Vágólapra másolva!
Francesco Saverio Borrelli, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) megbízásából a helyi bundabotrányt kivizsgáló ügyész lezárta a nyomozást és 180 oldalas jelentést nyújtott át a bíróságnak, amely Stefano Palazzi vezetésével többek között arról határoz majd, hogy kik ellen kell bűnvádi eljárást indítani.

Borrelli összesen 62 személyt hallgatott ki, volt köztük több klubelnök, játékvezető, menedzser és futballista.

"Természetesen a jelentésem titkos, annyit azonban elmondhatok, hogy a labdarúgás egésze nem beteg, csak van néhány vadhajtás, melyet lenyesve helyreállhat a rend" - jelentette ki.

Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus leköszönt igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a szövetség elnöke, és nem működhet közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető.

A tágabb értelemben vett bundaügyben a Juventus, a Fiorentina, a Lazio és az AC Milan mellett érintett több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása mellett hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódtak.