Vágólapra másolva!
A szezonnak nagy ambíciókkal nekivágó Hamburger SV-nak végül, köszönhetően elsősorban a februári edzőcserének, sikerült elkerülnie a kiesést, ám a klub háza táján máris a következő szezonnal foglalkoznak. A csapatnál várhatóan nagytakarítás lesz a keretben, a kérdés csak az, hogy a Huub Stevens által elküldött focisták mellett nem távozik-e a csapat legjobbja, a holland Rafael van der Vaart.

A legutóbbi pontvadászatban bronzérmet szerzett csapatnál a jelenlegi idényre valami hasonló eredményt terveztek, megspékelve egy tisztességes BL-szerepléssel - azonban nagyon hamar kiderült, hogy egyik sem fog megvalósulni. A Bajnokok Ligájában végül mind a hat meccsét elveszítette a csapat, miközben a bajnokságban egyre lejjebb süllyedt a tabellán, és a téli szünetben az utolsó előtti helyen állt.

Ekkor még megmaradt a türelem a trénerrel, Thomas Dollal szemben, sőt, a mester kérésére további három focistát igazoltak, de ez sem hozott javulást. Miután az első két idei találkozón a HSV egyaránt döntetlent ért el, és így az utolsó helyre esett vissza, a vezetőség menesztette Dollt, és a helyére a holland Roda JC Kerkradétől elcsábított Huub Stevenst nevezte ki.

A németalföldi szakember a tőle megszokott szigorral látott neki a munkának, és amellett, hogy a mindennapi munkába új rendszert vezetett be, változtatott a taktikán, és a csapat összetételén is. Az eredmény még a legoptimistább hamburgi híveket is meglepte: Stevens első meccsén ugyan még kikapott a gárda a Hertha BSC-től, de ezt követően hét mérkőzésen keresztül veretlen maradt, és ötször is nyerni tudott - az előző húsz találkozójából mindössze egyszer tudta begyűjteni a három pontot a gárda!

Ez a remek széria azt eredményezte, hogy a hamburgiak elléptek a kiesési zónától, és a középmezőny szorosságának köszönhetően még az sem tűnt lehetetlennek, hogy odaérnek az Intertotó-kupában való indulást érő pozícióba.

A nagy eufóriát azonban két hazai vereséggel sikerült keserűvé tenni: a VfB Stuttgart elleni otthoni zakó még nem volt olyan kínos, elvégre a svábok a hét végén akár bajnokok is lehetnek, de a Bochum elleni 0-3 már meglehetősen kellemetlen volt. Jellemző egyébként, hogy erre a meccsre a Bayern München elleni idegenbeli siker után került sor, és a HSV ezzel a vereséggel biztosította be az élvonalbeli tagságát. A lefújás után a drukkerek azonban ahelyett, hogy ünnepeltek volna, kifütyülték együttesüket - amely egy hétre rá megint idegenben tudott nyerni...

Az utolsó forduló eredményeitől függően a HSV akár hetedik, de akár 14. helyen is végezhet, ami azért nem mindegy, de az egyesület vezetősége már gőzerővel a következtő szezonra készül. A kulcsfigura továbbra is a klub sportigazgatója, az egykori kiváló védő, Dietmar Beiersdorfer, akiről sokan azt gondolták, hogy februárban Dollal együtt távozni fog, hiszen a korábbi, kudarcot vallott átigazolásokért a tréner mellett ő volt a felelős, de Beiersdorfernek sikerült jól kijönnie a dologból - elvégre Stevens is az ő választottja volt. Ráadásul a sportigazgató első számú "ellensége" a vezetőségben, Udo Bandow márciusban lemondott posztjáról, így Beiersdorfer ismét élvezi az elnökség maximális bizalmát.

A sportigazgató így máris a következő szezon keretének összeállításán dolgozik, és ezt az elküldendő futballisták névsorának összeállításával kellett kezdenie. A HSV ugyanis a Bundesliga egyik legbővebb játékoskeretével rendelkezik, a szezon során eddig 30 labdarúgót vetett be a klub - ennél több focistát csak az utolsó Borussia Mönchengladbach alkalmazott. Annyi már most bizonyos, hogy a 2008-ig, illetve 2009-ig élő szerződése ellenére a svájci középpályás, Raphael Wicky, illetve az albán csatár, Besart Berisha a nyáron mehet, amerre lát, és a pletykák szerint hasonló sors vár Nigel de Jongra, Benny Feilhaberre, Juan Pablo Sorírna és Boubacar Sanogóra is. A jelenleg kölcsönben lévő labdarúgók közül várhatóan Matthias Abelt nem tartják meg, és a szerb csatár, Daniel Ljuboja is alighanem visszatér Franciaországba.

A csapat legjobbját, a holland játékmestert, Rafael van der Vaartot viszont szeretnék megtartani, hiszen a középpályásnak kulcsszerepe volt a csapat bennmaradásában: tavasszal hét gólt szerzett, és a Kicker osztályzatai alapján messze ő nyújtotta a legjobb teljesítményt a HSV-ból. Az ő kontraktusa 2010-ig szól, vagyis elméletileg maradnia kellene - de a Bayern München élénken érdeklődik érte, és a bajorok valószínűleg a pénzt sem sajnálnák érte.

Azt nem tudni, hogy a hamburgiak számára létezik-e egy "fájdalomküszöb", amelyen túl már nem tartóztatják, de a jelek arra mutatnak, hogy a Hamburg semmiképp nem akar megválni a focistától - sőt, Beiersdorfer azon ügyködik, hogy Van der Vaart 2012-ig meghosszabbítsa kontraktusát.

Úgy tűnik, hogy a hamburgiaknak azért van egy "B-tervük" is, a sportigazgató ugyanis az elmúlt hetekben Dél-Amerikában járt, hogy a helyszínen nézze meg a brazil Fluminense középpályását, Carlos Albertót, aki Van der Vaarttal azonos poszton is bevethető. Az FC Portóval 2004-ben BL-t nyert focista azonban a középpálya jobb oldalán is tud játszani, és a hamburgi hívek abban bíznak, hogy nem Van der Vaart helyére, hanem mellé vennék meg.

Erre utal az is, hogy a csapat egy másik jobb oldali középpályást is kiszemelt az Eintracht Frankfurt játékosa, Albert Streit személyében, aki a szezon során már 11 gólpasszt adott.
A jobbszélső mellett a másik csapatrész, amelybe mindenképpen igazolni akarnak, az a csatársor, hiszen Berisha, Ljuboja és Sanogo személyében várhatóan három támadó is távozik a nyáron.

Kiszemeltekben itt sincsen hiány: a klubot szóba hozták az FSV Mainz egyiptomi játékosával, Mohamed Zidannal, az RSC Anderlecht argentin játékosával, Nicolas Frutosszal, illtve a svéd Kalmarr FF brazil támadójával, Ari da Silvával is.

www.global-soccer.eu