Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan valamennyi topligában elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy klubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Real Madrid kerül sorra.

A királyi gárdánál az elmúlt pár hónapban több esemény történt, mint más kluboknál évek alatt. Azok után, hogy az egyesület sorozatban harmadik idényében is trófea nélkül maradt (amire 1950 óta nem volt példa a klub történetében), elnökválasztásra került sor, amelyet a jelöltek részéről heves ígérgetés kísért, és a voksolás végeredményét sem volt egyszerű megállapítani - végül azonban felszállt a fehér füst, és a Real Madrid új vezetője Ramón Calderón lett.

A presidente a kampány során olyan klasszisokat ígért be, mint az AC Milan sztárja, Kaká, illetve a Chelsea FC szélsője, Arjen Robben, a kispadra pedig a Juventus FC olasz mesterét, Fabio Capellót szánta - ám ezek közül csak utóbbit tudta beváltani, ami a szurkolók szemében kissé csökkentette Calderón hitelességét. Az új tréner érkezése volt egyébként az első a változások közül, és ezt követően alig volt olyan világklasszis, akivel nem hozták kapcsolatba a klubot. Azért az eddigi érekezők névsora sem rossz: Capellót követve érkezett a Juventus két sztárja, a középhátvéd Fabio Cannavaro, illetve a védekező középpályás Émerson - ketten együtt "csak" 23 millió euróba kerültek, ami szinte diszkont ár volt, és ha nincs az olasz bundabotrány, akkor alighanem csak Cannavaro többet kóstált volna. A harmadik új igazolás a csatársorba jött Ruud van Nistelrooy személyében, akiért 15 millió eurót fizettek a Manchester Unitednek.

A távozók listája valamivel hosszabb ugyan, de csak egyetlen hasonló kaliberű focista akadt köztük: a francia Zinédine Zidane, akiről már jó előre tudni lehetett, hogy a nyáron visszavonul a sportágtól. Mellette Capello még néhány saját nevelésű focistára sem tartott igényt, folytatva azon madridi hagyományt, hogy inkább a drága pénzen vett focistákra építenek, mint azokra, akiknek valamiféle kötődése is lehetne a klubhoz. Így került kölcsönbe a CA Osasunába Roberto Soldado, lett az újonc Gimnastic Tarragona focistája Javier Portillo, igazolt az RC Deportivóba a középpályás Arbeloa, és szerződött a városi rivális Atlético Madridhoz az egyik legnagyobb tehetségnek tartott középpályás, Jurado - utóbbi transzfer nem kis felháborodást keltett a madridisták körében.

Augusztus végéig pedig szinte biztosan lesz még új érkező és távozó is. Az utóbbi kategóriát alighanem a dán Thomas Gravesen képviseli majd, az előbbiben pedig ott lehet az Olympique Lyon mali középpályása, Mahamadou Diarra, valamint egy magas középhátvéd is - utóbbi Capello kifejezett kérésére.

A felkészülési időszakban eddig veretlen a gárda, és Capello tevékenységét jól jelzi, hogy elsősorban a védelem remekelt a mérkőzéseken. A hat mérkőzésből négyen egyáltalán nem kapott gólt az együttes, cserébe viszont egyedül osztrák vendéglátójának, az Irdningnek tudott kettőnél többet lőni. Az ausztriai edzőtábor után egyébként az USA-ban túrázott a Real, ahol a Washington DC Uniteddel 1-1-re végzett, a Real Salt Lake-et pedig 2-0-ra győzte le. A hét végén a hagyományos cádizi Ramón de Carranza-tornán vesz részt a királyi gárda, itt előbb a Real Betisszel játszik, majd a következő ellenfele a Flamengo-Cádiz CF párviadalból kerül ki, végül augusztus 23-án, a Trofeo Bernabéu keretében a belga RSC Anderlecht látogat Madridba. A bajnokság első fordulójában a Villarreal CF lesz az ellenfél.