Vágólapra másolva!
2006-ban focivébét rendeztek, amelyet a hibátlan védekezéséről híres olasz válogatott nyert meg, így nincs könnyű dolga a France Footballnak, amikor - munkatársainak és tudósítóinak a szavazatai alapján - dönt az idei év legjobb Európában futballozó játékosáról. Kapus utoljára 1963-ban (Lev Jasin), védő pedig 1996-ban (Matthias Sammer) tudott diadalmaskodni, azóta csak Paolo Maldini és Roberto Carlos került "közel a tűzhöz". Megnéztük, az utóbbi tíz év dobogósai miképp teljesítettek a világversenyeken, az európai kupákban, illetőleg saját bajnokságukban, hátha ez segít annak kiderítésében, hogy idén vajon kié lesz az Aranylabda.

Így év vége felé a külföldi és a hazai sportsajtó egyik kedvenc témája az Aranylabda-választás, illetve a díj kapcsán az esélyesek felsorolása, a leendő győztes megtippelése. A France Football nagy presztízsű díját 1956 óta a legjobb Európában futballozó játékos kapja, 1995-ben annyit változtattak a szabályon, hogy az itt focizó, de nem az öreg kontinens válogatottjait erősítő futballistákra is voksolhatnak a francia lap munkatársai és tudósítói.

Érdekesség, hogy az azóta lezajlott 11 szavazáson (George Weahtól Ronaldinhóig) 5 alkalommal is Európán kívüli játékos volt a befutó. A választás szubjektív, rengeteg tényező befolyásolja a végeredményt, de általában a legfontosabb a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon (már ha rendeztek ilyet az adott évben), illetőleg a Bajnokok Ligájában és a nemzeti bajnokságokban nyújtott teljesítmény.

Áttekintettük, hogy az utolsó 10 esztendőben ki milyen teljesítménye alapján pózolhatott az aranyserleggel, mit tett, mit ért el az adott évben azért, hogy elhódítsa az újságírók szavazatát, ezáltal a legjobbnak járó díjat is.

Egy biztos, mivel a támadók játéka a leglátványosabb (hiszen ők szerzik a gólokat, őket ünnepli a közönség), minél hátrébb játszik valaki, annál nehezebb helyzetben van, ha az Aranylabdára pályázik. Kapus (Lev Jasin) utoljára 1963-ban, védő (Matthias Sammer) pedig 10 éve diadalmaskodott, azóta letaszíthatatlanok a Zidane-féle labdaművészek és a Ronaldo-típusú gólvágók. Az idei év talán annyiban kivétel lehet, hogy a 2006-os vb-győztes olasz csapatban nem volt kiemelkedő gólszerző, hiszen 12 gólon 11 játékos osztozott, a védelem áttörhetetlenségében viszont egyértelmű volt Gianluigi Buffon és Fabio Cannavaro érdeme. De vajon elég lesz ez idén?