Vágólapra másolva!

Hollandiában is kitört a bundabotrány

A hágai ügyészség eljárást indított, mert a gyanú szerint az élvonalbeli és másodosztályú labdarúgó-bajnokságban manipulálták a mérkőzések végeredményét.

A csütörtökön nyilatkozó ügyészségi szóvivő nem közölte, hogy kiket, illetve mely csapatokat gyanúsítanak bundázással. A nemzetközi sajtóban megjelent kommentárja szerint Susanne Staals csupán annyit mondott, hogy az állami jogi szervek vizsgálják, történt-e bűncselekmény, azaz csalás a pontvadászatokban.

Egyúttal jelezte, hogy a kiszivárogtatott információk nem az ügyészségtől származnak, és a sajtóorgánumoknak kell felelősséget vállalniuk azok tartalmáért. A legolvasottabbak közé tartozó, De Telegraaf című lap értesülése szerint egy futballfogadásokkal is foglalkozó kínai szerencsejáték-hálózat állhat az ügy hátterében.

Az újság úgy tudja, az élvonal középső harmadában lévő, illetve a második vonalban szereplő csapatok érintettek. Az elmúlt hetekben Olaszországban, korábban Belgiumban és Németországban is történt bundabotrány.

Belgiumban - ahol játékosokat és edzőket már el is távolítottak klubjaiktól - szintén kínaiakat gyanúsítanak, és hasonlóság a holland híresztelésekhez az is, hogy élvonalbeli, de nem a legjobbak közé tartozó csapatok meccseiről van szó.

A holland sajtó tudomása szerint a gyanút az keltette fel, hogy egyes játékosok készpénzzel fizettek nagyobb összegeket, illetve ingatlant vagy drága autókat vásároltak. Ugyancsak a De Telegraaf idézte internetes honlapján csütörtök délután Henk Keslert, a Holland Labdarúgó Szövetség igazgatóját, aki jelezte, egyetért a vizsgálattal. A legkisebb morzsának is felszínre kell kerülnie - szögezte le.