Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Premier League-ben a várakozásnak megfelelően a Chelsea FC és a Manchester United áll az első két helyen, kissé meglépve a mezőnytől, a két élcsapat mögött azonban nagy meglepetésre 17 fordulót követően a Portsmouth FC található. A legutóbbi pontvadászatban majdnem kiesett gárda Harry Redknapp vezérletével várakozáson felül teljesít, és a klub tulajdonosának, Alekszandr Gajdamaknak segítségével a mester a télen alighanem tovább erősíthet - könnyen lehet, hogy Gera Zoltánnal.

Az egyesület anno Redknappel a kispadon került fel a legjobbak közé 2003-ban, és a mester benn is tartotta a gárdát az elitben, hogy a következő idény közben konfliktusba keveredjen az akkori tulajdonossal, Milan Mandariccsal, és felálljon a kispadról. Nélküle a csapat sokkal rosszabbul szerepelt, és alighanem csak azért maradhatott benn a Premier League-ben a legutóbb, mert Mandaric a sikertelenség hatására visszahívta Redknappet, és neki sikerült megmentenie a gárdát. Az egyesület eközben az angol élvonal "legnemzetközibb" gárdájává vált, a 2005-2006-os pontvadászatban összesen húsz különböző nemzet képviselője játszott a csapatban.

A nyáron aztán Redknapp ezen radikálisan változtatott, jelentősen kicserélve a játékoskeretet, és az angol futballistákra fektetve a hangsúlyt. A bajnoki rajtig leigazolt futballisták között mindössze egyetlen légiós akadt (a nigériai Nwankwo Kanu, akit a West Bromwich Albiontól vettek meg), a többiek - David James, Sol Campbell, David Thompson, Glen Johnson - mind angolok voltak. A szakvezető azonban mégsem hazudolta meg önmagát, mert augusztus végén újabb négy futballistát szerződtetett, akik között már csak egy angol volt a veterán támadó, Andy Cole személyében, a másik három szerzemény (Rudolph Douala, Manuel Fernandes és Nico Kranjcar) egyaránt külföldi volt. Különösen a horvát játékmester megszerzése számított nagy fogásnak, nem csoda, hogy ő volt a legdrágább a maga 4,5 millió eurós vételárával.

Igaz, az utolsó pillanatokban szerződtetett négy labdarúgó egyike sem lépett pályára az első öt játéknapon, amikor is a Portsmouth története legjobb bajnoki rajtját produkálta. A klub ugyanis öt fordulót követően az élen állt a tabellán, mégpedig úgy, hogy mindössze egyszer veszített pontot, és egyetlen gólt sem kapott! A hatodik körben a Bolton Wanderers ellen aztán megtört a jég, de az együttes azóta is kiválóan tartja magát a tabellán, és eddig egyszer sem csúszott a hatodik helynél hátrébb, jelenleg pedig a harmadik pozíciót foglalja el - ugyanannyi pontja van, mint a Liverpool FC-nek, és kettővel többet gyűjtött az Arsenal FC-nél, amely eggyel kevesebb mérkőzést játszott.

A jelek szerint bevált Redknapp azon elképzelése, hogy megpróbál egy angol gerincet adni a gárdának: az ideális kezdő tizenegyben heten is otthoni játékosok, amivel a Premier League-ben jelenleg egyetlen gárda sem büszkélkedhet. Különösen jól megy mostanában a bal oldali középpályásnak, Matthew Taylornak, aki a legutóbbi mérkőzésen az Everton FC ellen egészen káprázatos találatot szerzett, és sokak szerint helye lenne a válogatottban is - akár balhátvédként, mert eredetileg ez posztja. A légiósok közül elsősorban Kanu remekel, a nigériai csatár sokadvirágzását éli, sőt talán élete formájában játszik: már kilenc gólnál jár, márpedig utoljára - egyetlen szezonban - ilyen sok találatot az 1999-2000-es idényben ért el. Akkor az Arsenal FC-ben 12 gólt szerzett, és ha nem sérül meg, akkor most akár ezt is megjavíthatja.

Az angol szakértők szerint Gajdamak pénztárcájának köszönhetően a Portsmouth januárban alighanem igyekszik majd tovább erősíteni, és a hírek szerint Redknapp kívánságlistáján Gera Zoltán is szerepel - a mester ugyanis elsősorban szélső középpályásokat keres. A zuhanyhíradóban Gera mellett még a szenegáli Khalilou Fadiga és a Chelsea-ben futballozó Shaun Wright-Phillips neve is felmerült (utóbbit alighanem csak kölcsönbe szeretnék), de szóba hozták a Portsmouthszal az Udinese ghánai játékosát, Sulley Muntarit is.

Mindent egy helyen az Eb-ről