi erősítésnek számított, de ez is csak azt mutatja, hogy Stevens igyekszik tudatosan építeni csapatát. A szakvezetőnek elsősorban egy vérbeli középcsatárra volt szüksége, hiszen az által preferált 4-5-1-es szisztémában ez kiemelt fontosságú pozíció - és ennek megfelelően a hamburgiak már június közepén megszerezték az FSV Mainz egyiptomi csatárát, Mohamed Zidant.

A támadó nem volt olcsó vétel, hiszen 5,8 millió eurót fizettek érte, és sokáig úgy tűnt, hogy más nem is érkezik a csapathoz. Végül aztán kevéssel a bajnokság rajtja előtt még egy játékost szerződtetett a klub a holland jobbszélső, Romeo Castelen személyében, aki a Feyenoordtól jött 2,5 millió euróért.

A németalföldi támadó egyelőre még csak az "ismerkedési szakaszban" jár, a Holstein Kiel elleni kupameccsen és a Hannover '96 elleni bajnokin is csak csere volt - igaz, a kieliek ellen így is betalált. A jelek szerint Stevens lassan akarja őt beépíteni a gárdába, és a holland mester szakmai felfogását jól jelzi, hogy a hamburgiak a legutóbbi három tétmérkőzésükön ugyanabban az összeállításban léptek pályára. A Dacia Chisinau elleni hazai találkozón, illetve a fenti két összecsapáson is a Rost - Demel, Mathijsen, Kompany, Benjamin - Trochowski, Jarolím, De Jong, Van der Vaart, Olic - Zidan tizenegy futott ki a pályára.

Forrás: EPA

Benjamin (jobbra) a Hannover ellen győztes gólt szerzett, de sérülés miatt kihagyja az első meccset

A kulcsfigura természetesen a holland játékmester, Van der Vaart, aki körül a napokban megint megnőtt a sajtófelhajtás, a középpályásért ugyanis bejelentkezett a spanyol Valencia CF, 14 millió eurót ajánlva a játékosért. A spanyol származású labdarúgó sohasem cáfolta, hogy egyszer szeretné kipróbálni magát a Primera Divisiónban, de a hamburgiak most semmiképpen sem akarják őt elengedni, ami maximálisan érthető - más kérdés, hogy mit gondol erről Van der Vaart.

A sportigazgató most alighanem arról próbálja meggyőzni a hollandot, hogy egy jól sikerült szezon után jövő nyáron sokkal kedvezőbb ajánlatot kaphat majd, így a karmester alighanem ott lesz a Honvéd ellen a Szusza Ferenc-stadionban, annak ellenére is, hogy hátfájdalmai miatt nem lehet teljesen biztosra venni a szereplését. Benjaminra és Mathijsenre viszont nem számíthat Stevens mester, előbbi sérülés, utóbbi pedig mindenórás felesége miatt el sem utazott a csapattal Budapestre.