Vágólapra másolva!
Szerdán küldik el a Magyar Labdarúgó Szövetségből (MLSZ) az európai szervezet (UEFA) részére a 2009-es futsal Európa-bajnokság minap elkészült magyar pályázati anyagát. A leadási határidő csütörtök.

"Igyekeztünk nagyon jó anyagot összeállítani, bízunk benne, hogy sikeres lesz a kandidálásunk" - mondta Huszár István, az MLSZ nemzetközi osztályának vezetője, az UEFA futsalbizottságának alelnöke, a magyar pályázati bizottság projektmenedzsere. "Hat ország van versenyben a rendezési jog elnyeréséért, az európai szövetség futsal bizottsága március 1-jén két vagy három kandidálóra szűkíti a lehetséges házigazdák körét, majd a rendező kilétéről júniusban dönt az UEFA végrehajtó bizottsága."

Huszár elmondta: a magyarok mellett Belgium, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina pályázott. "Minden jelentkezőnek nagyon részletes kérdőívet kellett kitöltenie. Magyarországon Budapest és Debrecen lenne a két helyszín, itt rendelkezünk ugyanis olyan multifunkcionális arénákkal, melyek minden tekintetben megfelelnek a pályázati kiírásnak."

Az előírások szerint az egyik csarnoknak legalább hat-, a másiknak minimum háromezer néző befogadására kell alkalmasnak lennie, ezen kívül az UEFA előírásai pontosan rögzítik többek között, hogy milyen körülményeket kell biztosítani a média munkatársainak, mekkora és hány darab öltözővel kell rendelkeznie az adott csarnoknak, továbbá természetesen megfelelő edzés- és szálláslehetőséget is biztosítani kell a résztvevőknek. "Mindkét városban adottak a feltételek: Debrecenben idén és jövőre is több új szállodát adnak át, repülőtér is található, amely adott esetben nemzetközi járatok fogadására is alkalmas."

Forrás: [origo]

A magyar válogatott magját a gödöllői csapat alkotja

Az UEFA fustal bizottságának magyar tagja elmondta: a 2009-es lesz az első kontinensvetélkedő, melyen a korábbi nyolc helyett már tizenkét válogatott lép pályára. "A sportág egyre népszerűbb lesz, olyan országok is bekapcsolódnak a selejtezősorozatba, melyek eddig csak nagypályán értek el komoly eredményeket, mint például Anglia, Franciaország, Németország. A magyar futsal nemzetközi megítélése nagyon jó, válogatottunk ott volt a legutóbbi, 2005-ös ostravai Eb-n, melyen a csoportkörből ugyan nem sikerült továbbjutnia, de Balázs Zoltán személyében a mi kapusunkat választották meg az egész torna legjobb hálóőrének, Török Károly pedig a világ egyik legjobb, legelismertebb futsalbírója, aki vezetett már Eb-döntőt és több futsal Bajnokok Ligája-finálét is."

Huszár megemlítette, hogy többek között olyan nagypályás klasszisok, mint a brazil Ronaldinho, Ronaldo vagy a portugál Deco tizenéves korukban sokat futsaloztak, sőt Ronaldo egy interjúban elmondta, hogy a kispályás futball során tanult meg kis területen gyorsan cselezni.

A sportág fejlődését mutatja, hogy az UEFA tervei szerint hamarosan kiírják az első utánpótlás Európa-bajnokságot is.