Vágólapra másolva!
A Newcastle United immár évek óta képtelen a céljainak megfelelően szerepelni a Premier League-ben, és a Szarkák a jelenlegi idényben is csak a középmezőnyben küzdenek - amelynek csak részben lehet oka a gárdát sújtó jelentős sérüléshullám. Utóbbi ellenére az egyesület a télen még senkit sem igazolt, pedig január elseje óta pontosan 28 különböző védővel hozták kapcsolatba a Newcastle-t.

A Newcastle alighanem az az egyesület, amely a játékosvásárlásra befektetett összeghez képest a legrosszabbul szerepel, a Szarkák ugyanis hiába vesznek évről évre csillagászati összegekért focistákat, évtizedek óta megnyert trófea nélkül állnak.

1998 óta csak két olyan nyár volt, amikor a klub nem vett legalább egy olyan focistát, akinek vételára tízmillió euró felett volt, de az egyik ilyen kakukktojás, az 1999-es év során is érkezett kilencmillióért Kieron Dyer.

Az elmúlt esztendőkben a Szarkák sokszor szinte ész nélkül költekeztek: 2000-ben például 10,5 millió euróért vették meg a Wimbledon csatárát, Carl Cortot, 2002-ben Hugo Viana 12,7, Jonathan Woodgate 13,5 millió euróba került, 2004-ben pedig a francia Jean-Alain Boumsong ára volt 11,3 millió - bennük az a közös, hogy ma már egyikük sem a Newcastle focistája, és nem váltották meg a világot a St. James' Parkban.

A (fogalmazzunk udvariasan) balszerencsés transzferek sora ezután sem szakadt meg, hiszen 2005-ben több mint húszmillió eurót fizettek a spanyol Luque-ért, aki azóta is többnyire csak a kispadon kap helyet; Michael Owen 25 millióba került, és amikor játszott, akkor nem is volt vele probléma - a gond csak az, hogy első szezonjában mindössze 13 bajnokin szerepelt, és sérülés miatt valószínűleg már ebben az idényben sem fog pályára lépni; a jelenlegi pontvadászat előtt 15,5 millióért megvett Damien Duff is sérüléssel bajlódik.

A drukkerek egyetlen öröme az lehet, hogy a majdnem ugyanennyiért szerződtetett Obafemi Martins egyelőre bevált, máris nyolc találatnál jár a pontvadászatban - bár pár meccset neki is ki kellett hagynia. A jelenleg is a csapatot sújtó sérüléshullám egyébként egészen elképesztő. A bajnokság első fordulójában szerepelt kezdő tizenegyből például jelenleg hat focista sérült, mindegyikük hónapok óta, és egy hetedik ember, a jobbhátvéd Stephen Carr is csak a napokban épült fel.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a teljes hátsó alakzat kidőlt a sorból, így aztán mostanában az alapvetően jobbszélső Nolberto Solano szokott jobbhátvédet játszani, a két középhátvéd pedig rendre két saját nevelésű ifjonc, Steven Taylor és Paul Huntington, akik bármennyire is lelkesek, nincs meg a megfelelő rutinjuk. Nem meglepő tehát, hogy a Szarkákat a januári transzferperiódusban szinte nap mint nap más hátvéddel hozták kapcsolatba - összesen 28 olyan bekk van, akiről leírták, hogy a Newcastle United érdeklődik iránta.

Ezek között persze akadt néhány nyilvánvaló kacsa (mint például a liverpooli Sami Hyypiä, a manchesteri Wes Brown vagy a chelsea-s Wayne Bridge), pár focista végül más egyesületben kötött ki (a tottenhames Calum Davenportot és a blackburni Lucas Neillt a West Ham vette meg, az arsenalos Lauren a Portsmouth FC focistája lett, a liverpooli Stephen Warnock pedig a Blackburnben kötött ki), néhányat pedig maga Glenn Roeder mester cáfolt (így az olasz Marco Andreolli kölcsönvételét az FC Internazionalétól), de még így is rengeteg jelölt maradt.

A Dinamo Kijev szerb focistája, Goran Gavrancic például valóban közel állt ahhoz, hogy a Newcastle United játékosa legyen, de Roeder végül úgy döntött, hogy nem tart igényt rá, és a szakvezető a Standard Liege amerikai bekkjéről, Oguchu Onyewuról is hasonlóan nyilatkozott - bár a legutóbbi hírek szerint a belgák őt kölcsönbe is hajlandóak lennének elengedni, és így már jobban érdekelheti a transzfer a Szarkákat. Szóba került még a Paris Saint-Germain cseh bekkje, David Rozehnal, illetve az FC Köbenhavn dán válogatott középhátvédje, Michael Gravgaard is - de aktuális klubjuk egyiküktől sem szeretne megválni.

Az FC Utrecht holland védője, Edson Braafheid inkább az FC Twentébe szerződött (bár csak a következő idénytől fog ott játszani), így lassan elfogynak az alternatívák - mint ahogyan az idő is. A legvalószínűbb változatnak az tűnik, hogy a Newcastle végül a másodosztályú West Bromwich Albion fiatal játékosát, Curtis Daviest veszi majd meg - alighanem nagy pénzért.

Gera Zoltán egyesülete a hírek szerint legalább 12 millió eurót szeretne kapni a bekkért, akit több más élvonalbeli gárda is kiszemelt. Ha a vételár valóban ilyen nagyságrendű lesz, akkor a Szarkák drukkerei csak abban bízhatnak, hogy ő nem fog beleilleni az elmúlt évek drágai igazolásainak sorába...