Vágólapra másolva!
Az idén Valentin-nap a labdarúgás szerelmeseinek is ünnepnap lehet, hiszen február 14-én folytatódik a 2006-2007-es nemzetközi kupaidény az UEFA-kupa második fordulójának első mérkőzéseivel. A sorozatban rögtön rendhagyó kör kezdődik, hiszen csak 15 párosításban küzdenek a csapatok a Feyenoord kizárása miatt, de izgalomban várhatóan nem lesz hiány, elvégre még hat korábbi győztes is versenyben van, és még 15 ország képviselteti magát.

A Feyenoordot azért zárta ki a nemzetközi szövetség, mert a holland klub drukkerei megpróbálták átrendezni a Nancy stadionját, majd összecsaptak a rendőrséggel az utolsó előtti csoportmeccsen. Bár a kétszeres UEFA-kupa-győztes a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbezett a büntetés ellen, ám a lausanne-i székhelyű testület helyben hagyta a korábbi döntést.

A Tottenham Hotspur így játék nélkül jutott a 16 közé, ahol a Braga-Parma párharc továbbjutójával találkozik. Az olasz gárda már az új edzővel, Claudio Ranierivel a kispadon készül a portugálok ellen, kérdés, hogy a két évvel ezelőtti sorozathoz hasonlóan idén is inkább a második csapatot szerepelteti -e a sárga-kék alakulat, amely a bajnokságban a kiesés ellen küzd, vagy megpróbál bosszút állni a Bragán, amely korábban már kiejtett egy itáliai ellenfelet a Chievo személyében.

Érdekes színfoltja lehet a mérkőzésnek Fernando Couto és Joao Pinto találkozása, a Parma védője és a Braga csatára számtalanszor szerepelt együtt a luzitán válogatottban, sőt, 1989-ben mindketten tagjai voltak az U20-as vébén aranyérmet szerző garnitúrának.

A 32-es mezőnyben a spanyolok és a franciák delegálják a legtöbb képviselőt, szám szerint négyet, a többi topliga közül az angol bajnokságból három, a németből és az olaszból kettő klub maradt versenyben. Kelet-Európából öten próbálnak meg eljutni a glasgow-i döntőbe, köztük van a 2005-ös győztes CSZKA Moszkva is, amely a Maccabi Haifával akadt össze, az izraeliek edzője, Roni Levy tagja volt annak a csapatnak, amely az 1993/93-es idényben kiverte a Torpedo Moszkvát a KEK-ben, így kellemes emlékei lehetnek az oroszokról. Bár a párharcnak a CSZKA az esélye, nincs könnyű helyzetben az egykori katonacsapat, ugyanis az orosz pontvadászat csak március 11-én indul, így nem tudni, mennyire vannak játékban Valerij Gazzajev fiai.

A címvédő Sevilla a csoportkörben meggyőző teljesítményt nyújtott, de a 2007-es évben nem parádézik a Primera Divisiónban, hat mérkőzésen mindössze hat találatot hozott össze a korábban bőszen termelő andalúz támadósor, ami hat pontot ért, ennél azért többre számítottak a csapat játékosai és szurkolói is. A címvédéshez vezető úton most a román Steaua Bucuresti képezi az akadályt, amely a BL D csoportjában a Lyon és a Real Madrid mögött csípte meg a harmadik helyet, és így került át a második számú európai kupasorozatba. A román klub tavaly percekre volt attól, hogy a fináléban randevúzzon a spanyolokkal, hiszen a Middlesbrough elleni elődöntőben Maccarone a 89. minutumban szerzett góllal lőtte a döntőbe az angolokat, ami egyben a Steaua búcsúját jelentette.

Forrás: EPA

A címvédő Sevilla a román Steaua ellen kezdheti meg a tavaszi menetelést

A bukaresti egyesület eddig kilencszer találta szembe magát spanyol opponenssel az egyenes kieséses szakaszban a nemzetközi porondon, és ötször pozitív volt a végkifejlet, a klub történetének legnagyobb sikere is hispán ellenfél ellen született meg, méghozzá éppen a Sevilla stadionjában, amikor 1986-ban büntetőkkel hódította el a Steaua a BEK-et a Barcelona kárára. A románok helyzetét nehezíti, hogy keleti szomszédunknál még nem kezdődött el a bajnokság, ráadásul a leggólerősebb futballista, Nicolae Dica sérülés miatt egészen biztosan nem léphet pályára. A Steaua részben az ő pótlására vette meg az FC Vaslui középpályását, Marius Croitorut, de tőle azért annyira nem kell tartaniuk a sevillaiaknak.

Egy másik spanyol együttes, a CA Osasuna a francia Girondins Bordeaux-val csap össze, vagyis ebben a párosításban két topligás gárda találkozik - ilyen párviadalból ezen kívül még kettőt rendeznek. A Bordeaux a bajnokságban gyengébben szerepel a vártnál, már a francia kupából is kiesett, és bár a ligakupában bejutott a döntőbe, a szezont egy jó UEFA-kupa-szerepléssel mentheti meg igazán.

A gallok brazil mestere, Ricardo Gomes mindenesetre optimistán nyilatkozott, és kijelentette, hogy csapata akár a végső győzelmet is megszerezheti - a pamplonaiak ellen nem számíthat az eltiltott Fernandóra, sérülés miatt Franck Jurietti, Jean-Claude Darcheville és Stéphane Dalmat sem játszhat, és a téli igazolások közül csak Fernando Cavenaghi szerepelhet, Jussié nem, mivel ő ebben a kiírásban már játszott a sorozatban az RC Lensszal. Ehhez képest Ricardo meglehetősen derülátó...