Vágólapra másolva!
Belgiumban immár 16 ember ellen emeltek vádat a két hónapja kirobbant bundabotránnyal kapcsolatban - közölte csütörtökön a brüsszeli ügyészség. Bár hivatalosan nem hozták nyilvánosságra az összes nevet, annyit a korábbi közlésekből tudni lehet, hogy köztük van az első osztályú Lierse három volt játékosa, Marius Mitu, Laurent Fassotte és Cliff Mardulier, valamint egy másik első osztályú csapat, a La Louviere egykori edzője, Gilbert Bodart.

Emellett vádat emeltek két játékosügynök és a La Louviere elnöke, valamint utóbbi ügyvédje ellen is: a két utóbbit különböző pénzügyi szabálytalanságokkal vádolják. Egyelőre mind a 16 ember szabadlábon védekezhet.

A bundabotrány február elején kezdődött, amikor egy tévécsatorna beszámolt arról, hogy az idei szezonban a belga labdarúgó-bajnokság első osztályában hét meccset is eladtak, s a hét mérkőzésből hatnál a tabella hátsó harmadában lévő csapat, a La Louviere volt az érintett. S bár néhány nappal később egy másik együttes, a szintén a táblázat végén szereplő Lierse került a figyelem középpontjába (itt ugyanis a csapat vezetésének feljelentése alapján már hamarabb megkezdődött a nyomozás, s hamarabb születtek meg az első beismerő vallomások is), azért a vizsgálat a La Louviere ügyében is ment a maga útján.

Ennek keretében márciusban több házkutatást tartott a rendőrség, s nemzetközi elfogatóparancsot adott ki két személy, a gyanús internetes fogadásokban kulcsszerepet játszó "kínai maffia" belgiumi képviselője, Cse Jun-je, illetve az egyik vezető belgiumi játékosügynök, Pietro Allatta ellen. Ez utóbbi később önként visszatért Belgiumba, s jelentkezett a rendőrségen, tagadva, hogy bármiféle törvénytelenségben, korrupciós ügyben részt vett volna.