Vágólapra másolva!
A nyári Copa América a dél-amerikai válogatottak számára az első fontos esemény lesz a tavalyi világbajnokság óta, ráadásul kiváló főpróba a 2008 tavaszán kezdődő vb-selejtezők számára. A két legnagyobb favoritnál, az argentin illetve a brazil válogatottnál azonban a jelek szerint egyaránt nem a legerősebb csapat szerepel majd.

A dél-amerikai kontinensviadalra Venezuelában kerül majd sor, és a nyitómérkőzést június 26-án játssza majd Uruguay és Peru együttese. A szubkontinens tíz tagországa mellett szokás szerint két meghívott teszi majd teljessé a mezőnyt, hiszen az Egyesült Államok és Mexikó válogatottja is ott lesz a tornán. Dél-Amerika (na meg a CONCACAF-zóna) csapatai a 2006-os világbajnokság, illetve azok selejtezői óta egyetlen tétmérkőzést sem játszottak, ráadásul Ecuador, Venezuela és Chile kivételével mindegyik országban váltás történt a szövetségi kapitányi poszton a legutolsó tétmeccs óta. A Copa América tehát nem csak a presztizse miatt lesz érdekes, hanem azért is, mert az új kapitányok most élesben próbálhatják ki magukat, és tesztelhetik együttesüket a a jövőre kezdődő vb-selejtezők előtt.

A Copa América döntőjét legutóbb, 2005-ben a brazil és az argentin együttes vívta, és természetesen most is ez a két gárda számít az első számú favoritnak, azonban jelenleg, 40 nappal a torna rajtja előtt nagy rejtély, hogy a két csapat milyen összeállítással lép majd pályára. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a kontinensviadal június 26-án rajtol, és a FIFA hivatalos szabályai szerint a szövetségek által benevezett focistákat (a nevezési határidő egyébként május 28.) a kluboknak két héttel a torna kezdete előtt el kell engedniük. Igen, de a spanyol pontvadászat utolsó fordulójára június 17-én kerül sor, azaz öt nappal azután, hogy a hispán csapatoknak a válogatottak rendelkezésére kell bocsátaniuk a dél-amerikai focistákat. Nehéz elképzelni, hogy a sorsdöntőnek ígérkező meccseken a Sevilla FC mondjuk Daniel Alves, a Real Madrid Robinho, az FC Barcelona pedig Ronaldinho vagy Messi nélkül álljon ki - és akkor még csak a bajnoki címért küzdő gárdákról beszéltünk, a többi klubról nem is szóltunk (csak a Real Zaragozában négy argentin focista van, az RCD Mallorcában a venezuelai Juan Arango kulcsember, és még sorolhatnánk).

Az argentin mester, Alfio Basile alighanem már korábban belegondolt ebbe, hiszen február végén kialakított egy 21 fős keretet az otthon szereplő játékosokból, és azóta minden héten két közös edzést tart nekik. Sokak szerint a Copa América-csapat magját ezek a labdarúgók alkotják majd: akad közüttük már Európában is megfordult, viszonylag jól ismert játékos, mint Juan Sebastián Verón, Hugo Ibarra vagy Leonardo Ponzio, de olyan is, aki még csak otthon játszott, viszont rengeteg európai csapat csábítja (Jonathan Bottinelli, Fernando Belluschi, Rodrigo Palacio vagy Mariano Pavone). Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy azért Európából is válogat majd a mester, aki olyan szinten előre tervez, hogy máris eldöntötte, az U20-as válogatottban is számításba vehető játékosok közül Gonzalo Higuaínra, Sergio Agüeróra és Mauro Záratéra nem számít majd - ők a nyáron a Copa América helyett a korosztályos világbajnokságon szerepelnek majd.

Forrás: EPA

Ronaldinho és Kaká: efáradtak a labdaművészek

Ami a címvédő brazilokat illeti, náluk a vébé után kinevezett szakvezető, Dunga már eleve felrázta kissé a selecaót (részben kényszerű okokból, elvégre a világbajnokságot követöen többen is lemondták a szereplést a nemzeti csapatban), és könnyen lehet, hogy legnagyobb sztárjai közül jó párra nem számíthat majd a Copán. A múlt héten ugyanis a selecao két legjobbja egyaránt jelezte: ha egy mód van rá, kihagyná a kontinensviadalt. Előbb az AC Milan középpályása, Kaká utalt arra, hogy fáradtság miatt nem szeretne játszani a Copa Américán, a minap pedig az FC Barcelona klasszisa, Ronaldinho hivatalos levélben kérte a Brazil Labdarúgó-szövetséget (CBF), hogy ne vegyék őt számításba a tornán. Ez alapján viszont annak sincsen sok értelme, hogy Dunga bevesse őket a kontinensviadalra való felkészülést elősegítő két barátságos mérkőzésen június elején Anglia és Törökország ellen - aminek viszont az adott két országban aligha örülnek majd...

Kaká és Ronaldinho hozzáállása a Copa Américához különösen Hernán Crespo viselkedésének fényében érdekes. Az argentin csatár ugyanis a múlt héten egy nyilatkozatában kifejtette: minden vágya, hogy szerepeljen a kontinensviadalon, és nagyon bízik benne, hogy Alfio Basile számít majd rá. Az FC Internazionale támadójának lelkesedése persze érthető, hiszen bármilyen furcsán is hangzik, ő még sohasem játszott Copa Américán, annak ellenére, hogy 1995-ben mutatkozott be a válogatottban, és eddig 60 alkalommal húzta fel a címeres mezt.

www.global-soccer.eu