Vágólapra másolva!
Háromból két magyar érdekeltségű csapat is bejutott az angol labdarúgó FA-kupában a legjobb nyolc közé, míg egy az újrajátszást harcolta ki. A nagyok közül a Chelsea simán verte a másodosztályú Norwichot, az Arsenal és a Manchester United azonban nem bírt hazai pályán a Blackburnnel, illetve a Readinggel, így idegenben próbálhatja meg kiharcolni a továbbjutást.

A másodosztályú Plymouth Tímár Krisztiánnal a kezdőcsapatban 2-0-ra nyert a Derby County ellen. Halmosi Péter a 77. percben csereként jutott szóhoz, míg Buzsáky Ákos sérülése miatt nem kapott lehetőséget. A hazaiak vezetőgólja előtt Tímárral szabálytalankodott Darren Moore, a büntetőt pedig Kevin Gallen értékesítette, aki korábban elhibázott már egy tizenegyest.

Priskin Tamás együttese, a Watford 1-0-ra győzte le az Ipswichet. A magyar válogatott támadót a 89. percben cserélte be Aidy Boothroyd vezetőedző. Gera Zoltán csak a 85. perctől jutott szóhoz a West Bromwich Albionban: a birminghamiek 2-2-es döntetlent játszottak a Middlesbrough otthonában, így újrajátszásra kerül sor.

A Chelsea a másodosztályban gyengélkedő Norwichot látta vendégül, a bátran játszó Kanárik Etuhu révén egy kapufával nyitottak, és a 39. percig tartották magukat, akkor Wright-Phillips megpattanó lövése talált utat a megsérült Marshall helyére beálló Gallacher kapujába. A második félidőben sem játszott alárendelt szerepet a Norwich, de a gólokat megint a Kékek szerezték, elsőként Drogba használta ki, hogy egy szögletnél elé pattant a labda egy vendégvédőről, majd az utolsó percekben Sevcsenko rúgatott gólt Essiennel, aztán az ukrán támadó maga is beköszönt fejjel Kalou hajszálpontos ívelését követően.

Forrás: EPA

Kalou, Sevcsenko és Robben ünnepel a negyedik Chelsea-gól után

A Manchester United a Readinggel randevúzott, és a Premier League listavezetője az első félidő hosszabbításában került előnybe, Cristiano Ronaldo táncoltatta a védőket, majd az érkező Carrick elé tálalt, aki futtából, 22 méterről bombagólt akasztott a jobb alsóba.

Cristiano Ronaldo három ziccert is elpuskázott a szünet után, és emiatt a 67. percben bűnhődött a MU, egy jobboldali szöglet után Gunnarsson 10 méterről tökéletes mozdulattal fejelt a léc alá. A hajrában mindkét csapat eldönthette volna a párharcot, de a Reading kapujában Federici bravúrral tolta ki Henrik Larsson kísérletét, a túloldalon pedig Wes Brown mentett nagyot kritikus helyzetben, így jöhet az újrajátszás.

FA-kupa, nyolcaddöntő:
Arsenal - Blackburn Rovers 0-0

Chelsea - Norwich (II. osztályú) 4-0 (1-0)
gól: S. Wright-Phillips (39.), Drogba (51.), Essien (90.), Sevcsenko (92.)

Watford - Ipswich (II.) 1-0 (0-0)
gól:
D. Francis (88.)

Plymouth (II.) - Derby County (II.) 2-0
gól: Gallen (14., 11-esből), S. Sinclair (83.)
piros lap: D. Moore (65.)

Middlesbrough - West Bromwich Albion (II.) 2-2 (2-1)
gól:
Arca (29.), Aiyegbeni (45., 11-esből), illetve D. Kamara (41.), Phillips (58.)
piros lap: C. Davies (90., West Bromwich)

Manchester United - Reading 1-1 (1-0)
gól: Carrick (45+1.), illetve Gunnarsson (67.)

Vasárnap játsszák:
Preston North End (II.) - Manchester City 14.10
Fulham - Tottenham 17 ó

[origo] / (MTI)