Vágólapra másolva!
Az elmúlt pár hónapban rengeteg olyan esemény történt a Sevilla FC háza táján, amelyből már egy is elegendő lett volna ahhoz, hogy visszavesse a csapat teljesítményét. Az andalúziaiak ehhez képest viszonylag jól tartják magukat a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is, és a szurkolók abban bíznak, hogy az edzőkérdés lezárásával végre ismét a nyugalom lesz jellemző az egyesületre, és a gárda megindul felfelé a tabellán.

Augusztus középéig úgy tűnt, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van a Sevilla FC-nél: a történetének legsikeresebb időszakát élő klub a nyáron meg tudta tartani a Tottenham Hotspur által csábított edzőjét, Juande Ramost, illetve legértékesebb játékosait is, sőt, igyekezett tovább erősíteni keretét annak érdekében, hogy a gárda képes legyen egyszerre helytállni a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban is.

Az andalúziaiak a spanyol Szuperkupa döntőjében valósággal legázolták a Real Madridot, idegenben is öt gólt szereztek a fővárosiak ellen, és gőzerővel készültek az európai Szuperkupa fináléjára, illetve az AEK Athén elleni BL-selejtezőre.

A Primera División első fordulójában a Getafe CF volt az ellenfelük, ám a mérkőzés nem a sevillaiak győzelme miatt maradt emlékezetes: a találkozón lett ugyanis rosszul Antonio Puerta, aki ugyan a saját lábán ment le a pályáról, de az öltözőben elveszítette eszméletét, és pár nappal később a kórházban el is hunyt.

A világ döbbenten állt a tragédia előtt, és mindenki részvétét, illetve együttérzését fejezte ki a sevillaiaknak, az élet azonban nem állt meg, és nagy kérdés volt, hogy az eset miként érinti a csapatot. Az európai Szuperkupa döntőjében az AC Milantól elszenvedett vereség viselhető eredmény volt, az AEK Athén ellen sikerült bejutnia a BL főtáblájára az együttesnek, és a Puerta halála utáni első bajnokit is megnyerte a Sevilla, de a következő négy összecsapását a Primera Divisiónban elveszítette, ami még a körülmények ismeretében is nagy visszaesést jelentett.

A negatív sorozatot aztán a Levante UD ellen végre sikerült megállítani, de pár nappal később jött az újabb mélyütés a szurkolók számára.

A Juande Ramost a nyáron is megszerezni igyekvő Tottenham Hotspur ugyanis menesztette edzőjét, a holland Martin Jolt, és ismét bejelentkezett a spanyol trénerért. A hírek szerint a londoniak választás elé állították Ramost: ha azonnal nem ír alá hozzájuk, akkor később sem tartanak rá igényt (a pletykák szerint ugyanis a Spurs a nyáron azért tett le a hispán mester leigazolásáról, mert az ígéretet tett, hogy 2008 nyarán, sevillai kontraktusa lejártával Londonba szerződik).

Ramos pedig döntött: felbontotta szerződését a spanyolokkal, és igent mondott az angoloknak, ami azt jelentette, hogy a Sevilla FC története legsikeresebb edzőjét veszítette el, mégpedig a bajnokság közben ráadásul egy rendkívül nehéz sorozat előtt: a következő három bajnokin ugyanis a Sevillának sorban a Valenciával, az Atlético Madriddal és a Real Madriddal kellett találkoznia.

Nem csoda, hogy a sorozat első meccse, a Valencia CF elleni hazai összecsapás valóságos Juande Ramos-ellenes tüntetéssé vált Sevillában. A sikeredzőt a legvisszafogottabbak is csak "pénzéhes zsoldosnak" nevezték, a legjellemzőbb pedig az a transzparens volt, amelyen a következő, fordítás nélkül is maximálisan érthető felirat állt: "Ramo$? No thank$".

A meccs kezdetén a drukkerek a távozott szakembert gyalázták, a lefújás után viszont már az újat éltették, a Sevilla ugyanis remek játékkal 3-0-ra verte a Valenciát. Ráadásul az új edző már alaphelyzetben is nagy közönségkedvencnek számított, hiszen a klub egykori futballistáját, Manolo Jiménezt választották a posztra.

Az egykoron Jiménez néven szereplő tréner ráadásul nem csak egy a Sevilla FC volt játékosai közül, hiszen 1983 és 1997 között összesen 344 bajnokin lépett pályára a piros-fehéreknél, ami klubrekordnak számít, és focistaként amolyan csupa szív védőként tartották számon. A 15 alkalommal a válogatottban is szerepelt bekknek a sevillai fanatikusok gyakran skandálták: "Jiménez, Jiménez, que cojones tienes", ami szabad magyar fordításban az alábbit jelenti: "Jiménez, Jiménez, milyen tökös gyerek vagy".

A klub elnöke, José María del Nido persze nem csak a népszerűsége miatt szavazott neki bizalmat, hiszen Jiménez visszavonulását követően is az egyesület alkalmazásában maradt, és 2000 óta ő irányította a Sevilla FC tartalékcsapatát. Azt a gárdát, ahonnan időközben olyan klasszisok kerültek ki, mint José Antonio Reyes vagy Sergio Ramos, és vezérletével a Sevilla Atlético névre hallgató csapat előbb feljutott a negyedosztályból a harmadik vonalban, majd a Segunda B-ben négyszer is rájátszást érő pozícióban végzett, míg idén végre felkerült a második divízióba.

Forrás: EPA

Bár Juande Ramos kurta-furcsa körülmények között távozott, a szurkolók talán túl korán felejtették el neki, hogy sosem látott magasságokba vezette a Sevillát

Sőt, ebben a szezonban az együttes a Segundában is remekelt, és Jiménez vezetésével kilenc forduló után a negyedik helyen állt, két pontnyira a feljutást érő harmadik pozíciótól (más kérdés, hogy a szabályok szerint a tartalékcsapatnak mindig legalább egy osztállyal az első csapat alatt kell szerepelnie, vagyis a Sevilla Atlético semmiképpen sem juthatna fel).

Jiménez egy focistát máris felhívott a tartalékok közül, a balhátvéd posztján ugyanis mindkét összecsapáson az a José Ángel Crespo szerepelt, aki ugyan már 2005-ben bemutatkozott az élvonalban, de azóta egyszer sem játszott az első csapatban. Ez a pozíció éppen Puerta halála miatt vált problémássá, hiszen az augusztusban elhunyt focista számított a gárda első számú balhátvédjének, és nélküle Juande Ramos rendre az inkább középhátvéd Ivica Dragutinovicsot tolta ki balra.

Jiménez a szerb bekket ismét középen vette számításba, és a Valencia ellen ez a lépés maximálisan bejött - az Atlético Madrid ellen azonban a Drago becenevű játékos hiányzott a csapatból. Ezt a rangadót ugyan nagy küzdelemben elveszítette a Sevilla, de ez a vereség nem jelent olyan nagy gondot a piros-fehéreknek, akik szombaton a listavezető Real Madrid esetleges legyőzésével megindulhatnak felfelé - immár Jiménezzel a kispadon.