Vágólapra másolva!
A francia ligakupában a hét végén kerül sor a fináléra, így aztán a címvédő AS Nancy nem lép pályára a bajnokság aktuális fordulójában: de nem azért, mert ismét bejutott a döntőbe, hanem azért, mert a pontvadászatban a Girondins Bordeaux lenne az ellenfele - amely viszont ott van a fináléban. Az előző idényben kiválóan szerepelt Nancynak a jelenlegi szezonban, de főleg idén nem nagyon megy, ráadásul könnyen megtörténhet, hogy a nyáron a szakvezető és a két legjobbnak tartott játékos is távozik a klubtól.

Az egyesület a legutóbbi pontvadászatban újoncként vett részt, és a kezdeti bukdácsolások után egyre feljebb lépett a tabellán, végül pedig a tiszteletre méltó 12. pozíciót szerezte meg. Az igazi szenzációt azonban nem ez jelentette, hanem a gárda győzelme a ligakupában: aF Nancy ugyanis megnyerte a trófeát, és története során másodszor kijutott a nemzetközi porondra. Nem csoda, hogy a vezetőség maximálisan elégedett volt a gárda teljesítményével, aminek köszönhetően a fél keret szerződést hosszabbított, és a sikeredző, Pablo Correa is új kontraktust kapott.

Sőt mi több, az elnök, Jacques Rousselot ígéretet tett arra, hogy megerősíti a keretet a lehető legjobb nemzetközi kupaszereplés érdekében, és úgy tűnt, hogy ezt meg is valósítja. Miközben a távozók között mindössze az alig 19 esztendős, és kulcsembernek korántsem számító védőt, Manuel da Costát kell említenünk (akiért így is egymillió eurót sajtoltak ki a PSV Eindhoventől), érkezett viszont a Boca Juniors uruguayi védője, Damián Macaluso; az FK Austria Wien nigériai csatára, Tosin Dosunmu; az SC Bastia rutinos hátvédje, David Sauget; illetve a harmadosztályú SC Amiens nagy tehetségnek tartott támadója, Issiar Dia.

A szezon elején szinte minden tökéletesen alakult a klub számára: ugyan az UEFA-kupa selejtezőjében az esélyesebbnek tartott FC Schalke 04 volt az ellenfél, de a Nancynak némi meglepetésre sikerült kivernie a gelsenkirchenieket, így a gárda bejutott a csoportkörbe; a bajnokságban pedig az első tíz játéknapon mindössze egy vereséget szenvedett a csapat, aminek köszönhetően ott volt a közvetlen élmezőnyben, a harmadik-negyedik hely környékén. Az év végére ugyan kissé visszaesett az együttes, aminek az oka alighanem az UEFA-kupa miatti kettős terhelés volt, de a nemzetközi porondon újabb bravúrt elérve a csoportkörből is továbbjutott a Nancy, a Ligue 1-ben pedig (elsősorban a hazai pályán aratott győzelmek miatt) a még mindig remeknek számító hetedik pozícióban zárta 2006-ot.

Az új esztendő első mérkőzését a Francia Kupában vívta a gárda, mégpedig az RC Lens ellen, és csak egy perc telt el az összecsapásból, amikor a Nancy számára katasztrófával felérő esemény történt: a csapatkapitány Monszef Zerka kettős lábtörést szenvedett, és legalább hét hónapra kidőlt a sorból. A csapat ezzel egyrészt egyik legjobb játékosát veszítette el (Zerka az előző idényben házi gólkirály volt, ráadásul szükség esetén a védelemben, a középpályán és a csatársorban is képes volt kimagasló teljesítményre), hanem a vezéregyéniségét is: a saját nevelésű futballista igazi csapatkapitányként a gárda lelke volt, és személye nagyon sokat jelentett az együttesnek.

Forrás: EPA

Amikor minden rosszra fordult

Mindez meg is látszik az eredményeken: a Nancy azóta mindössze egyetlen mérkőzést tudott nyerni, az UEFA-kupából a Sahtar Doneck, a ligakupából az Olympique Lyon, a Francia Kupából az RC Lens ellen esett ki, a bajnokságban pedig visszacsúszott a 14. pozícióba.

Pedig a vezetőség a télen igyekezett tovább erősíteni a gárdát, részben Zerka sérülése miatt, részben pedig azért, mert a nyári igazolások közül a nagy reményekkel megvett Dosunmu nem jött be: a csatár csak egy gólt szerzett fél év alatt, és egy idő után már a kispadra sem nagyon ültették le. Januárban vissza is kölcsönözték egykori klubjába, a belga Zulte-Waregembe, a helyére pedig megvették a holland FC Utrecht francia támadóját, Marc-Antoine Fortunét. Rajta kívül jött még a szintén támadóként bevethető, a pályafutását egykoron a Nancyban kezdett Juszef Hadzsi, a kapusposztra pedig az OGC Nice

hálóőre, Damien Grégorini - rá azért volt szükség, mert az addigi cserekapust, Olivier Sorint eladták az AJ Auxerre-nek, hogy pár héttel később az első számú hálóőr, Gennaro Bracigliano megsérüljön.

Kilenc fordulóval a Ligue 1 zárása előtt a Nancy hét ponttal előzi meg a már kieső helyen szerénykedő FC Nantes-t, vagyis a klub könnyen veszélyes helyzetbe kerülhet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Kanárik mellett még a Paris Saint-Germain is a bennmaradásért küzd - márpedig ez a két együttes képes lehet egy nagy "feltámadásra". Correának tehát nem árt vigyáznia, hiszen a csapat hat mérkőzés óta nyeretlen, és ha ez a sorozat tovább folytatódik, akkor az együttes bajba kerülhet.

A Nancynak főleg az idegenbeli mérlege katasztrofális, ebben a szezonban ugyanis vendégként még nem nyert meccset a csapat - kész szerencse, hogy otthon sok pontot szerez (a hazai eredmények által elkészített tabellán az ötödik helyen áll). Az esetleges kiesés már csak azért is szörnyű lenne az egyesületnek, mert ez esetben aligha tudná megtartani legjobbjait: a szakvezetőt a hírek szerint az AEK Athén csábítja, Mickael Chretient az AS Monaco és az RSC Anderlecht vinné, Pape Diakhaté iránt pedig az FC Schalke 04, a Paris-SG és az Olympique Lyon érdeklődik. Utóbbi játékos a nyáron alighanem távozik, de a Nancy legalább hétmillió eurót szeretne érte kapni - ha kiesnek, akkor valószínűleg olcsóbban is kénytelenek lesznek elengedni, de erre gondolni sem szeretnének a klubnál.

Forrás: www.global-soccer.eu