Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-válogatott szerdán barátságos mérkőzést játszik a Dél-afrikai Köztársaság ellen, de már a november 17-i, Skócia elleni sorsdöntő összecsapására készül.

Ugyan még két mérkőzése van a csoport három továbbjutásra esélyes csapatának, mégis szinte biztosra vehető, hogy Roberto Donadoni szövetségi kapitány együttesének nyernie kell utolsó meccsén, novemberben Skóciában, hogy biztosan elkerülje azt a fiaskót, ami már 1982-ben megesett a Squadra Azzurrával: akkor a világbajnokság megnyerése után nem jutott ki a következő Európa-bajnokságra.

"Ez lesz a 'döntőnk', amiért egy éve dolgozunk" - mondta Donadoni. "A legfontosabb 90 perc, ami megváltoztathat mindent."

A B csoportban az utolsó két forduló előtt az első helyen Skócia áll 24, a másodikon Olaszország 23, a harmadikon pedig Franciaország 22 ponttal. Utóbbi szerdán Litvániát fogadja, majd utolsó meccsén Ukrajnában lép pályára.

A szombaton két góllal legyőzött Grúzia ugyanakkor segíthet az olaszoknak az első két hely egyikének megszerzésében, ha szerdán nem kap ki hazai pályán Skóciától. Donadoni azonban nem számol ezzel a lehetőséggel. "Úgy gondolom, Grúzia nem tudja megállítani a skótokat. Csak magunkban bízhatunk" - vélekedett a kapitány.

A szombaton szabadrúgásból eredményes Andrea Pirlo is hasonlóan gondolkodik: "Saját kezünkben van a sorsunk."

Forrás: MTI

A skót csapat otthoni mérlege eddig tökéletes: öt mérkőzésből ötöt nyert, 15 gólt rúgott és csak hármat kapott. Ebben az oroszlánbarlangban a győzelem megszerzéséhez az olaszoknak szükségük lesz a legerősebb védelmükre: Fabio Cannavaro csapatkapitány visszatér eltiltásából, Gianluca Zambrotta és Marco Materazzi pedig előreláthatólag felépül sérüléséből a mérkőzés időpontjáig.

"Az ő harcos egyénisége nagyon sokat jelentene a csapatnak" - nyilatkozta Materazziról, az Internazionale védőjéről Donadoni.

Javítja az olaszok esélyeit az is, hogy a vb-győzelem másik két fontos alakja, Mauro Camoranesi és Simone Perrotta is rendbe fog jönni november közepére.

Az olaszok márciusban Bari városában egyszer már felülmúlták a jelenlegi csoportelsőt a német bajnokságban remek formában futballozó, a Bayern Münchenben nyolc mérkőzésén nyolc gólt szerző Luca Toni duplájával. Ha az olaszok nem jutnak ki az Eb-re, Roberto Donadoninak minden bizonnyal távoznia kell posztjáról.