Vágólapra másolva!
A nyár egyik nagy átigazolási szappanoperája ért véget azzal, hogy a Real Madrid megegyezett az Olympique Lyonnal Mahamadou Diarra szerződtetéséről. Azonban nem ő az egyetlen Diarra nevű focista, aki keresettnek számít a játékospiacon, és érdekes módon az erre a névre hallgató labdarúgók többsége védekező középpályás.

Az első Diarra, aki a kilencvenes években feltűnt a topligákban, a mali Boucabar Diarra volt, aki 1997-ben, 18 évesen szerződött a német SC Freiburg együttrséhez - és azóta is játszik. A robosztus termetű hátvéd összesen 143 mérkőzésen szerepelt a német élvonalban, és egy gólt szerzett, a nagyobb klubok pedig nem figyeltek fel rá, így maradt a német kiscsapatban, amely 2005 óta már "csak" a második vonalban vitézkedik.

A francia Alou Diarra viszont már nagyon fiatalon egy sztárklub látókörébe került, hiszen a Louhans-Cuiseaux-ban nevelkedett tehetséget 2000-ben a Bayern München szerződtette - a középpályás akkor 19 esztendős volt. A védekező középpályásnak azonban nem sikerült beverekednie magát a bajorok első csapatába, csak a tartalékok között szerepelt, de ez is elég volt ahhoz, hogy két év múlva ingyen elvigye őt a Liverpool FC, amiben persze nagy szerepe volt annak, hogy a Vörösök trénere akkoriban a francia Gérard Houllier volt.

Diarra azonban Liverpoolban sem tudott kitűnni, így rendre kölcsönadték: előbb az AC Le Havre-nak, majd az SC Bastiának, végül az RC Lensnak, miközben rendszeresen szerepelt a francia utánpótlás-válogatottban. Lensban aztán olyan jól játszott, hogy a klub végleg megvette, és a nagyválogatottba is meghívót kapott, olyannyira, hogy nyáron ott volt a világbajnokságon is.

Sőt, a hírek szerint még idén egy nevesebb klubhoz igazolhat: az AS Roma ötmillió eurót ajánlott érte, de a Farkasok végül inkább a chilei David Pizarrót vették meg az Intertől - Alou Diarra így akár a Lyonban is kiköthet. Ahol pedig névrokona, a 25 esztendős Mahamadou utódja lehet - utóbbi játékos a nyár egyik leginkább "üldözött" focistája volt. A mali válogatott játékost anno 18 esztendősen az OFI Kréta hozta át Európába, ahonnan később a holland Vitesse Arnhemhez került, és a lyoniak innen szerződtették 2002 nyarán 3,9 millió euróért.

A focista azóta Európa egyik legjobb védekező középpályásává nőtte ki magát, és nem csak a francia bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is bizonyított, nem csoda, hogy több sztárklub is bejelentkezett érte: elsősorban a Manchester Unitedet és a Real Madridot emlegették vele kapcsolatban. A lyoniak azonban nem nagyon akartak megválni tőle, és kijelentették, hogy 40 millió euró alatt nem engedik el - végül azonban a jelek szerint 28 millió is elég volt számukra, és Diarra a Real Madrid játékosa lett.

De az eggyel fiatalabb korosztályban is akad egy Diarra nevű focista - aki a változatosság kedvéért szintén védekező középpályás. A francia utánpótlás-válogatott Lassanáról van szó, aki az Le Havre AC együttesében kezdte pályafutását, de a Chelsea játékosmegfigyelői már húszéves korában felfigyeltek rá, és 2005 nyarán a Stamford Bridge-re csábították - potom négymillió eurót fizettek érte.

Lassana Diarra az előző idényben pár mérkőzés erejéig már a nagycsapatban is szerepelt, őt választották meg a klub legjobb fiatal focistájának, és sokak szerint hamarosan ő veheti át Claude Makelele helyét a kezdők között.