Vágólapra másolva!
Olaszország gyászolja a péntek esti, Catania-Palermo első osztályú mérkőzés utáni zavargások során megölt rendőrt, ugyanakkor egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a futballt féltik a várható szigorú intézkedésektől.

Mint azt a boncolás megállapította, a 39 éves Filippo Racitit egy súlyos tárgy, egyes feltételezések szerint vasdorong által okozott belső sérülések, köztük többszörös májrepedés ölték meg. Amikor az első jelentésekben szereplő petárda felrobbant mellette, már sebesült volt.

A boncolás alapján megdőlt az a feltételezés, mely szerint a rendőrfelügyelő leszámolás áldozata lett. Ugyanakkor a hatóságok nem zárják ki az ügyből a maffia felelősségét, mert egyes jelek szerint a futballhuligánokat a szervezett alvilág látja el kábítószerrel és fegyverekkel. Emlékeztetnek arra is, egyes ultra csoportok korábban zsarolták Antonino Pulverentit, a Catania elnökét, és elképzelhető, hogy a szicíliai rangadó után kitört zavargásokat előre kitervelték, hogy így büntessék az egyesületet és "engedetlen" elnökét - írta a milánói Corriere della Sera napilap.

Forrás: EPA

A Massimino-stadionnál néhány virágcsokor emlékeztet a tragédiára




A temetést hétfőn délben tartották a cataniai dómban. Vasárnap óta tízezrek vonultak el Raciti ravatala előtt, amelyet a helyi rendőrség halottasházában állítottak fel.

Forrás: EPA

Raciti búcsúztatása






Forrás: EPA

Cataniában a tragédia ellenére vasárnap megtartották a város védőszentjét, Szent Ágotát köszöntő hagyományos ünnepséget


A La Repubblica internetes honlapján indított szavazás szerint az olvasók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy félbe kell szakítani a bajnokságot, és legalább egy évig szüneteltetni azt, amíg mélyreható változások nem történnek. Csupán 32 százalék állt ki a pontvadászat időleges felfüggesztése és a megfelelő intézkedések utáni folytatása mellett. Öt százalék viszont úgy vélte: csak néhány hétre szabad felfüggeszteni a Campionatót, mert "Olaszország nem élhet futball nélkül".

A Panorama című hetilap internetes fórumán egészen szélsőséges vélemények is napvilágot láttak. Akadt olyan olvasó, aki egyenesen azt javasolta, hogy bontsák le a stadionokat, helyükön házakat és parkokat építsenek. Volt, aki azt írta: eddig is hoztak már szigorúnak mondott intézkedéseket, de igazából senki sem vette őket komolyan, mert a politikusok és a klubok egyaránt "a szurkolókból élnek". Egy másik olvasó az ókort idézte fel, amikor alig 10 évvel a Vezúv pusztítása után már megnyitották a pompeji arénát és gladiátorküzdelmeket rendeztek.