Vágólapra másolva!
Az európai topligák közül két helyszínen már bajnokot avattak, de Németországban, Angliában és Spanyolországban az utolsó pár fordulóra maradt a döntés. Alábbi összeállításunkban az utóbbi hetek formája és a hátralévő fordulók párosítása alapján próbáltuk felvázolni az esélyeket, tippeltünk arra, hogy szerintünk ki lesz a befutó a bajnoki címért folyó versengésben, kik léphetnek ki a nemzetközi porondra, mely gárdák búcsúznak majd az élvonaltól. Persze a lényeges dolgok úgyis a pályán dőlnek el, így ez csak amolyan játék a számokkal, úgyhogy az utólagos korrigálás jogát fenntartjuk magunknak.

A Premier League-ben négy fordulóval (ténylegesen három kör van hátra, de a két bajnokaspiráns éppen az egymás elleni meccset halasztotta el) a zárás előtt a Manchester United három ponttal vezet a Chelsea előtt, de hátravan még a két rivális csúcstalálkozója.

A legutóbbi fordulóban óriási lehetőséget puskázott el José Mourinho csapata, a MU ugyanis botlott a Middlesbrough ellen, de a Kékeknek is csak ikszre futotta a Newcastle vendégeként, így maradt minden a régiben. A Stamford Bridge-en sorra kerülő Chelsea-MU összecsapás előtt mindkét gárda még kétszer lép pályára, és talán a Vörös Ördögöknek van könnyebb dolga, mert ugyan az UEFA-kupás helyre hajtó Everton és a városi rivális City sem könnyű ellenfél, de a Bolton, Arsenal duónál gyengébbnek tűnik.

Így nem kizárt, hogy a május 9-i "bajnoki döntőn" a Sir Alex Ferguson fiai lezárhatnak minden nyitott kérdést, amennyiben viszont mégsem dől el az első hely sorsa, akkor a londoniak az Everton, a MU a West Ham ellen zárják az idényt. Azt nem árt tudni, hogy azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol, márpeddig ez a Manchester sikerét eredményezné (+ 54 a Vörös Ördögöké, és + 40 a Kékeké), és érdekes lesz, hogy a Bajnokok Ligája-szereplés miként hat majd az együttesekre, hiszen mindketten az athéni döntőre hajtanak.

A BL-t érő harmadik és negyedik hely már elkelt, csak a sorrend kérdéses, a Liverpool négy egységgel meglógott az Arsenaltól, és nehéz elképzelni, hogy a Mersey-partiak elbukjak a bronzérmet, a papírforma szerint a Charlton és a Fulham ellen is begyűjtik a három pontot, ami már elég ahhoz, hogy az Ágyúsok ne tudjanak előzni.

Az ötödik és hatodik pozícióban végző gárdák az UEFA-kupában vitézkedhetnek ősszel, jelenleg az Everton és a Bolton áll a legjobban, de a livepooliak még játszanak a két bajnokesélyessel és a kiesés elől menekülő West Hammel, a Bolton is csak az Aston Villa elleni találkozón számíthat a három pontra, így várhatóan a Tottenham nevető harmadikként lecsap az egyik helyre, a másikra pedig akár Máté Péter munkaadója, a Reading is odaérhet.

A veszélyes zónában a Watford sorsa már megpecsételődött, és ha most érne véget ér a bajnokság, akkor a West Ham- és Charlton-hívek szomorkodhatnának. Tippünk szerint nem is tud megmenekülni egyik brigád sem, a közvetlen riválisok közül ugyanis a Sheffield két alsóházi csapattal meccsel, és a Wigannek is elég, ha hozza a két nyerhetőnek tűnő (a West Ham, illetve Boro elleni) hazai találkozót.