Vágólapra másolva!
A hét végén véget ért U20-as világbajnokságon a végső győzelmet ugyan az előzetesen is legesélyesebbnek tartott, címvédő argentin válogatott szerezte meg, de az egyenes kieséses szakaszban azért jó néhány meglepetés született. A favoritok közül Brazília, Spanyolország és az Egyesült Államok is korán elvérzett, a legjobb négy közé pedig két közép-európai gárda is bejutott.

A legnagyobb meglepetést talán a brazil együttes gyenge szereplése jelentette, hiszen a selecaót Argentína mellett a torna legnagyobb esélyesei közé sorolták. A gárdát nem segítette, hogy egyik legjobbja, a Grémio középpályása, Lucas közvetlenül a vébé előtt megsérült, és így nem léphetett pályára egyetlen mérkőzésen sem, de a brazil szurkolók így is többet vártak csapatuktól.

Az együttes már a csoportjából is alig jutott tovább, és mivel csak harmadik lett kvartettjében, így rögtön a legjobb nyolc közé jutásért egy másik nagy esélyessel, az Európa-bajnok spanyolokkal kellett megmérkőznie. Eleinte úgy tűnt, hogy a brazil gárda összekapta magát, hiszen az első félidő hajrájában kétgólos előnyhöz jutott (Leandro Lima fantasztikus, ollózásos gólt szerzett), de a hispánok még a szünet előtt szépíteni tudtak, majd kevéssel a lefújás előtt egyenlítettek, így hosszabbításra került sor.


Leandro Lima ollózós gólja a vébé egyik legszebb találata volt

A rendkívül izgalmas, remek iramú meccsen itt már az európaiaknak ment jobban, ráadásul miután a spanyolok vezetést szereztek egy gyorsan elvégzett szabadrúgást követően, a hevesen reklamáló Leandro Lima piros lapot kapott. Ezt követően a hispánok többször is eldönthették volna a találkozót, de a legnagyobb helyzeteket is kihagyták, így egészen az utolsó percig maradt izgalom, amikor Adrián López végleg eldöntötte a továbbjutás sorsát. A meccsről azért sok mindent elárul, hogy a spanyolok tízzel többször próbálkoztak gólszerzéssel, míg a selecao kétszer annyi szabálytalanságot követett el...

A brazilok kiverése után a spanyolokról sokan azt gondolták, hogy egészen a döntőig menetelnek majd, de rögtön a következő akadályban elbuktak. A csehek elleni összecsapáson a rendes játékidőben nem született gól (a spanyolok gólkirály-jelöltje, Adrián López a hajrában az üres kapuba sem tudott betalálni), majd a ráadásban mindkét csapat egyszer volt eredményes, így a továbbjutásról a tizenegyesrúgások döntöttek - márpedig ebben a csehek verhetetlenek voltak. Az együttes már az előző fordulóban is hasonló módon ment tovább, akkor a Japánt verte ki büntetőpárbajban, köszönhetően kapusának, Radek Petrnek, aki akkor kettő, a spanyolok ellen pedig egy tizenegyest védett ki.

Forrás: EPA

A csehek két győztes tizenegyespárbaj után is ünnepelhették Petr kapust

A másik európai meglepetéscsapat, az osztrák gárda is egy favoritot vert ki a negyeddöntőben, a sógorok az Egyesült Államok együttesét búcsúztatták hosszabbítás után. Az USA egy körrel korábban Uruguay ellen még óriási küzdelemben, 120 perc után nyerni tudott, és Ausztria ellen is megszerezte a vezetést, de nyugati szomszédaink még a szünet előtt egyenlítettek, és remekül tartották magukat.

A sorsdöntő pillanat a 103. percben jött el, amikor előbb az amerikaiak védője, Anthony Wallace piros lapot kapott, majd az ezt követő szabadrúgásból az osztrákok csatára, Erwin Hoffer a kapuba fejelt. A támadónak ez volt az első labdaérintése azután, hogy becserélték, ráadásul egy fordulóval korábban Gambia ellen szintén csereként beállva szerzett továbbjutást érő találatot!

A nagy esélyesek közül egyedül Mexikó kiesése nem jelentett meglepetést, mivel a gárda egy másik favorittal, Argentínával került szembe a legjobb nyolc között. Az albiceleste és az El Tri a torna egyik legjobb mérkőzését játszotta, mind a két együttes előtt rengeteg helyzet adódott, és az argentinok voltak a szerencsésebbek: míg Mexikó részéről Carlos Vela csak a kapufát találta telibe, addig a másik oldalon Maximiliano Moralez lövése olyan úgy pattant meg egy védőn, hogy a labda a hálóban kötött ki.

Forrás: EPA

Argentína és Mexikó összecsapása a torna egyik legjobb mérkőzésének bizonyult

Az elődöntőben Argentína egy másik dél-amerikai gárdával, Chilével mérkőzött, amely elsősorban védelmének köszönhetően jutott ilyen messzire, hiszen a chileiek ezt megelőzően egyetlen gólt sem kaptak a tornán! Az albiceleste viszont háromszor is bevette kapujukat egy olyan meccsen, amely elsősorban a csontzenéről maradt emlékezetes: a chilei focisták végig faragták ellenfelüket, de ezért súlyos árat fizettek, hiszen bő negyedóra után tíz emberre fogyatkoztak, és végül kettős emberhátrányban voltak kénytelenek befejezni az összecsapást.

A botrány azonban még csak ezután jött, mivel a játékosok egy része a mérkőzés után a stadion parkolójában konfliktusba keveredett a helyi rendőrökkel, akik több labdarúgót megbilincselve vittek el a helyszínről. Chile a bronzmeccsen valamelyest vigasztalódhatott, hiszen 1-0-ra legyőzte a másik elődöntőben a csehektől simán vereséget szenvedő osztrákokat, és a finálé is a vártnál nagyobb küzdelmet hozott. Igaz, az argentinok az elődöntő következményeképpen nem számíthattak pár kulcsemberükre, hiszen Claudio Yacob és a csapatkapitány Matías Cahais sem játszhatott eltiltás miatt, a csatár Ángel di Mariát pedig a chileiek szétrúgták.

Igaz, a másik oldalon is volt egy eltiltott Petr Janda személyében, de a cseheket ez kevésbé zavarta meg, és az európai gárda nem csak hogy jól tartotta magát esélyesebbnek tartott ellenfelével szemben, de a 60. percben Martin Fenin gyönyörű góljával a vezetést is megszerezte. Az előny egészen pontosan két percig tartott, ekkor Sergio Agüero értékesítette Ever Banega pazar kiugratását, és négy perccel a lefújás előtt az albiceleste a győztes gólt is megszerezte, a Di Maria helyén futballozó Mauro Zárate volt eredményes.


A finálé góljai

Az argentin válogatott így megvédte világbajnoki címét, és az albiceleste a húsz éven aluli korosztályban immár hatodszor bizonyult legjobbnak - a legutóbbi hét junior-világbajnokságból ötöt az argentinok nyertek! A torna gólkirálya Agüero lett hat találattal (amelyek mellett még négy gólpasszt is adott), és egyben ő lett a vébé legjobb játékosa is, megelőzve honfitársát, Maximiliano Moralezt, illetve a mexikói Giovanni dos Santost.