Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevesen gondolták, hogy a nyár egyik legmeglepőbb edzőcseréjét a francia RC Lens együttese hajtja majd végre, de a gall gárdának sikerült végrehajtania ezt a bravúrt. Azok után, hogy a szezon végeztével Francis Gillot lemondott posztjáról, a klubnak sikerült reaktiválnia a két éve nyugdíjba vonult Guy Roux-t, aki ezt megelőzően csak az AJ Auxerre-nél dolgozott.

A lensi együttes egymás után másodjára bukta el az utolsó fordulókban a Bajnokok Ligája-szereplést. A csapat a legutóbbi szezonban úgy lett negyedik, hogy sokáig a második helyen állt, igaz, a bajnokság második felében akadt, hogy egészen a kilencedik pozícióig visszaesett, így a végső helyezés olyan nagy csalódást nem okozott. A nemrég véget ért pontvadászatban azonban még az utolsó forduló előtt is a dobogón állt az együttes, három körrel a zárás előtt pedig második volt - végül mégis csak ötödik lett.

Pedig amikor a 35. fordulóban a Lens megnyerte a Toulouse FC elleni rangadót, és visszaszerezte a második helyet, akkor úgy tűnt, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van, és megvalósul az elnök, Gervais Martel álma: jelesül, hogy a klub 2002 után ismét a Bajnokok Ligájába szerepeljen.

Az utolsó három meccsét azonban nagyon elrontotta a gárda, mert bár a bajnok Olympique Lyon elleni vereség benne volt a pakliban, az viszont már kevésbé, hogy ezt követően az OGC Nice és az ES Troyes ellen sem szerez gólt az együttes, és mindössze egyetlen pontot gyűjt be. Főleg a Troyes elleni zakó lehetett fájó, hiszen az ellenfél már biztos kiesőnek számított, ám a lensiak éppen a legfontosabb mérkőzésen nyújtották a legrosszabb teljesítményt, amivel nem csak a BL-ről, hanem még az UEFA-kupáról is lecsúsztak - mert az ötödik hely csak Intertotó-kupa-indulást ér.

Ezzel együtt a hírek szerint az elnök kitartott volna a szakvezető mellett, ám a tréner, Francis Gillot maga mondott le posztjáról egy nappal a bajnokság vége után. A klub ennek megfelelően rögtön megkezdte az új szakvezető keresését, és Martel nem kispályázott: utólag úgy tűnik, hogy mindenképpen egy nagy nevet szeretett volna megnyerni a kispadra.

A lensi president először a Juventus FC-tól távozó Didier Deschamps-pal vette fel a kapcsolatot, majd miután ő nemet mondott, az RC Strasbourg-ot az élvonalba visszajuttató Jean-Pierre Papin került célkeresztbe. Az egykori kiváló futballista azonban inkább a Girondins Bordeaux ajánlatára vár, és ő sem két a Lensból.

Ezt követően robbant a bomba: a L'Équipe már hétfőn megszellőztette, hogy Martel Guy Roux-t szeretné a kispadra, de ennek a valóságalapja minimálisnak tetszett - elvégre egy olyan trénerről volt szó, aki egyrészt két éve visszavonult, másrészt pedig világéletében egyetlen klubnál dolgozott, és aligha túlzás kijelenteni, hogy a neve egyet jelentett az AJ Auxerre-rel. Guy Roux már játékosként kapcsolatba került az egyesülettel, hiszen 1952-ben 14 esztendősen lett a klub igazolt futballistája.

Noha fiatalkori álma az volt, hogy tanár lesz, pedagógusi hajlamait inkább az edzőpályán élte ki: amikor 23 évesen nem felelt meg a Limoges próbajátékán, visszatért Auxerre-be, és bejelentkezett az edzői állásért. Az egyesület akkoriban az amatőrök között szerepelt a negyedik vonalban, és Roux csak azért kapta meg a munkát, mert messze a legkisebb fizetést kérte a jelentkezők közül. A klub nem volt valami rózsás anyagi helyzetben: a stadionnak csak jóindulattal nevezhető létesítménynek még zuhanyzója sem volt, a játékosoknak egy közeli kúthoz kellett elballagniuk, ha a mérkőzés után meg akartak mosakodni.

Forrás: EPA

Az Auxerre melegítőjét a Lens piros-sárga szerelésére cseréli az idős mester

Az első találkozón az egyesület vezetői megpróbáltak beleszólni a kezdőtizenegy összeállításába, mire Roux kijelentette, hogy akkor nincsen szükség rá, és távozni akart. Az elnökség attól kezdve sohasem szólt bele a szakember munkájába. A azóta történtek pedig már a francia labdarúgás történelmének részei.

Az Auxerre a hetvenes évek elején felkerült a harmadik ligába, majd 1980-ban az élvonal tagja lett, és attól kezdve egyszer sem esett ki, 1996-ban pedig fennállása legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy mind a bajnoki címet, mind a francia kupát elhódította. Eközben pedig az egyesület utánpótlás-nevelése (amelynek ugyancsak Roux állt az élén) sorra szállította a tehetségesnél tehetségesebb ifjakat, Basile Bolitól kezdve Eric Cantonán át egészen Djibril Cisséig és Philippe Mexesig.

Roux 2000 nyarán úgy döntött, hogy itt az ideje a pihenésnek, és felállt a kispadról, mivel úgy érezte, hogy Daniel Rolland személyében, aki 1977 óta volt tagja az egyesült szakmai stábjának, és az elmúlt évtizedben a futballakadémia vezetőjeként dolgozott, megtalálta a megfelelő utánpótlást. Persze nem szabad arra gondolni, hogy Roux búcsút mondott volna a klubnak, hiszen amolyan szakmai igazgatóként továbbra is jelen volt minden egyes edzésen, intézte a klub apró-cseprő ügyeit.

Ezzel nem is lett volna probléma, de a csapat a várakozásnál valamivel gyengébben szerepelt a bajnokságban, és a korábbi nyolcadik helyet követően mindössze a 13. helyre futott be. Márpedig Roux vezetése alatt az AJA két kivételtől eltekintve mindig ott volt a francia bajnokság első tíz csapata között.

A veterán szakember tehát visszaült a kispadra, látott és győzött: az első idényben rögtön a dobogóra vezette a csapatot, és az Auxerre ismét megkapaszkodott az élmezőnyben, 2005-ben pedig megnyerte a francia kupát - hogy pár órával a finálé után Roux bejelentse visszavonulását. A döntés időzítése sokakat meglepett, de maga a tény nem, hiszen Roux ekkor 66 esztendős volt. Ráadásul a szakember ezt követően sem szakadt el a sportágtól, hiszen televíziós szakkommentátorként tevékenykedett, tavaly pedig kiadta önéletrajzát.

Nem tudni, hogy Martel mivel győzte meg Roux-t a visszatérésre, de a hírek szerint a veterán mestert nem csak a Lens, hanem az AS Monaco és a Girondins Bordeaux is csábította. E két egyesület azonban túlságosan is "sztárcsapatnak" számíthatott Roux-nak, aki inkább a kicsit szerényebb költségvetéssel, ám annál nagyobb ambícióval rendelkező Lenst választotta, elvégre ez a környezet közelebb áll az Auxerre-ben megszokotthoz.

www.global-soccer.eu