Vágólapra másolva!
Nem a magyar volt az egyetlen kelet-európai válogatott, amelynek német mestere volt a vb-selejtezők során, hiszen Albániában Hans-Peter Briegel dolgozott, de a jelek szerint vele elégedettek voltak, hiszen a minap újabb két évvel meghosszabbították a szerződését. Ez persze nem csoda, hiszen Briegellel a kispadon a szkipetárok valóban sokat fejlődtek, és ez eredményekben is megmutatkozik.

Az albán válogatott története során soha semmilyen nagy világversenyen nem szerepelt, sőt esélye sem nagyon volt a kijutásra. A kilencvenes évektől kezdve az Eb- és vb-selejtezőkön egy kivételtől eltekintve mindig utolsó lett az ország válogatottja, a kakukktojást a 2000-es kontinensviadal kvalifikációs sorozata jelentette, amikor egy válogatottat meg tudott előzni, és két mérkőzést is nyert, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Ezt azonban egy pocsék vb-selejtező követte, a 2002-es viadal előtt az albánok megint utolsók lettek csoportjukban, mindössze három pontot szerezve. Ezt követően döntött úgy a szövetség, hogy külföldi mestert kér fel a posztra, és az olasz Giuseppe Dossenára esett a választás, de a talján szakember nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így pár hónap után menesztették.

2003 januárjában érkezett tehát a német Hans-Peter Breiegel, az egykori 75-szörös válogatott labdarúgó, aki már majd' tízéves edzői pályafutást tudhatott magáénak. Tréneri karrierjét az SV Edenkoben nevű amatőr gárdánál kezdte, majd dolgozott az akkor még első osztályú SG Wattenscheidnél az 1994-95-ös szezonban, ezt követően pedig külföldön tevékenykedett: előbb pályaedzője, majd szakvezetője volt a török Besiktasnak, később a Trabzonsport is irányította 2002 nyaráig. 2003 elején másfél évre, a 2004-es selejtezők végéig írt alá az albánokhoz, és első mérkőzése az oroszok elleni hazai Eb-selejtező volt - amit a szkipetárok kisebbfajta szenzációt okozva 3-1-re megnyertek! Ezt követően az írekkel döntetlent játszottak Tiranában, és végül úgy végeztek a negyedik, azaz utolsó előtti helyen a csoportban, hogy összesen nyolc pontot szereztek - ebből hetet Briegel irányításával.

Nem csoda, hogy a német szakember kontraktusát újabb két évvel meghosszabbították. Az albánok a 2006-os világbajnokság első selejtezőjén hazai pályán legyőzték a friss Európa-bajnok görögöket, ennek ellenére a célkitűzés nem módosult: továbbra is az maradt, hogy lehetőleg ne az utolsó két hely valamelyikén végezzenek a csoportban. Ezt sikerült is teljesíteni, márpedig korábban sohasem fordult elő, hogy az albánok két válogatottat is megelőztek volna, mint ahogyan az sem, hogy egy selejtezősorozatban négyszer győzzenek - igaz, most több összecsapást is teljesítettek.

A fejlődés tehát nyilvánvaló, és abban is meglátszott, hogy az albánok az Eb-selejtezők sorsolásánál egy "kalappal" feljebb kerültek, az ötödikbe, vagyis ugyanabba, mint a magyar válogatott. Albánia végül a G csoportba került, és a kontinensviadal kvalifikációs sorozatában Hollandia, Bulgária, Luxemburg, Románia, Fehéroroszország és Szlovénia lesznek az ellenfelei - Briegel csak a sorsolás után kezdte meg a tárgyalásokat a szövetséggel, és sikerült is megállapodásra jutniuk. Eszerint a tréner az Eb-selejtezők végéig írt alá, és a sajtóhírek szerint éves fizetése 240 ezer euró lesz - csak összehasonlításként, nálunk Lothar Matthäus évi 300 ezer eurót keresett.