Vágólapra másolva!
A galíciai RC Deportivo a kilencvenes években felzárkózott a tradicionális nagycsapatok mellé Spanyolországban, rendre dobogón végzett, sőt, bajnokságot is nyert, nem véletlenül kapta a SuperDepor becenevet. Mostanában viszont másként szólítják a gárdát a spanyol sajtóban: a kék-fehéreket csak BabyDeporként emlegetik, mivel a csapatban rengeteg fiatal játékos szerepel.

A klub sokáig semmilyen komoly eredménnyel nem rendelkezett, hogy az 1990-es években szinte a semmiből feltűnve sikert sikerre halmozzon a Primera Divisiónban. A Deportivo nyert spanyol kupát majd 2000-ben bajnoki címet, ráadásul 2000 és 2004 között mindig ott volt a dobogón a pontvadászatban.

A siker egyik fő kovácsa a szakvezető, Javier Irureta volt, aki az első, gyengébben sikeredett idény után távozott a kispadról, mivel úgy érezte, hogy kihozta a maximumot a Deporból. Az együttes még az ő vezérletével lett nyolcadik a 2004-2005-ös pontvadászatban, majd a legutóbbi szezonban megint ugyanezt a a helyezést szerezte meg a Primerában a gárda, akkor azonban már Joaquín Caparrósszal a kispadon.

Utóbbi mestert a nyáron sokan nem vették komolyan, amikor az egyesület sorra igazolta az ifjú labdarúgókat, és a szakértők többsége úgy vélte, hogy a jelentősen megfiatalított együttes megint csak a középmezőny alsó felében végez majd. Tény, hogy a játékospiacon meglehetősen érdekesen tevékenykedett a klub: a szakvezető nem tartott igényt olyan rutinos, sokat próbált labdarúgókra, mint a csatár Diego Tristán, a támadó középpályás Víctor és Pedro Munitis, a kapus José Molina, valamint a hátvéd Lionel Scaloni, César és Enrique Romero.

Eközben az új szerzemények nagy része a fiatalabb korosztályt képviselte, sőt, egyenesen más nagy klubok tartalékcsapatától érkezett. A mindössze 19 esztendős jobbhátvéd, Antonio Barragán a Liverpool FC-ből tért vissza, ahol a felnőttek között egyszer sem szerepelt; az FC Barcelona B-t hagyta ott a Deportivo kedvéért a középpályás Verdú és Cristian, valamint a hátvéd Rodri, a Real Madrid tartalékjaitól pedig a brazil Filipe, illetve a a középpályás Arbeloa érkezett - egyikük sem idősebb 23 évesnél, és maximum pár élvonalbeli mérkőzés volt a hátuk mögött.

Mellettük a Depor azért néhány rutinosabb játékost is vett (leginkább a Racing Santander izraeli kapusát, Dudu Avatot, az RCD Espanyol középhátvédjét, Lopót, illetve a Getafe CF csatárát, Rikit érdemes említeni), de ezzel együtt is erősen kérdéses volt, hogy a csapat mire lesz képes. Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy a Deportivo versenyben lehet az európai kupaszereplést érő helyekért, elvégre öt forduló alatt tíz pontot szerzett, és a hatodik pozíciót foglalja el a tabellán, azonos pontszámmal az ötödik Atlético Madriddal.

Ami az ifjoncokat illeti, Arbeloa és Barragán eddig mindegyik találkozót végigjátszotta, de Filipe és Cristian is csak egyetlen összecsapásról hiányzott, és már Rodri, illetve Verdú is pályára lépett. Nem csoda, hogy a spanyol sajtó máris ráaggatta a gárdára a BabyDepor becenevet - és talán egyszer ebből a csapatból is SuperDepor lesz.