Vágólapra másolva!
Az olasz kormány rendkívüli ülésén szerda este elfogadta a stadionokra vonatkozó megszigorított biztonsági előírásokat, így hétvégén folytatódhat a labdarúgó-bajnokság, de nézőket csak azokba az arénákba engedhetnek be, amelyek teljes mértékben megfelelnek az új szabályoknak.

A kabinet szigorított a rendbontókkal szemben kiszabható büntetéseken: az új rendelkezések értelmében 1-től 4 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a stadionokban követ el törvénytelenséget, illetve az eddigi 3 év helyett 5-15 év börtönbüntetést kaphat, aki rendőrre támad, vagy akadályozza az intézkedésben, ráadásul szabadulása után további 5 évig kitiltják valamennyi stadionból, s a meccsek ideje alatt szociális munkát kell végeznie.

"Minden szabály azonnali hatállyal lép életbe, és semmilyen kiskaput nem hagy nyitva" - mondta Giuliano Amato belügyminiszter. "Csak abban a stadionban lehet nézők előtt meccset rendezni, amelyek minden szabványnak száz százalékig megfelelnek. A 99 százalék nem elég."

A legújabb rendelkezés értelmében a 37 első és másodosztályú stadion közül 29-ben a jelenlegi állapotok szerint csak zárt kapus találkozó rendezhető. Az élvonalban csak Rómában, Torinóban, Palermóban és Sienában biztathatják helyszínen kedvenceiket a drukkerek.

A másodosztályú Napoli vezetői a rendkívüli kormányülés után megerősítették azt a szándékukat, hogy sztrájkolnak a hétvégén, ha zárt kapuk mögött kell pályára lépniük. A nápolyiakhoz csatlakozott az élvonalbeli Livorno is. "A kormány úgy intézkedik és diktál, mint a 80 évvel ezelőtti a fasizmus idején. Nem fogadjuk el, hogy ki akarják zárni a szurkolóinkat, ha ez bekövetkezik, a sztrájktól sem riadunk vissza" - olvasható a nápolyi egyesület közleményében.

Az AC Milan elfogadta a döntést, ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményezett arról, mekkora kártérítést kaphatnak a klubok a nézők hiánya miatt elmaradó bevételek kompenzálására. A milánóiak álláspontja szerint több helyen nem a klubok a létesítmények tulajdonosai, ezért nem is lehet őket felelősségre vonni azok állapota miatt.

Szintén szerda este jelentették be, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) fegyelmi eljárást indított Antonio Matarrese, a liga elnöke ellen. A vezetőnek az elmúlt napokban tett kijelentéseire kell magyarázatot adnia. Elsősorban arra kíváncsi a FIGC illetékes testülete, hogy miért gondolja Matarrese úgy, hogy a "halálesetek sajnálatos velejárói a futballüzletnek". Arról is döntés született, hogy április 18-án pótolják a hétvégén elhalasztott 22. fordulót, köztük az Internazionale-AS Roma rangadót.

Szerdán hírül adták azt is, hogy átalakítási munkálatok miatt októberig bezár az Internazionale és az AC Milan hazai mérkőzéseinek otthont adó milánói Giuseppe Meazza-stadion. "Októberig tart, amíg az új biztonsági előírásoknak megfelelően sikerül átalakítani a stadionunkat, addig zárt kapuk mögött rendezzük meg az itthoni meccseket. A munkálatok 22 millió euróba kerülnek, a költségeket fele-fele arányban álljuk az Internazionaléval" - jelentette be Adriano Galliani, a Milan alelnöke. A két milánói sztárcsapat az átépítés befejezéséig a Bajnokok Ligájában is csak zárt kapuk mögött rendezhet meccseket.

Az olasz rendőrség szerda esti tájékoztatása szerint már 40 személyt, köztük 16 kiskorút vettek őrizetbe, akiknek közük lehet a pénteki Catania-Palermo bajnoki mérkőzés után kirobbant botrányhoz és egy rendőr megöléséhez. A gyanúsítottak közül többen szoros kapcsolatban állnak a szélső jobboldali Forza Nuova nevű párttal.

A rendőrség most egy olyan felvételt elemez, melyen többen ütik és rugdossák a később elhunyt 38 éves Filippo Racitit. A rendőr az orvosi leletek szerint súlyos belső sérüléseket szenvedett, melyek közvetlenül is előidézhették a halálát. A hatósági tájékoztatás szerint az elkövetők azonosítását nehezíti, hogy a levegőbe került könnygáz elleni védekezésül sokan eltakarták az arcukat, ezért gyakorlatilag felismerhetetlenek. A másik gondot az okozza, hogy az eddig őrizetbe vettek semmilyen formában nem hajlandóak együttműködni az ügy felderítésében.