Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligájából való kiesés után elég valószínűnek tűnik, hogy a Real Madrid ebben a szezonban sem fog semmilyen trófeát szerezni, ami azt jelenti, hogy a királyi gárda a legutóbbi három idényben semmilyen sorozatban nem végzett az élen. Ilyen sikertelen periódusra utoljára akkor volt példa, amikor a klub neve még egyáltalán nem számított rettegettnek Európában.

A Real Madrid az utolsó trófeáját a 2003-ban szerezte: a 2002-2003-as idény végeztével a madridi együttes az élen végzett a Primera Divisiónban, majd augusztusban az RCD Mallorca ellen megszerezte a 2003-as spanyol Szuperkupát - amely azonban technikailag még az előző szezonhoz tartozott. Azóta viszont a királyi gárda semmilyen sorozatban nem tudott az élen végezni: a bajnokságban előbb negyedik, majd legutóbb második lett, és a jelenlegi pontvadászatban is csak a második pozíciót foglalja el 28 forduló után, tíz egységgel lemaradva a listavezető FC Barcelona mögött - kicsi az esélye tehát, hogy megnyerje a bajnoki címet.

A "galaktikusok" a kupasorozatokban sem remekeltek: a Király Kupában a 2003-2004-es kiírásban a döntőben kaptak ki a Real Zaragozától; az előző szezonban a már nyolcaddöntőben kénytelen voltak búcsúzni, ráadásul a másodosztályú Real Valladoliddal szemben; most pedig a Real Zaragoza búcsúztatta őket a legjobb nyolc között. Ami a nemzetközi porondot illeti, a visszaesés ott is tisztán látszik: a 2003-2004-es idényben a BL-ben a legjobb nyolc közé még bejutott az együttes, hogy ott az AS Monaco verje ki; az előző szezonban már egy körrel korábban kiesett a Real, mégpedig a Juventus FC ellen; és most is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

Márpedig ha a bajnoki címet valóban nem nyeri meg a csapat (amire jó esély van), akkor az azt jelenti, hogy a Real Madrid azt elmúlt ötven esztendő legrosszabb periódusát éli! 1954 óta ugyanis sohasem fordult elő az egyesülettel, hogy három idényen keresztül trófea nélkül maradjon.

Olyan többször is akadt, hogy a klub két idényen át ne nyerjen semmilyen titulust, de a harmadikban mindig összejött valami: a nyolcvanas évek elején az 1982-es kupagyőzelmet 1985-ben az UEFA-kupa megnyerése követte; a egy évtizeddel később az 1990-es bajnokság és az 1993-as kupagyőzelem volt a legnagyobb távolság két trófea között; a hatvanas és hetvenes években pedig nem volt két olyan, egymást követő idény, hogy valamilyen cím ne került volna a Realhoz.

Csak a legendás elnök, Santiago Bernabéu által fémjelzett nagy felfutás előtt esett meg, hogy az egyesület ilyen hosszú időszakon keresztül trófea nélkül maradt: az 1954-es bajnoki cím előtt az 1947-ben megnyert spanyol kupa volt a Real Madrid utolsó diadala.

A hároméves, cím nélküli periódus persze csak akkor sok, ha a Real Madridot nézzük, hiszen európai élcsapatai közül majd mindegyik átélt már hasonló időszakot. Az ősi rivális FC Barcelona például a közelmúltban élte meg története egyik mélypontját, a katalánok a tavalyi bajnoki cím előtt öt idényen keresztül voltak képtelenek valamilyen titulust nyerni; Olaszországban az FC Internazionale pedig az 1998-as UEFA-kupa megnyerése, és a tavalyi olasz kupa elhódítása között volt sikertelen.

A Juventusnak 1998 és 2002 között nem került új trófea a vitrinjébe, akárcsak az Arsenalnak, az AC Milan 1999 és 2003 között nem nyert semmit, a Liverpool FC az 1995-ös ligakupa megnyerése és a 2001-es kupatriplázás közötti periódusban volt sikertelen, míg a Bayern Münchennek 1990 és 1994 között maradtak sikerélmény nélkül a drukkerei. Egyedül a Manchester United az a klub, amelynek a kilencvenes évek óta nem volt legalább három szezonon keresztül tartó trófeamentes periódusa.