Vágólapra másolva!
A minap a francia bajnokságban is kiosztották az év legjobbjainak járó díjakat, és a fiatal focisták közül az Olympique Marseille játékosa, Franck Ribéry kapta meg. Az OM szélsőjét sokan a válogatottba követelik, miközben európai élcsapatok egész sora bejelentkezett érte, ám a Marseille sportigazgatója, José Anigo kijelentette: a középpályás nem eladó, nem lesz belőle egy újabb Drogba.

A 23. életévét április elsején betöltött futballistát bő másfél évvel ezelőtt még a francia harmadik vonalban kergette a labdát: pályafutását a Boulougne-sur-Mer csapatába kezdte el, ahol már 18 évesen felnőttek között játszott, de csak a harmadosztályban. Később ugyanebben a divízióban megfordult az Ales-ben és a Brestben is, majd 2004 nyarán kissé váratlanul bejelentkezett érte az élvonalbeli FC Metz.

A klub edzője akkoriban Jean Fernandez volt, aki megbízott az alcsonyabb osztályokból igazolt focistákban, és Ribéryben csiszolatlan gyémántot talált. A középpályás fél idény alatt valósággal berobbant a francia labdarúgásba, és olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy húsz élvonalbeli meccsel a háta mögött a török Galatasaray ötmillió eurót ajánlott érte - és ezt az ajánlatot az anyagi problémákkal küszködő Metz nem is utasíthatta el.

Ribéry tehát a török bajnokságban kötött ki, ahol azonban nem érezte valami jól magát, és állítása szerint a Galata némi fizetéssel is tartozott neki, nem csoda, hogy megörült neki, amikor az Olympique Marseille bejelentkezett érte. Az OM mestere ugyanis az a Jean Fernandez lett, aki anno Metzbe vitte a középpályást, és a focistát (aki ekkor már utánpótlás-válogatottnak számított) a marseille-iek ingyen tudták megszerezni, mivel a FIFA szerződésszegést állapított meg Ribéryvel szemben az isztambuliak részéről.

A középpályás természetesen rögtön a kezdő tizenegy tagja lett az OM-ben, és nem is okozott csalódást: eddig hat gólt szerzett, ezen kívül adott három gólpasszt, de ami sokkal fontosabb, igazi vezéregyéniségként szerepelt. Rendszeresen lelkesítette társait, és maga is megalkuvás nélkül küzdött az utolsó percekig minden mérkőzésen, ezen kívül pedig meg volt benne a kellő vagányság is: a Stade Rennes elleni kupa-elődöntőn például az első percben talált be egy remek cselsorozat után, amelynek végén egy laza lövőcsellel a kapust is leültette.

Ezen a találkozón a Bayern München megfigyelője is árgus szemekkel nézte Ribéry teljesítményét, és csupa jót írhatott fel ról, de állítólag a Manchester United és a Chelsea is érdeklődött a focista iránt, aki a Marseille-ben általában a középpálya bal oldalán szokott szerepelni, de korábban a Metzben inkább a jobb szélen futballozott. Ezen kívül az U21-es válogatottban is alapember lett, az angolok elleni Eb-selejtezőn például ő szerezte a mindent eldöntő, továbbjutást érő találatot, amellyel a franciák bejutottak a legjobb nyolc közé. Az utánpótlás Eb-t május végén, közvetlenül a világbajnokság előtt rendezik, és Ribéry valószínűleg csak itt lesz érdekelt, Németországba még nem viszik ki, pedig a francia közvélemény szerint már ott lenne a helye a gall nemzeti tizenegyben.

Az OM-nél is tudják, hogy egy leendő világklasszissal rendelkeznek, és márciusban meg is hosszabbították a szerződését egészen 2010-ig, de a klub még így szinte naponta cáfolja, hogy el akarná adni a focistát. A minap például a sportigazgató, José Anigo hangsúlyozta, hogy nem akarnak még egy Drogba-ügyet: amikor ugyanis a csatárt eladták 2004-ben a Chelsea-nek, a szurkolók meglehetősen elégedetlenül fogadták a transzfert, annak ellenére is, hogy tisztába voltak vele: az elefántcsontparti támadóért kapott pénz jól jött a klubnak.