Élő:
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága egyhangú szavazással megszűntette a világbajnokságok rendezésére vonatkozó, sokak által bírált rotációs rendszert.

Ezt Csung Mong Jun, a FIFA dél-koreai alelnöke jelentette be Zürichben, jelezve, hogy a változtatás már a 2018-as vb-re érvényes.

Az új szisztéma is tartalmaz korlátozást, az adott időponthoz képest a legutóbbi két világbajnokságnak otthont adó zóna országai ugyanis nem pályázhatnak. Vagyis a 11 év múlva esedékes vb-ért az afrikai és a dél-amerikai konföderáció tagszövetségei nem szállhatnak majd versenybe, mivel 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság, 2014-ben pedig - támogató FIFA-döntés esetén - Brazília lesz a házigazda.

A rotációra vonatkozó 2000-es FIFA-határozatot legjobban az európai szövetségek támadták: eszerint ugyanis annak ellenére, hogy ez a kontinens a labdarúgás bölcsője és fő bázisa, csak minden hatodik vb-döntőt rendezhette volna meg, így pedig csupán 24 évente lehetett volna vendéglátója a sportági csúcseseménynek.

Forrás: EPA

Sepp Blatter is belátta, hogy a rotációs szisztéma nem túl jó ötlet

Fokozta a szembenállást - a dél-afrikai előkészületek csúszása mellett - a 2014-es rendezési jog kényszerű odaítélése is, Dél-Amerikából ugyanis egyedüliként Brazília pályázott. Időközben a válogatási elvek bevezetésének korábbi szószólója, Joseph Blatter FIFA-elnök is a változtatás híve lett: májusi nyilatkozatában a "minden ország pályázhat" rendszerre való visszaállást javasolta, akkor azzal a kikötéssel, hogy egy zóna nem rendezhet két döntőt egymás után.

A végrehajtó bizottság kétnapos ülése során kedden jelöli ki a 2014-es férfi és a 2011-es női vb helyszínét. A férfi vb-vel kapcsolatban nem tartogat izgalmat a tanácskozás: már évekkel ezelőtt biztossá vált, hogy Dél-Amerikában kerül sor a sportág csúcseseményére 2014-ben, ráadásul a kontinens országai 2003-ban megegyeztek abban is, hogy Brazília adjon otthont az eseménynek.

A labdarúgás egyik nagyhatalma - amely 1950-ben már volt házigazda - így egy ideje már készülhet a rendezői szerepre, amely jelen állás szerint komoly kihívást jelent majd a számára. Brazíliában ugyanis jelenleg egyetlen vb-mérkőzésre alkalmas stadion sincs. Jellemző, hogy a Pánamerikai Játékokra 150 millió eurónak megfelelő összegért felújított "nemzeti aréna", a Maracana-stadion a jelentős beruházás ellenére sem került a FIFA számára is elfogadható állapotba.

A várhatóan komoly nehézségek ellenére kedden még az ünneplésé lesz a főszerep brazil oldalon, ennek megfelelően a hivatalos bejelentésre hétfőn igazi "sztárdelegáció" utazott el Zürichbe. Az ország elnöke, Luiz Inacio Lula de Silva és a 11 tartomány vezetője mellett többek között Dunga, a válogatott szövetségi kapitánya, illetve az 1994-es világbajnok csapat sztárja, Romario, valamint Paulo Coelho író is a küldöttség tagja.

Nagy meglepetésre ugyanakkor a brazilok élő legendája, Pelé, illetve a kétszeres világbajnok Ronaldo részvételét nem jelezte a brazil szövetség. A 2011-es női világbajnokság rendezésére Németország és Kanada nyújtott be pályázatot.