Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évben az RCD Mallorca azzal hívta fel magára a figyelmet május-június tájékán, hogy kiváló bajnoki hajrát végrehajtva elkerülte az osztályváltást. Most, mint azt előző írásunkban megjósoltuk, nem kellett újabb nagy bravúrokat produkálnia Gregorio Manzano együttesének, amely azonban így is az érdeklődés középpontjába került: vasárnap a Real Madrid otthonában fellépve komoly beleszólásuk van a bajnoki cím sorsába.

Engedelmükkel hanyagolnánk azt a témakört, hogy a Real Madrid két riválisa, az FC Barcelona és a Sevilla FC hány millió euró célprémiumot ajánlott fel a piros-feketék játékosainak (vagy akár magának a klubnak) a királyi gárda megállítására.

Hiszen bár röpködnek a számok és a "barely legal" ajánlatok, vagy legalábbis az ezekről szóló hírek, mindez egy ellenőrizhetetlen, konkrétumoktól mentes információhalmaz. Mindössze annyit jegyeznénk meg a mérkőzés felvezetéseként, hogy a baleár-szigetekiek csapatából három húzóember is hiányozni fog, a szerb Bosko Jankovic, az argentin Jonás Gutiérrez és a venezuelai Juan Arango egyaránt hazáját képviseli a találkozó időpontjában, előbbi az U21 Európa-bajnokságon, utóbbi kettő pedig a Copa Américán.

Mellesleg említést érdemel, hogy a hírek szerint Arango már vissza sem tér a szigetre, legfeljebb némi papírmunkát intézni, hiszen élcsapatok érdeklődnek iránta. Szolgálunk még egy igazi érdekességgel is: Jordi López, a klub középpályása elmondhatja magáról, hogy mindhárom bajnokesélyes klubnál szerepelt már, hiszen Barca-nevelés, a katalánoktól került át a Real Madridba, onnan pedig a Sevillában eltöltött két szezon után szerződött jelenlegi csapatához - melyben sajnos pályára lépése most eléggé valószínűtlen.

A lelkük mélyén ugyanis talán a szurkolók is tudják, hogy piros-feketében pompázó bálványaik "csak" egy középcsapatot alkotnak a spanyol élvonalban, nem mást, ezen állapot pedig legfeljebb akkor változhat meg, ha a következő parlamenti választáson Mallorca-drukker politikus nyer, esetleg valamelyik hazájából elkívánkozó orosz oligarcha London vagy Izrael helyett az ő szigetükön telepedik le - ez viszont felettébb esélytelennek tűnik.

A csapat a tabella 12. helyén, a "senki földjén" tanyázik, játékosai 37 forduló alatt mindössze 40 gólt értek el, ezt azonban a hagyományosan jól működő védelem kompenzálni tudta. Meglátszik a tréner, Gregorio Manzano következetes munkája is: világos taktika, egységes(ebb) keret, és valamivel több játékosság. Utóbbi annak köszönhető, hogy már nemcsak egyetlen igazi "spiller" szerepel a gárdában Arango személyében, csatlakozott hozzá a két új nyári szerzemény, a már említett Jankovic és a kis argentin irányító, a szigetre három év után visszatért Ariel Ibagaza is.

Akadtak persze olyan labdarúgók, akik hiába kapták meg az esélyt a bizonyításra, élni nem igazán tudtak vele. Ebbe a körbe tartozik a korábbi közönségkedvenc Diego Tristán, az FC Barcelonától kölcsönkapott Maxi López és a szintén argentin Leandro Pisculichi, aki a télen el is szerződött Katarba. Helyére a Mallorca remek argentin nexusainak köszönhetően érkezett is fiatal honfitársa, a Boca Juniorsból szerződtetett Oscar Trejo, aki valamivel több mint két héttel 19. születésnapja előtt góllal debütált a csapatban, azóta viszont leginkább a helyzetek kihagyásában jeleskedik, továbbra is a cserepadról beszállva.

Forrás: EPA

Pereyra (jobbra) harcol a bilbaói Adurizzal

A csatárjátékkal ugyan nem sikerült komolyan előbbrejutni, a többi csapatrésszel viszont legalább kevés a probléma: a védelemben a portugál José Carlos Araujo "Nunes", Sergio Ballesteros és Fernando Navarro helye megingathatatlan, újabban pedig a jobbhátvéd Héctoré is, így Fernando Varela előreléphetett a középpálya jobb oldalára. Neki olyan "kollégái" vannak, mint az argentin válogatottban idén bemutatkozott Gutiérrez, a River Plate-tel korábban négyszeres országos bajnok Guillermo Pereyra, az Európa-bajnok Angelosz Basszinasz, a támadó szekcióból pedig a már emlegetett Ibagaza, Arango és Jankovic - utóbbi kettő nyolc illetve kilenc találatával a házi góllövőlista élén végez.

Megemlítendő továbbá a saját nevelésű Víctor, aki a csapat egyetlen, mind a 37 fordulóban pályára lépett játékosa, igaz, csak három alkalommal játszotta végig a 90 percet a piros-feketék támadórészlegében. A nyár folyamán a legnagyobb változás kapusposzton várható: Manzano a szezon elején még a veterán Antonio Pratsot védette (aki 2005-ben, pontosan tíz évvel azután tért vissza nevelőegyesületébe, hogy a "szárazföldre" igazolt), tőle féltávnál a fiatalabb Miguel Ángel Moyá vette át a stafétabotot, de könnyen lehet, hogy ő a nyáron ismét visszaminősül cserekapusnak. Érkezik ugyanis a River Plate-től a klub által régóta "üldözött" olimpiai bajnok és egykori ifjúsági világbajnok Germán Dario Lux, követve a neves elődök, Germán Burgos és Leo Franco példáját.

www.global-soccer.eu