Vágólapra másolva!
A 2006-os vébé előtti kvalifikációs sorozat egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy Afrikából egy kivétellel csupa olyan gárda jutott ki, amely korábban nem szerepelt világbajnokságon. A legjobban talán Kamerun hiányzott Németországból, és a Szelídíthetetlen Oroszlánoknak március óta edzőjük sem volt - most viszont megtalálták a leendő szövetségi kapitányt Arie Haan személyében.

A kameruniak rendkívül közel voltak ahhoz, hogy kijussanak a vébére, hiszen "csak" arra lett volna szükségük, hogy az utolsó kvalifikációs mérkőzés utolsó percében értékesítsék az Egyiptom ellen megkapott tizenegyest. Pierre Ndlend Womé azonban a kapufára rúgta a büntetőt, így a végeredmény 1-1 lett, és a csoportban Elefántcsontpart végzett az élen.

A nagy kudarc ellenére a kameruni szövetség nem menesztette a trénert, a portugál Artur Jorge-ot, aki így februárban, az Afrika-kupán is ott ülhetett a kispadon. A kontinensviadalon kétszeres címvédőként indultak a kameruniak, azonban a negyeddöntőben drámai küzdelemben, tizenegyespárbajban vereséget szenvedtek Elefántcsontpart ellen, és így nem tudtak triplázni.

A jelek szerint ez viszont már sok volt a szövetségnek, hiszen nem hosszabbították meg Artur Jorge szerződését, amely hivatalosan ugyan csak júniusban járt le, de mivel március óta a csapat tulajdonképpen nem lépett pályára, így már tavasszal távozott a kispadtól. Ennek megfelelően azóta nem volt trénere a Szelídíthetetlen Oroszlánoknak, igaz, mérkőzés híján nem is volt szükségük rá. Az elmúlt hónapokban meglehetősen nagy volt a csönd a válogatott háza táján, hogy aztán a napokban nyilvánosságra hozták: megtalálták az új szakvezetőt a holland Arie Haan személyében.

Az egykori kiváló futballista 1984-es visszavonulását követően egyből edzőnek állt a belga Royal Anwerpennél, 1987-ben pedig már az RSC Anderlechttel nyert belga bajnokságot. Ezután három éven keresztül a VfB Stuttgartnál tevékenykedett, majd megfordult az 1. FC Nürnbergnél, a Standard Liege-nél, a PAOK Szalonikinél (kétszer is), a Feyenoordnál, az Omonia Nicosiánál és az FK Austria Wiennél is.

Válogatott szinte először 2002 decemberében kapott munkát, amikor is a kínai nemzeti tizenegy szakvezetője lett, de itt nem volt valami sikeres: a hazai rendezésű kontinensviadalon ugyan ezüstérmes lett a csapattal, de ennek ellenére 2004 novemberében menesztették. Másfél évig nem volt munkája, majd februárban az iráni FC Persepolis trénere lett, de innen is hamar távozott. Az év elején sok klubnál, illetve válogatottnál felmerült a neve (köztük Magyarországon is), de egyik pletyka sem volt komoly - most viszont kétéves szerződést kötött a kameruniakkal.

Haan szakmai stábjának tagja lesz honfitársa, Theo de Jong, aki pályaedzőként tevékenykedik, de az új mester munkáját segíti majd az egykori kameruni válogatott kapus, Thomas N'Kono, illetve a kameruni származású francia teniszsztár, Yannick Noah is. A kontraktus hivatalos aláírására augusztus 25-én került sor Yaoundében, ahol a kameruni sportminiszter, Philippe Mbarga Mboa is jelen volt.

A miniszter kijelentette, hogy a célkitűzés nem lehet más, mint a 2008-as kontinensviadalra való kijutás, majd annak megnyerése - a szerződés meghosszabbításáról, és a 2010-es vébéről csak az Afrika-kupát követően tárgyalnak majd. A selejtezők szeptember első hétvégéjén kezdődnek el, Kamerun első ellenfele Ruanda lesz, és a csoportban még Libéria, illetve Egyenlítői Guinea szerepel.